Wees duidelijk herkenbaar als pelgrim. Neem zo min mogelijk contant geld mee op pad. Draag je paspoort, bankpas, geld in een (niet zichtbaar) halstasje of in een gordel om je middel. Stop waardevolle spullen op verschillende plaatsen in je bagage of kleding.

En zorg ook voor je eigen veiligheid door thuisblijvers te laten weten waar je die dag wordt verwacht. Door bewust om te gaan met je eigen veiligheid zal het ware pelgrims gevoel je op je tocht vergezellen.

Internationaal alarmnummer 112

Het internationale alarmnummer is voor alle landen van de Europese Gemeenschap 112. Bel je in het buitenland naar 112? Dan word je doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. In de meeste landen van de EU kun je Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. Vaak kun je ook Frans of Duits spreken. Net als in Nederland is dit alarmnummer gratis en te bereiken vanaf mobiele telefoons.

Realiseer je het volgende over je bereikbaarheid: wanneer je alleen bent, kan het riskant zijn over paden in de bergen te lopen of te fietsen, zeker wanneer er weinig mensen komen en waar je mobiel geen netwerk kan vinden. Op de routes heb je meestal wel bereik. De kloosterlingen van het Hospice op de Grote Sint Bernhard bijvoorbeeld, stellen het – zeker bij minder goede weersomstandigheden – op prijs wanneer je voor een overnachting reserveert. Soms krijg je dan de mededeling dat je echt niet naar hun verblijf kunt trekken!

In Case of Emergency

Neem in je adresboek van je smartphone een ICE (In Case of Emergency) nummer op.

Met een of meerdere ICE nummers in je smartphone kunnen hulpverleners kostbare tijd winnen met het identificeren van slachtoffers, met het zoeken met wie er contact moet worden opgenomen indien iemand ernstig gewond is en er niet met het slachtoffer gecommuniceerd kan worden, of met het inwinnen van essentiële medische informatie. Eenvoudig in te stellen, zie voor Android deze instructie. Voor Apple kun je een ICE instellen samen met medische informatie.

Je kunt dit nummer natuurlijk ook met watervaste stift op de binnenzijde van de bovenklep van je rugzak of fietstas zetten!

Aardbevingen

De Apennijnen munten uit in terremoto’s. Als men daardoorheen loopt of fietst of nog onderweg gaat, dan is het een goed ding om af en toe te kunnen checken of er iets aan de hand is en waar dat precies is.
In de Playstore of de Apple Store kun je de app ophalen van INGVterremoti. Dan heb je 24/7 toegang tot actuele meldingen.

Indien de wandelroute gaat over een weg waar ook ander verkeer gebruik van maak, loop dan links. Dan zie je het verkeer aankomen en kun je er rekening mee houden.

De fietser rijdt natuurlijk altijd rechts. Ben je aan het klimmen, houdt dan aan de rechterkant ruimte in verband met het slingeren. Houd je het autoverkeer op? De meeste bestuurders kunnen wel begrip opbrengen, maar stop dan wel zo nu en dan, zodat men kan passeren.

De wandelaar en de fietser worden beter gezien met een opvallend hesje. Gebruik deze vooral bij slecht weer en in gevaarlijke situaties.

Honden

Veel pelgrims hebben last van honden. Verreweg de meeste blaffers laten van zich horen achter grote hekken, maar het komt wel voor dat een hek open staat zonder dat de eigenaar in de buurt is. Het is vooral belangrijk om niet de indruk te wekken dat je bang bent.

Bedenk dat niet alle (loslopende) honden vals zijn; de meeste zijn bang voor je. Het kan een veilig gevoel  geven, wanneer je een (wandel)stok bij je hebt.

Hoe meer je van honden weet, hoe beter je kunt reageren op hun gedrag. Onder andere de Noorse Turid Rugaas heeft boeken geschreven die hondengedrag en onze reactie daarop uitgebreid analyseren.

Het kan vaak voldoende zijn om de hond weg te jagen door net te doen alsof je een steen(tje) opraapt en naar de hond gooit. Er zijn apparaatjes in de handel die een toon produceren die honden onaangenaam vinden. Daar zijn goede ervaringen mee opgedaan. Word je toch gebeten, ga dan naar een arts voor een tetanusinjectie, mocht deze niet meer geldig zijn.

Het bovenstaande geldt niet voor de grote witte Italiaanse berghonden (Maremma`s) die hun kudde beschermen. Deze komen voor op open weidegebieden in de bergen, bij de kuddes zijn meest alleen honden zonder herders. Als je schapen ziet op open weidegebied, kijk dan eerst waar de honden zijn. Komen die op je af, blijf dan kalm, laat ze even snuffelen en loop rustig met een grote boog om de kudde heen. Loop niet door de kudde heen. Lees ook deze link over hun gedrag en je reactie.