Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Beste looptijd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wanneer kan ik het beste in één keer naar Rome lopen?

Tot begin juni kan er op de passen in de Alpen nog sneeuw liggen en in de maanden juli en augustus lopen in Italië de temperaturen flink op. Wil je die ongemakken vermijden, dan is juli een geschikte maand om te vertrekken voor de lopers die hun pelgrimage zonder onderbreking willen voltooien. Je komt dan in oktober aan. Je loopt dan wel in de hoogseizoen maanden juli/augustus en je komt in de herfst aan.

Een alternatief is om half april te vertrekken. Meestal kun je de laatste twee weken van mei wel over de Alpenpassen als je het niet erg vindt om een beetje door de sneeuw te ploeteren. Begin juni ben je dan in de Po vlakte. Er zijn dan geen muggen of vliegen. Je bent dan vanaf midden juni, nog voor de echte hitte, in Toscane en bij Rome. Je ziet de natuur op de top van het groeiseizoen en je bent de vakantiedrukte voor.

Gerrit Hup, Verona Camping Castel San Pietro

Camping Castel San Pietro, Verona

Pelgrims die met een tent op weg gaan en die ook op kampeerterreinen willen overnachten, moeten er rekening mee houden dat de Italiaanse campings in en rond de nationale parken half september sluiten. Eind september sluiten de meeste Italiaanse campings sowieso.