Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Route-opties fietsers

Peter Reitsma, OntmoetingTwee belangrijke routes

Vanuit Nederland lopen twee geheel beschreven fietsroutes naar Rome:
Reitsma’s Route naar Rome van Hans Reitsma (deel 1 t/m 3) en

Onbegrensd Fietsen van Amsterdam naar Rome van Paul Benjaminse (deel 0 t/m 3).
Zowel Reitsma als Benjaminse hebben hun route zo rustig en licht mogelijk gehouden, al blijven de Alpen, Apennijnen en Toscaanse heuvels geduchte hindernissen.

Beide routes bieden veel stedeschoon en landschappelijke afwisseling en gebruiken af en toe onverharde wegen, maar gaan toch grotendeels over asfalt.
Beide gidsen zijn geheel in kleur uitgevoerd en bevatten naast gedetailleerde kaarten ook hoogteprofielen, foto`s, toeristische informatie en gegevens over campings, jeugdherbergen en hotels.
Benjaminse vermeldt daarnaast ook nog fietsenmakers.

Beide fietsroutes zijn niet opgezet als een specifieke pelgrimsroute. Overnachten in pelgrimsonderkomens of in kloosters zal veel minder voorkomen dan je wellicht gewend bent van de fietsroute naar Santiago de Compostela.


Kaart

Basis CMYK
(Klik op de kaart om te vergroten)

 


 

Verschillen tussen de routes Benjaminse en Reitsma

Andere route
De route van Benjaminse loopt in zijn geheel wat westelijker dan die van Reitsma. Onbegrensd Fietsen gaat daardoor voornamelijk door Frans taalgebied naar Italië: Wallonië, Luxemburg, Frankrijk (Lotharingen en de Elzas) en (duitstalig) Zwitserland. Reitsma`s Route loopt daarentegen via Duitsland (het Rijnland en Baden-Württemberg) en Oostenrijk naar het land waar de citroenen bloeien.

IMG_0707Verschillende keuzemogelijkheden
Ook verschillen de routes in de keuzes die onderweg geboden worden. Benjaminse biedt de keus tussen de Vogezen of (lichter maar langer) via Straatsburg en na Siena tussen een rechtstreekse route naar Rome of een omweg over Assisi. Reitsma laat na Trento de keus tussen Verona of een omweg over Venetië. Na Ferrara kan men weer kiezen tussen Florence (het mooist) of Ravenna en Assisi (het lichtst). Wie voor Florence kiest kan tenslotte nog kiezen tussen de route over Siena of die via Assisi.

Uitvoering van de gidsen
Verder verschilt de uitvoering van de gidsen aanzienlijk. Benjaminse`s route is alleen richting Rome beschreven, terwijl Reitsma de route in beide richtingen beschreven heeft. Benjaminse vertrouwt erop dat de gebruiker hoofdzakelijk op de kaarten de weg kan vinden. De routebeschrijving staat dan ook elders in de boekjes in fraaie volzinnen. Alleen bij de belangrijkste punten staan in de kaart zelf tekstaanwijzingen over te volgen route. Reitsma daarentegen plaatst de kernachtig gehouden routebeschrijving, voorzien van precieze km-aanduiding, naast de kaartjes: links voor de heenweg en rechts voor de terugweg. Overigens is het mogelijk onderweg van de ene op de andere route over te stappen, omdat ze elkaar raken na de Bodensee en in Florence.


Andere opties

RheinRad logo

De RheinRadweg

Zie hiervoor: RheinRadweg

Emo’s Reis

Deze is vanaf voorjaar 2016 geheel gedocumenteerd.
Zie hiervoor: Emo’ reis

VF beeldVia Francigena

De Via Francigena is bekend als een wandelroute naar Rome. Maar er zijn ook fietsers die langs deze route naar Rome gaan.
Voordeel is dat men ook gebruik kan maken van de vele pelgrimsonderkomens onderweg.
Nadeel is dat niet alle paden te fietsen zijn en men zelf zijn weg moet zoeken en veelal aangewezen is op wegen voor fietsers en auto`s.
Vanuit Nederland kan men de Via Francigena oppikken in Reims.
In de Lightfoot Guide staat overigens dat deze route ook goed te gebruiken is door fietsers.

Inmiddels vermeldt een Italiaanstalige site dat – dankzij een crowdfunding-actie – nu het Italiaanse deel van de fietsroute van de Via Francigena is gemarkeerd. Ook zijn er in Frankrijk al enkele markeringen voor fietsers ontdekt!


Reisbeschrijvingen

Paul Vanhalle schreef ons in juli 2015 het volgende:

Ik heb de Via Francigena gefietst van Tervuren over Reims, Lausanne, St Bernard, Aosta, Lucca, Rome.
Ik heb de tracks gevolgd uit de Lightfoot guide. Ze waren juist maar de wegen waren slecht onderhouden. Met regen zou dit ondoenbaar zijn. Waarvan akte.

Robert Boogaard schreef ons in september 2015:

Ik heb zo goed en kwaad als het ging de Via Francigena gevolgd. Op de fiets in Italië heb je dan tijdens veel etappes te maken met zeer drukke en smalle wegen. Niet echt aan te raden.

Peter Molog herkent zich hier niet in:

Op het Italiaanse deel van Emo’s Reis vorig jaar heb ik maar een enkele keer het gevoel gehad dat de weg te druk en te gevaarlijk was, maar dat er geen alternatief was.