Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Route-opties lopers

Hoe loop ik naar Rome?

De route naar Rome is enerzijds eenvoudig omdat vele wegen naar Rome leiden, anderzijds maken die vele wegen de keuze juist weer lastig.

Het is misschien een goed begin om je af te vragen welke wegen JOUW wegen zijn. Kies je bijvoorbeeld voor cultuurwegen, voor natuurwegen of voor een zwerftocht? Voor alles is wat te zeggen, al blijkt het zwerven veelal uit te draaien op het sjokken langs drukke wegen. De keuze voor een bepaalde route hangt samen met je voorkeur voor het jaargetijde, je voorkeur voor Franstalige of Duitstalige gebieden en de balans tussen cultuur en natuur.
Lopen naar Rome is geen panklare wandeltocht. Je zult zelf veel informatie bijeen moeten zoeken.

In de praktijk blijkt dat er twee belangrijke, geheel beschreven routes zijn, die worden gevolgd:

Wegwijzer Via Francigena

1. door Frankrijk en Zwitserland,
over de Via Francigena.
De Via Francigena, de oude pelgrimsroute van Canterbury
naar Rome, door Frankrijk, Zwitserland en Italië, is beschreven door de Engelse aartsbisschop Sigeric in de tiende eeuw.
De route is uitgeroepen tot Belangrijke Culturele Route door de Raad van Europa in 2004. Je kunt de Via Francigena oppakken in Reims. Ben Teunissen beschrijft de tocht o.a. vanuit Maastricht, langs de Via Mosana, naar Reims en vervolgens langs de Via Francigena naar Rome.

IMG_3226

Graun, net over de Reschenpas

2. door Duitsland en Oostenrijk over de Reschenpas,
over de Oostelijke Route.
De Oostelijke route verbindt een aantal lange afstand wandelpaden. Vanuit Nijmegen/Aken volg je de E8, Nibelungenweg, Romantische Strasse, Via Claudia Augusta,
Via sugli Argini, Via degli Dei en de Franciscaanse Voetreis naar Rome.
Je volgt de Romeinen langs veel Europese rivieren
en eindigt in het voetspoor van Franciscus.

Op deze site worden de beide routes in detail uitgewerkt. Wil je van de ene route naar de andere route doorsteken dan zijn daartoe meerdere mogelijkheden.

Ook zijn er nog twee andere routes vermeldenswaard: Klik dan hier

  1. Wie de Povlakte wil ontwijken kan ook de GR5 volgen tot het eindpunt Nice. Dit is een prachtige, maar zeer kronkelige route en dus een stuk langer dan de Via Francigena. 35 kilometer oostelijk van Nice, in Menton begint de Via della Costa, een pad dat grotendeels de kustlijn volgt totaan Sarzana in Noord Toscane. Een alternatieve wandelroute die in Ventimiglia begint (elf kilometer oostelijk van Menton) is de Alta Via dei Monti Liguri. Deze schitterende route loopt twintig tot dertig kilomeer landinwaarts van Oost naar West en eindigt even boven La Spezia, drie uur lopen van Sarzana. Je kunt ook een stuk afsnijden. Dan steek je plm. 135 kilometer ten noorden van Nice ter hoogte van Barcelonette de Italiaanse grens over en volg je een deel van de Grande Traversata delle Alpi (GTA) en vervolgens zoek je een eigen route naar Savona aan de kust. Vanaf Sarzana volg je de Via Francigena (zie verder).  Veel informatie over de GR5 vind je hier. Ervaringen met de Ligurische route lees je in: Het_Ligurische_alternatief_voor_de_Po-vlakte.
  2. Een variant op de Oostelijke route loopt via de Brennerpas (1375 m). Die ligt hemelsbreed plm. honderd kilometer oostelijk van de Reschenpas op de grens van Oostenrijk en Italië (Zuid-Tirol of Alto Adige). Het is de laagste pas over de Alpen. Door zijn geringe hoogte is de pas normaal gesproken het hele jaar te belopen. De route naar de Brenner gaat door Duitsland en Oostenrijk. Na de pas moet de wandelaar in de Dolomieten tot Trento zijn eigen weg zoeken. Daarna kan overgestapt worden op bestaande wandel- en fi etsroutes. Bij Florence kan een keuze gemaakt worden: rechtstreeks naar Rome of via Assisi. De laatste route is de Franciscaanse Voetreis, een parcours dat ook na de andere drie passen wordt besproken.

Laat je verder inspireren over langere routes, gelopen door Franciscus, abt Emo of vanuit Santiago de Compostela.