Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Wandelroutes

Rita Aerts, heelhuids aangekomen op de col du Grand Sint Bernard

Hoe loop ik naar Rome?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar hoe kom je tot een keuze?

Wil je een goed gedocumenteerde route en niet te veel tijd kwijt zijn aan de voorbereiding hiervan, dan biedt deze site je uitgebreide informatie over de twee meest belopen routes naar Rome: de Via Francigena en de Oostelijke Route.

De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die door Frankrijk en Italië loopt. Je passeert daarbij de Grote Sint Bernhardpas in de Alpen.

St Bernhardpas_Hotel

Hospice Grote Sint Bernhardpas


De Oostelijke route loopt door Duitsland, Oostenrijk en Italië en is een aaneenschakeling van Lange Afstand Wandelpaden met als afsluiting de Franciscaanse Voetreis van Florence naar Rome. Je loopt veel door rivierdalen en volgt de Romeinen. Je passeert de Reschenpas in de Alpen.

IMG_3197

IMG_3226

We helpen je tevens om een goede aanlooproute te vinden vanuit je huis in Nederland of België.

Wie de Povlakte wil ontwijken kan ook de GR5 volgen tot het eindpunt Nice. Dit is een prachtige, maar zeer kronkelige route en dus een stuk langer dan de Via Francigena. 35 kilometer oostelijk van Nice, in Menton begint de Via della Costa, een pad dat grotendeels de kustlijn volgt totaan Sarzana in Noord Toscane. Een alternatieve wandelroute die in Ventimiglia begint (elf kilometer oostelijk van Menton) is de Alta Via dei Monti Liguri. Deze schitterende route loopt twintig tot dertig kilomeer landinwaarts van Oost naar West en eindigt even boven La Spezia, drie uur lopen van Sarzana. Je kunt ook een stuk afsnijden. Dan steek je plm. 135 kilometer ten noorden van Nice ter hoogte van Barcelonette de Italiaanse grens over en volg je een deel van de Grande Traversata delle Alpi (GTA) en vervolgens zoek je een eigen route naar Savona aan de kust. Vanaf Sarzana volg je de Via Francigena (zie verder).  Veel informatie over de GR5 vind je hier.

Een variant op de Oostelijke route loopt via de Brennerpas (1375 m). Die ligt hemelsbreed plm. honderd kilometer oostelijk van de Reschenpas op de grens van Oostenrijk en Italië (Zuid-Tirol of Alto Adige). Het is de laagste pas over de Alpen. Door zijn geringe hoogte is de pas normaal gesproken het hele jaar te belopen. De route naar de Brenner gaat door Duitsland en Oostenrijk. Na de pas moet de wandelaar in de Dolomieten tot Trento zijn eigen weg zoeken. Daarna kan overgestapt worden op bestaande wandel- en fi etsroutes. Bij Florence kan een keuze gemaakt worden: rechtstreeks naar Rome of via Assisi. De laatste route is de Franciscaanse Voetreis, een parcours dat ook na de andere drie passen wordt besproken.

Wil je doorsteken van de Via Francigena naar de Oostelijke route (of andersom) of je eigen spoor door Zwitserland kiezen, dan kan dat natuurlijk ook. Deze site biedt je aanknopingspunten voor het ontwerpen van je eigen route langs gebaande paden. Of laat je inspireren door Franciscus of abt Emo.