Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Aanlooproutes

Hoe kom ik van mijn huis bij een beginpunt van een route?

De Via Francigena beschrijven wij vanaf Canterbury, de Midden- & Oostelijke route vanaf Nijmwegen, maar hoe kom je daar?


Route overleg
Bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zijn in het najaar van 2011 twee nieuwe reisgidsen verschenen met een beschrijving van de Jacobswegen in Nederland. Het gaat om zes aanlooproutes die naadloos aansluiten op de routes door België naar Frankrijk.
Door het Vlaams Compostella Genootschap zijn vier gidsen verschenen die naar Reims op de Via Francigena leiden.

 


Jacobswegen in Nederland, ook voor de pelgrim naar Rome

In deel 1 (ISBN 97-890-8085-6745) komen de wegen vanuit het westen aan bod. De hoofdroute begint in Den Oever en voert via Haarlem, Amsterdam, Utrecht en ‘s-Hertogenbosch naar Postel en Roermond. Van Haarlem kan men ook langs Den Haag en Vlissingen naar Brugge en Gent. En vanaf Schipluiden brengt een interessante omweg de pelgrim langs Dordrecht en Bergen op Zoom naar Antwerpen.

Deel 2 (ISBN 97-890-8085-6752) omvat de wegen vanuit het noorden en oosten. De hoofdroutes beginnen in Hasselt waar ze voortgaan op de al bestaande wegen uit Sint Jacobiparochie (het Jabikspaad) en Uithuizen (het Jacobspad Groningen-Drenthe). Ze voeren langs Utrecht en Breda naar Antwerpen, respectievelijk langs Nijmegen naar `s-Hertogenbosch, met een aansluiting op de bestaande weg naar Maastricht (het Jacobspad Limburg). Tot slot is ook de fraaie aanlooproute van Oldenzaal via Enschede naar Doesburg beschreven.

Deze Jacobswegen voeren langs routes die de middeleeuwse pelgrim ook zou hebben kunnen lopen. Vrijwel alle Jacobskerken en gasthuizen worden aangedaan, en de wandelaar komt ook op andere plaatsen die voor de pelgrim van belang waren.

De gids bevat een compacte beschrijving van de routes, heldere kaartjes en veel achtergrondinformatie. Kaart en beschrijving staan naast elkaar wat de praktische bruikbaarheid ten goede komt. Met pictogrammen is aangegeven welke voorzieningen men in de plaatsen onderweg mag verwachten.


Pelgrimspad deel 1 en deel 2

Daarnaast loopt er een LAW pad (LAW 7-1 en 7-2) van Amsterdam via ‘s-Hertogenbosch en door Zuid-Limburg naar Visé, het Pelgrimspad. Op de site van wandelnet zijn alle LAW paden en streek paden in Nederland te vinden. Hiermee kun je eenvoudig een route van huis naar een door jouw gewenst punt bepalen.


Hoe kom ik uit of door België op de route?

Het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela stippelde vijf pelgrimswegen uit tussen Nederland en Frankrijk die je ook op je weg naar Rome kan gebruiken. In Vlaanderen zijn de routes op bescheiden wijze bewegwijzerd met het Europese Compostela-embleem, in stedelijke centra soms met bronzen schelpen. In Wallonië is er een uitgebreide bewegwijzering.

De meest gelopen routes vanuit Nederland in België zijn de Via Brabantica en de Via Monastica.

Informatie over de vijf routes kan je lezen op de site www.compostelagenootschap.be van het Vlaamse Genootschap. Op deze site kan je ook de gidsen van de routes bestellen en de aanvullingen downloaden.

Via Monastica

Via Monastica   

van ’s Hertogenbosch, via Namen en Dinant naar Rocroi

Op weg naar Santiago de Compostella,
ISBN 978-90-8122-64 00
In de serie: ‘Pelgrimspaden in de Lage Landen’ onder auspiciën van de werkgroep Pelgrimspaden van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostella.

Via Monastica, Rocroi – Reims

Dit is een aanvulling op de Via Monastica, verkrijgbaar via www.santiago.nl

 


GR5 (E2)

GR5 Kalmthout

Van de Noordzee naar Nice

De GR5, ook wel de Europese wandelweg E2 genoemd, loopt van de Noordzee naar de Middellandse Zee, specifieker van Hoek van Holland tot Nice.
Het is een echt wandelpad. Men loopt over lieflijke paadjes, door weilanden, over heuvels, bergen en dalen, dikwijls met schitterende uitzichten. Er zijn veel kronkels en omwegen maar.. wat is een omweg wanneer je naar Rome loopt?

De route voert door de Belgische Kempen, de Belgische Ardennen,Luxemburg, Lotharingen, de Vogezen, de Jura en de Alpen.

Aanloop GR5 Noordzee – Middellandse zee

De Vogezen kan je vermijden door in Metz langs de GR5F en daarna in Charmes langs de GR514 & de GR7 naar Langres te lopen waar de Via Francigena langs komt. Een alternatief is in Nancy op de GR5 of in Charmes op de GR5F te blijven volgen tot Pontalier waar je de Via Francigena kruist.

Voor een overzicht van de Grote Route paden in Frankrijk klik hier.

Gidsen

Er zijn 10 wandelgidsen waarvan vier in het Nederlands.
Interessant voor pelgrims naar Rome, zijn:

deel 2 – Traject der Lage Landen – 261 km
deel 3 – Wallonië en Groothertogdom Luxemburg – 351 km
deel 4 – Lotharingen GR5 + GR5F – 294 km
deel 5 – Vogezen –
260 km
deel 6 – Jura –
277 km