Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Andere inspiratiebronnen

046. Corte S.AndreaInleiding

Wil je in de voetsporen van Franciscus van Vezelay of Florence naar Assisi?

Of in aansluiting op je pelgrimage naar Santiago de Compostela door naar Rome?

Of in de voetsporen van abt Emo?

Kijk en lees  dan verder op deze pagina.Een Franciscaanse VoetreisAssisi San Francesco

Deze tocht leidt je zo veel mogelijk over paden en wegen die Franciscus van Assisi, volgens de kenners, moet hebben belopen. Hij hield van de natuur en liep bij voorkeur door fraaie landschappen. Kerken, kloosters, kapelletjes en grotten markeren de plekken waar hij 800 jaren geleden is geweest.

De pelgrimstocht van Florence via Assisi naar Rome is 552 kilometer lang en door Kees Roodenburg in zijn routebeschrijving Een Franciscaanse Voetreis over 34 dagetappes.

Gemiddeld wordt er vijf tot zes uur per etappe gelopen, 500 meter gestegen en 500 meter gedaald. Het is een tocht voor ervaren langeafstandlopers door hoofdzakelijk bergachtig terrein.
Een deel van de route slingert zich over uitlopers van de Apennijnen met mooie uitzichten over Toscane, Umbrië en Latium.
De beste maanden om de tocht te lopen zijn mei, juni, september en oktober. De route voert je door middeleeuwse stadjes en langs eeuwenoude kloosters. Meestal over gemarkeerde stille paden en rustige landwegen. Soms is daarbij een stuk asfalt onvermijdelijk.
De dagetappes eindigen bij een eenvoudig hotel of een gastvrij klooster. In al deze onderkomens liggen lakens en kan ook een lunchpakket worden besteld. Hier en daar zijn campings, die meestal open zijn van Pasen tot en met september. Maar buiten de bebouwde kom kan bijna overal worden gekampeerd, nadat de bewoners van het meest nabije huis daarvoor toestemming hebben gegeven. Tussen de dorpen en stadjes zijn weinig mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Soms kom je een plek met drinkwater tegen.

GPS-data gratis voor wandelaars, alleen voor eigen gebruik (© Ruud Verkerke); aanvragen: ruud.verkerke@hccnet.nl

GPS en route

van de Franciscaanse Voetreis

Ruud Verkerke heeft van zijn Franciscaanse voetreis gps-tracks en waypoints (wp’s) geregistreerd en daarvan een update gemaakt afgestemd op editie 2015, incl. updates.

De gps-data zijn verpakt in twee gpx-files met samen de tracks van de 34 etappes. Daarin zitten ook de wp’s van de 206 punten, vermeld in de routebeschrijving en op de kaarten van de routegids. Ook andere nuttige punten zoals ruim 100 actuele overnachtingsadressen zijn als wp opgenomen.

De gpx-files zijn opgeschoond en kant en klaar voor gebruik, ook in minder recente gps-apparaten met een wat beperkte opslagcapaciteit. Want door het samenvoegen van veel van de 34 etappes blijft het totaal aantal tracks beperkt tot 18.

Kenmerken van de twee files waarin de route is opgedeeld:

Garmin gpx-files             Tracks     Wp’s      Etappes     Km
01-16:  Florence-Assisi    9              260       16            271
17-34: Assisi-Rome         9              240       18            299

Voor een eerste geografische verkenning staat hieronder een interactieve overzichtskaart (met de tracks en de wp’s die de etappes markeren) en tips voor het gebruik daarvan:
Interactieve kaart Florence-Assisi-Rome
Tips gebruik interactieve kaart    

Op verzoek stelt Ruud zijn gps-data (versie 5.0) gratis beschikbaar aan andere wandelaars, echter alleen voor eigen gebruik (copyright: Ruud Verkerke, 2017).

De gps-dataset v5.0 bestaat uit:
1. Gps-data (tracks en wp’s) met toelichting.
2. Interactieve topokaarten met alle tracks en wp’s t.b.v. verkenning en planning.
3. Routegegevens: a) looptijden, afstanden en hoogteverschillen en b) hoogteprofielen.
4. Overnachtingsadressen: een actuele lijst met alle overnachtingsadressen opgenomen in wp’s van de gps-data.

Voor meer informatie neem contact op met Ruud Verkerke.

Gids

van de Franciscaanse Voetreis

Een Franciscaanse Voetreis, editie 2015 Van Florence via Assisi naar Rome
door: Kees Roodenburg

Geheel herziene editie 2015, Den Haag
170 pagina’s, met 77 recente kaarten 1:25.000
ISBN: 978-90-805913-8-7 / NUR 502, prijs: € 26,50
In vergelijking met de vorige druk zijn alle updates verwerkt en de 12 kaarten aangepast.
Verspreiding via de reisboekwinkels in Nederland en Vlaanderen

Website

over de Franciscaanse Voetreis

De website www.franciscaansevoetreis.nl bevat gedetailleerde informatie met onder meer beschrijving van de route, update informatie van de gidsen en onderkomens.

Graag besteden we in deze bijlage ook aandacht aan andere routes in deze omgeving.

Reisverslagen

over de Franciscaanse Voetreis

• In de voetsporen van Franciscus, reisverslag van Ada en Ton Seijsener, mei 2009
Reisverslag van Jan Aartsen, Jef Buijs en Jac de Bruin, mei 2010
• Van Badia Prataglia tot Rome, een reisverslag van Jan Leussink en Jos de Ridder, december 2014
• Jan Leussink en Jos de Ridder liepen eerder over de GEA. Lees hier hun verslag.
Reisverslag van Jack van de Berg en Tiny Dohmen (2011 en 2013)Voie de Pax, Chemin d’Assiseimage1

Franse vereniging

Vanaf het begin is de Chemin d’Assise bedoeld een pelgrimage in de geest van Sint Franciscus te ondersteunen. Verwacht niet overal “comfort” noch alle “voorzieningen” zoals op de andere wandelroutes. Zelfs de markering onderweg is niet zo consistent als anders. Onderweg krijgt het zoeken naar eenvoud of soberheid al gestalte, een voorbereiding op Assisi.
Op wegen van het geloof, genieten van het wandelen, landschappen, stilte en eenzaamheid….
De route is uitgezet en wordt onderhouden door een Franse Vereniging (lees meer bij website hieronder) van vrijwilligers en sympathisanten.

Kaart

van de Chemin d’Assise

image2

image3

Gids 

Er is geen gids in boekvorm, maar wel zoals eerder genoemd een website waar van af per traject een routebeschrijving (kaart en tekst) te downloaden is. De route van 1500 km is in 75 etappes onderverdeeld in evenzovele wandeldagen. Delen van bestaande wandelpaden, de GR’s in Frankrijk, de Alta Via dei Monte Ligurie of de Via Francigena in Italië worden met elkaar verbonden. Er zijn enkele varianten mogelijk waarmee de route naar eigen voorkeur zwaarder of korter gemaakt kan worden. Er zijn enkele overstappunten naar de Via Francigena (door de Po vlakte, of vanaf Aulla).

De beschrijvingen zijn ruim voldoende om de weg te vinden, aangevuld met up-to-date adresmateriaal voor overnachtingen.

Typeringimage4

De route bestaat uit drie geheel verschillende onderdelen.
In Frankrijk worden de GR’s gevolgd, is er mooi natuurschoon en is de route doorgaans voorzien van goede voorzieningen in gîte d’étappes of bij particulieren thuis. 
In Italië, start de route door Piemonte, rondom Turijn een drukbevolkt gebied met matig natuurschoon om zo snel mogelijk over te stappen op de Alta Via welke over de waterscheiding in Ligurië loopt. Dat wil zeggen, langs de graat van een heuvelrug, veel klimmen en dalen. Overnachtingen zullen vaak in hotels of B&B’s gezocht moeten worden. 
En het laatste deel van de route, vanaf Aulla, kan de Via Francigena door Toscane gevolgd worden. Langs mooie stadjes, tal van voorzieningen, goed aangegeven paden, weg van de drukte. Of ook ‘achterlangs’, als je het alleen-zijn prefereert, door de dalen van de Alpi Apuane. 
Uiterlijk vanaf Buenconvento wordt afgebogen naar het Oosten, naar Assisi, eveneens in een licht glooiend landschap. Overnachten kan dan in parochiezaaltjes en kleine hotelletjes.
De route is onbekend, weinig belopen. Aan de markering onderweg ligt het niet. Die is heel goed. Het kaartmateriaal en de omschrijvingen zijn ruimschoots voldoende. Het zijn gewoon ‘nieuwe’ routes, die wel een fysieke goede conditie vereisen. Particulieren thuis, en parochies stellen hun huis open voor pelgrims onderweg. Een uitgesproken pelgrimsgeest is een vóórvereiste. Bereid je voor op eenzaamheid. Omdat de route zo weinig belopen is, is de kans dat je andere pelgrims tegen komt erg klein.

Website

Op de website vind je alle relevante gegevens van deze route. Voorwaarde is dat je lid wordt van de Franse pelgrimsvereniging om toegang tot de documenten te verkrijgen. Als je lid wordt van de Association Chemins d’Assise (€ 12,00 per jaar) kun je de route (kaartjes en omschrijving) en de overnachtingsadressen downloaden.

Reisbeschrijvingen

In het Nederlands taalgebied zijn er nog weinig verslagen van deze route te vinden.

Hier toch enkel suggesties. Hans beschrijft uitvoerig zijn ervaringen vanaf Vezelay op deze blog. In het Franse taalgebied, is meer te vinden o.a. een muzikaal ondersteunde impressie van de Chemin d’Assise. 
Of bijvoorbeeld de prachtig verzorgde beschrijving van Olivier Lemire.

We danken Vincent Oomen voor de medewerking met zijn verslag aan deze bijdrage.Vanuit Santiago de Compostela naar Romeschelp

In grote lijnen kan je de complete route als volgt lopen:
1. De Camino Frances tot Puenta la Reina
2. De Via Tolosana/Chemin d`Arles, GR 653 tot Arles (Camino Aragones)
3. Via Domitia, van Arles tot Montgenèvre, GR 653D
4. De Via Francigena vanaf Vercelli.Via Tolosano

kaft GR 6533a

De Via Tolosano is de weg van Toulouse naar Arles.

Kaart Via Tolosana

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie volgt!


Kaart Via DomitiaVia Domitia

De Via Domitia was voor de Romeinen de verbinding Rome-Barcelona v.v. De beschrijving voor wandelaars van het Westfranse deel staat nu in een nieuwe Franse topogids, onder de naam GR653D ref. 6531 Montgenèvre-Arles.

Met deze routegids is een complete routebeschrijving Santiago – Rome voor wandelaars beschikbaar.Emo's reisEmo’s reis

Op 9 november 1211 vertrok abt Emo samen met zijn vriend Hendrik uit Nijeklooster (Groningen) naar Rome omdat hij in conflict was met de bisschop van Münster en bij de paus verhaal wilde halen.
Op 19 januari 1212 kwamen zij in Rome aan waar zij twee maanden verbleven voordat ze de terugreis aanvaarden.
Zij legden een bijzondere route af: Coevorden, Maastricht, Troyes, Dijon, Lyon, over de Mont Cenis naar Turijn (tijdens de kerstdagen!) en daarna de Via Francigena.
Het reisverslag is bewaard en in 2011 verscheen van de hand van prof E.H. de Boer een bijzonder boek over deze reis: Emo`s reis waarin de gehele reis beschreven is en in een historische en culturele context is geplaatst.

Meer informatie over deze bijzondere pelgrimage lees je hier