Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Overnachten

Waar en hoe slaap ik?

slapen

‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’.

Dit is een oude tekst die voor pelgrims die naar Rome zijn geweest (of nog onderweg zijn) vaak een hedendaagse betekenis heeft. Niet zelden zul je als pelgrim hulp en onderdak krijgen als je er om vraagt.
Maar toch is het ook goed om je tevoren te oriënteren, waar op de route onderdak beschikbaar is. Onderweg naar Rome kom je – buiten de officiële Via Francigena – weinig speciale verblijven voor pelgrims tegen. Je zult het moeten doen met hotels, jeugdherbergen, kloosters op de route of kampeerplaatsen (al dan niet bij de boer). De boekjes, die voor de deelroutes beschikbaar zijn, vermelden veelal hotelletjes en soms ook kloosters. Kijk dan vooral ook even bij de websites van de diverse routes, die worden over het algemeen goed bijgehouden. Om een indruk te krijgen van de diverse mogelijkheden kun je het beste zo veel mogelijk de vaak boeiend beschreven ervaringen op dit terrein op de website te lezen.

Nota bene: de vereniging onderhoudt zelf geen registers van overnachtingsplaatsen. Afhankelijk van de route zijn er overnachtingslijsten die gratis geladen kunnen worden en overnachtingslijsten die pas toegankelijk zijn na het kopen van een reisgids.


Kamperen

220.Kim looptDe keuze om wel of niet een tent mee te nemen, vloeit voort uit een aantal factoren zoals:

  • Gewicht
    Het gewicht van de rugzak neemt drastisch toe met de keuze voor een tent. Natuurlijk zijn er ultra lichtgewicht tenten en tarps (lichtgewicht zeil dat als dak kan dienen). Maar met de tent komen ook de slaapzak en meestal de kookspullen er bij. Meestal blijft bij het lopen met de tent geen ruimte over voor ‘leuke dingen’ zoals bijvoorbeeld nette kleren en leesvoer.
  • Geld
    Een pelgrimsreis naar Rome duurt zo om en nabij de honderd dagen. Dat tikt aan bij een ‘hotelreis’, temeer omdat je dan ook in hotels of restaurants eet. Aan de andere kant zijn lichtgewicht spullen ook prijzig.
  • Psychische factoren
    Soms is het prettig onderweg ‘vastigheid’ te hebben tijdens de fysiek en emotioneel enerverende tocht. Een tent biedt een stukje vertrouwdheid, omdat hij elke nacht hetzelfde is. Ook geeft een tent het veilige gevoel dat je hem altijd wel ergens kunt opzetten, ook als je tegen de avond ‘in the middle of nowhere‘ bent.

Op onze pagina slaapplaatsen onder het menu onderweg naar Rome, vind je praktische tips en in de zijbalk per land een aantal lijsten en linken om je te helpen een plaats te vinden om te overnachten. Kijk verder op de routepagina’s voor meer suggesties.