Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Reisgezelschap

Ga ik alleen?

Of met een maatje (bv. mijn trouwe viervoeter)?

Lopen met hond

Raf Smits en Dorien Vanbel liepen in 2007 naar Rome met hun hond Tenchi, een Canadese herder van bijna 1 jaar.

Bij je afweging of j alleen of met anderen gaat pelgrimeren moet je rekening houden met het feit dat de routes naar Rome niet druk belopen zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een pelgrimage naar Santiago de Compostela zul je onderweg weinig tot geen medelopers ontmoeten. Alleen kun je dan soms heel alleen zijn, maar het dwingt je ook om open te staan voor de mensen in je omgeving.

Kun je als vrouw alleen lopen?
Ja dat kan zonder problemen, er zijn al vele vrouwen, zowel jong als oud, alleen in Rome aangekomen. Je moet geen gek op je pad tegenkomen, maar dat geldt eveneens voor mannen en zeker ook voor een wandeltocht in Nederland.

Een tussenvorm is om je tocht alleen vorm te geven en je zo af
en toe te laten vergezellen door meelopers. Deze meelopers kunnen dan ook een stuk van de logistiek oplossen, zoals het wisselen van schoenen of het aan- en afvoeren van routeboekjes. Daarnaast is het ook fijn om zo af en toe je verhalen kwijt te kunnen.

Je kunt ook overwegen om met je partner of een vriendin of vriend te gaan. Je kunt dan de voorbereiding en de tocht direct met elkaar delen. Een andere optie is om op zoek te gaan naar een onbekende die hetzelfde wil als jij wilt gaan ondernemen. Via de Vereniging van Pelgrimswegen naar Rome.

Ook trouwe viervoeters gaan regelmatig mee op tocht. Hond, paard en ezel zijn de meest gangbare typen. De hond is het meest favoriet. Met een hond op pelgrimstocht gaan, heeft zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn dat een hond een maatje is, dat een hond een gevoel van veiligheid kan geven en dat andere mensen je eerder aanspreken: Wat een leuke hond! Waar gaat u met hem naar toe? De nadelen zijn dat je extra voedsel mee moet sjouwen, dat een hond veel water nodig heeft om te drinken maar soms ook om af te koelen (je speurt constant naar sloten en kanalen), dat je ook de veiligheid van de hond in de gaten moet houden en dat er overnachtingsadressen zijn die een hond accepteren (of weigeren).


Ga ik met mijn ezel of paard?

30 juni 2008: Bericht van Paard Paske

Freek Visser, Pelgrim te paard

Pelgrim te paard

‘Vandaag mijn baasje maar achter de was aangestuurd zodat ik ook eens mijn stem kan laten horen. Want het moet gezegd, zonder mij kwamen ze nergens. Niet dat ik weet waar dit allemaal naartoe leidt, hoor. Maar mijn baasje heeft lekkere brokjes en zij is ook niet onaardig. Maar, natuurlijk ik blijf de leidende merrie.
Je maakt wat mee elke dag. Als rechtgeaard polderpaard dacht ik toch altijd dat de wereld lekker plat is en hoofdzakelijk bestaat uit zachte weilanden; nou, ik weet nu wel beter. Tjonge wat een hoge bergen ben ik overgegaan. Volgens mij denken die twee dat ik een berggeit ben of zo. Smalle rotspaadjes langs 500 meter hoge afgronden, steile hellingen op en af, alles gedaan, de laatste weken. Goed dat ik geen last van hoogtevrees heb. Mijn baasje blijft redelijk cool en helpt mij de beste wegen te vinden. Zij is van een ander soort, heeft weinig vertrouwen in mij en loopt af en toe jankend van de zenuwen erachteraan. Slapen en eten is af en toe een probleem voor hun, maar ik krijg altijd wel een lekkere wei. Ik heb dus niets te klagen. En als ik moe ben ga ik gewoon even liggen, kunnen ze lekker toch niet verder. Nu even twee dagen heerlijke rust, zij moesten zo nodig even cultureel doen, met de trein nota bene en zonder mij, naar Colmar. Tja, een echte pelgrim kan natuurlijk niet zomaar langs het Isenheimer altaar lopen. Morgen weer verder, terug de bergen in richting Jura.’

In 2008 liepen Gaby Flath en Frank Buijs met hun paard Paske naar Rome. Althans voor de helft want Paske moesten ze in Zwitserland achterlaten.


Fietsen met kinderenKun je de route met kinderen fietsen?

Zowel Reitsma als Benjaminse hebben geprobeerd hun route zo fietsvriendelijk mogelijk te houden. Maar op een zo lange route zijn af en toe een paar kilometers op een drukke weg niet te vermijden. Bovendien moeten er van tijd tot tijd drukke wegen overgestoken worden en je zult de route af en toe ook willen verlaten om bv. naar een café, camping of hotel te gaan. Wat oefening in verkeersgedrag en enig verkeersinzicht is dus wel gewenst. Dat inzicht komt meestal als kinderen een jaar of 9 zijn.