Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Trainen voor lopers

Guus Wesselink en Riet van Laake, 35 graden langs de korenvelden in FrankrijkLichamelijke voorbereiding

Het is belangrijk om voorafgaand aan de voetreis naar Rome veel te lopen. Daarbij kan je het gewicht van je rugzak opvoeren tot het vermoedelijke `startgewicht`. Te snel opvoeren van het gewicht in combinatie met te grote trainingsafstanden kan leiden tot overbelasting en blessures. Bedenk dat het grootste deel van je tocht door heuvelachtig- of bergachtig gebied gaat. Probeer dus ook op klimmen en dalen te trainen.
Zorg dat je je schoenen op tijd koopt en loop ze in op je trainingstochten.

Trainen

Joke op de Via Francigena

Een goede basisconditie is belangrijk. Zorg ook dat je weet wat het betekent om met een zware rugzak te lopen. Begin de eerste dag met een korte etappe, bijvoorbeeld 12 km en bouw dan langzaam op. Iedere volgende dag een paar kilometer erbij. Het opbouwen van `loopconditie` gaat vrij snel. De eerste drie of vier dagen zijn het zwaarst. Na een week is je loopconditie goed, na twee of drie weken prima. Maar pas op: spieren passen zich snel aan, pezen en gewrichtskapsels veel trager. Dat duurt gauw zes weken. Wanneer de spieren niet meer protesteren, kun je zo ongemerkt de pezen en gewrichten overbelasten. Een pees-gewrichtsontsteking komt snel opzetten maar genezing kost veel tijd!
Je hoeft geen topsporter te zijn om naar Rome te lopen of te fietsen, maar een goede basisconditie is wel gewenst. Mocht die ontbreken, dan is het raadzaam vooraf te trainen: bescheiden beginnen en de afstand steeds een beetje groter maken. Regelmatig trainen is overigens belangrijker dan zwaar trainen. Is de conditie niet optimaal, luister dan naar je lichaam en forceer jezelf niet. Wandelaars moeten er op bedacht zijn, dat spieren zich sneller aanpassen aan een grotere belasting dan pezen en gewrichtskapsels. Een pees- of gewrichtsontsteking komt snel opzetten, maar  geneest langzaam!
Sport je normaliter weinig dan is het belangrijk na je tocht af te trainen, door de inspanning geleidelijk af te bouwen. Dus maak na terugkomst ook nog wat kleinere dagtochten.


Interessante oefening in Nederland

In 2018 heeft Wandelnet met veel tromgeroffel een nieuw wandelpad gepresenteerd, dat interessant is voor leden van onze vereniging Pelgrimswegen naar Rome: het Romeinse Limespad.

Het Romeinse Limespad (LAW-16) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 275 km van Katwijk naar Berg en Dal, via Leiden, Woerden, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.

De route volgt (globaal) de Limesweg langs de Neder-Germaanse limes.

Uitgebreide informatie vind je op de Wandelnetsite!


En dan nog dit…

In Gezond Wandelen, een praktisch handboek over de wandelsport kun je 35 pagina’s vinden over het nut van trainen. Aan de orde komen trainingsdoelen, trainingsintensiteit, de twee kilometer wandeltest, het belang van krachttraining, het belang van rekoefeningen, wandel- en trainingslogboek, wandelschema’s voor beginners en gevorderden en het trainen na de wandeltocht.

En op Wandelnet.nl vind je natuurlijk de mooiste wandelingen in Nederland om in één- of meerdaagse tochten je conditie op te bouwen, zoals het Pieterpad en het Pelgrimspad!