Opties voor de wandelaar

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  Opties voor de wandelaar

  Te voet naar Rome

  Voor de wandelaar naar Rome staan alle wegen open, maar in de praktijk lopen de meeste mensen die naar Rome pelgrimeren graag langs een weg met meer of minder begeleiding in de vorm van gidsen, gpx tracks en wegwijzers.

  Op deze pagina informatie over drie routes en aanlooproutes vanuit Nederland en België. Ze hebben (vanuit Nijmegen gerekend) een lengte van 2100 tot 2600 km. Alle drie mooi, tot aan de Povlakte langs heel verschillende trajecten, daarna gaan twee routes samen.

  De beschikbare documentatie is niet even volledig, zie de beschrijving per route. Voor alle routes zijn gpx-tracks beschikbaar.

  Per route is er een pagina met:

  • Een algemene karakterisering van de tocht
  • Een korte beschrijving van de verschillende gebieden die doorkruist worden. De routes zijn logisch opgedeeld in 6 – 8 stukken, zo gekozen dat er eventueel naar een andere route kan worden overgeschakeld.
  • Per sectie gegevens over kaarten, gidsen, mogelijkheden voor onderdak
  • Een metrolijn die schematisch de secties en aanloop- of alternatieve routes geeft.
  • Verwijzingen naar websites met meer informatie en weblogs met ervaringen van leden.
  • Korte beschrijving van mogelijke verbindingsroutes en alternatieve wegen.

  Via Francigena over de Grote St. Bernhardpas

  Via Francigena: de traditionele route, die van Canterbury naar Rome loopt wordt vanuit Nederland vaak begonnen met een aanloop van Maastricht via Namen naar Reims in Frankrijk. Dan door Noordoost Frankrijk, door de Jura naar Zwitserland, over de Grote St. Bernhard, door de Povlakte en Toscane langs een relatief vlakke route met het minste hoogteverschil, maar wel over de hoogste Alpenpas van de drie. Vanaf de Apennijnen loop je meer hoogtemeters door Toscane en Lazio.

  Door Franse en Italiaanse taalgebieden, langs traditionele historische pelgrimswegen en overnachtingsplaatsen. Vanaf Zwitserland zijn er meer pelgrims onderweg uit de hele wereld. Vanaf Nijmegen gerekend 2100 km met ongeveer 31 km hoogteverschil. Er zijn meerdere gidsen verkrijgbaar, waaronder een Nederlandse vanaf Maastricht.


  De Oostelijke route over de Reschenpas

  De Oostelijke route: langs de Rijn, Beieren (Romantische Strasse), via de Reschenpas naar Oostenrijk (Via Claudia Augusta), Godenweg (Via degli Dei) en dan de Franciscaanse route. Over de laagte Alpenpas van de 3 routes. Vanaf de Via degli Dei loopt de route veel door hogere gebieden van de Apennijnen en in Umbrië, met veel meer hoogteverschillen.

  De route gaat door Duitse en Italiaanse taalgebieden. In Duitsland langs vele oude steden en stadjes, in Oostenrijk langs een oude Romeinse route. De Claudia Augusta en de Via degli Dei zijn heel oude handelsroutes, de Franciscaanse route loopt langs kloosters en kerken waar Franciscus verbleef. Vanaf Nijmegen gerekend 2550 km met ongeveer 56 km hoogteverschil. Voor de meeste stukken zijn gidsen verkrijgbaar, deels Duits en Italiaans. De Franciscaanse route is in het Nederlands beschikbaar.


  De Middenroute over de Gotthardpas

  De Middenroute via Duitsland: Eiffel, Zwarte Woud, over de Gotthardpas, Via degli Abati en dan de Via Francigena of GEA. Deze route bestaat uit een aantal mooie regionale en Europese routes, oa de E1 die van Noorwegen naar Genua loopt. De route loopt meer door bos en natuurgebieden als de andere twee en loopt nog meer over boswegen en wandelpaden.

  De route gaat door Duits en Italiaanse taalgebieden. Veel mooie natuurgebieden, maar ook kleinere en grotere mooie steden worden gepasseerd. In Zwitserland worden twee grote wandelroutes gevolgd die een mooie dwarsdoorsnede geeft van de boerencultuur af het Bodenmeer tot aan de Italiaanse grens. Vanaf de Apennijnen wordt de klassieke pelgrimsroute Via Francigena gevolgd. De route is vanaf Nijmegen 2300 km met ongeveer 54 km hoogteverschil. Er zijn verschillende gidsen beschikbaar in het Duits en Italiaans, vanaf de Apennijnen kunnen de gidsen van de Via Francigena gebruikt worden.

   


  Aanlooproute via de GR5 naar de Via Francigena

  En een langere aanloop door België, Luxemburg en Frankrijk over de GR5. Deze traditionele wandelweg loopt van Hoek van Holland tot de Middellandse zee zoveel mogelijk over natuurpaden, aan de zuidkant van de Jura kruist hij de Via Francigena, die vanaf daar tot Rome gevolgd kan worden. Daarmee is de route qua landschap spannender als de meer cultureel gerichte Via Francigena. Gerekend vanaf Nijmegen is het 2250 km tot Rome met ongeveer 48 km hoogteverschil. Er zijn Franse en deels ook Nederlandse gidsen beschikbaar.

  Het is ook mogelijk om de GR5 verder te volgen richting de Alpen en dan bijv. bij Larche een verbindingsweg Santiago – Rome te gebruiken, of om helemaal naar de Middellandse Zee te lopen en de oude kustweg Rome – Santiago te nemen. Wel een echt alpiene routes. Van de hele GR5 zijn gidsen in het Frans en deels in het Engels beschikbaar. Deze route-opties worden in 2018 nader beschreven


  Aanlooproutes vanuit Nederland en België

  Aanlooproutes vanuit overal in Nederland en België richting Nijmegen, Maastricht, Aken en Namen, vanwaar de beschreven pelgrimsroutes kunnen worden bereikt. Zowel een overzicht van pelgrimsroutes als van de LAW paden, zodat iedereen (bijna) bij de voordeur kan beginnen.

   

   

   

   


  Overzichtskaarten

  Op de linker kaart komt u bij een overzichtspagina die toegang geeft tot een overzicht van reisgidsen, de rechterkant is een link naar een kaart in OSM (open street map) formaat, waarop u routes tot in de kleinste details kunt vinden.

  Mapdata © OpenStreetMap contributors

  Overzichtskaart aangemaakt door Hans Reitsma

   

   

  De routecommissie is onder andere bezig met meer alternatieven in Italië.


  De metrolijn

  Om de wandelaars meer flexibiliteit te geven, proberen we via de “metrolijn” duidelijk te maken waar er dwarsverbanden zijn. Door klikken op de metrolijn kunnen de pagina’s bereikt worden.

  Hier een voorbeeld van zo’n metrolijn, de Via Francigena: