Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Aanlopen langs de GR5

De GR5 als aanlooproute is een mooi alternatief voor het noordelijke deel van de Via Francigena. Dit is een goede keuze als je een weg met veel mooie natuur en wat meer hoogteverschillen wilt volgen.


Introductie
Route
Deeltrajecten
Beschrijving aanloop en verbindingsroutes
Verdere informatie

 

 

Vóór je je op weg begeeft: lees onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Leden van pelgrimswegen naar Rome kunnen een pdf aanvragen met de GR5 pagina’s voor off-line gebruik.


Introductie

Het langeafstands-wandelpad GR5 is een hedendaags alternatief voor de historische pelgrimspaden, die naar de voet van de Alpen leiden. Het pad GR5 is het zuidelijk gedeelte van het Europese wandelpad E2. Het start bij Hoek van Holland aan de Noordzee en loopt via Bergen op Zoom en Maastricht naar Nice aan de Middellandse zee. Het werd in de eerste helft van de jaren 60 van de vorige eeuw ontworpen als natuur-wandel pad en is één van de populairste Grote Routepaden in Europa.

Je kan aansluiten op de Via Francigena bij de Zwitserse grens in Pontarlier, of in Langres als je de variant GR5F volgt. Tenslotte kan je ook doorlopen tot Saint Dalmas niet ver van de Middelandse zee en daar via de GR52 overgaan op de Via della Costa of de Alta Via dei Monti Liguri, die in Sarzana aansluiten op de Via Francigena.

Doorsteken naar de Midden route kan te Ralingen op de grens van Luxemburg en Duitsland, waar je op een dag wandelen van Trier bent. Een mooi alternatief – wel een omweg – is om bij Goumois aan de Doubs naar de Trans Suisse route te gaan en deze route te volgen tot je bij het Vierwoudstedenmeer bij de Middenroute komt.

De Via Francigena ten noorden van de Alpen omzeilde vanouds de hogere gebieden en volgt de vlakte tot Besancon. Dit had duidelijke voordelen: makkelijker te lopen of om te paard af te leggen. Er is langs deze (handels)route een hogere bevolkingsdichtheid en dus meer overnachtingsmogelijkheden. Je kunt stellen dat er ‘minder kans is op beren op de weg’.

De GR5 gaat vanuit het oosten van de Lage Landen richting Rome en doet de Ardennen, de Vogezen en de Jura aan; de route volgt daarmee juist indien mogelijk “bovenover”. De route loopt eerst door Hoek van Holland over de eilanden naar Bergen op Zoom, dan in Vlaanderen door de Kempen naar Maastricht. Daar eindigt ook het Pieterpad op de GR5. In Wallonië loopt de GR5 verder langs de Maas door de Ardennen, om verder door de uitlopers van de Eifel op de grens van Luxemburg en Duitsland naar het drielandenpunten te Schengen in Frankrijk te komen. In Noord-Frankrijk loop je langs de Maginot Linie, het oorlogsslagveld uit WOII. Dit stuk van de GR5 kreeg recent een nieuw tracé. Je komt langs Metz en even boven Nancy kan je kiezen tussen de hoofdroute door de Vogezen of de variant GR5F die de Moezel volgt tot zijn monding nabij de Ballon d’Alsace. De Vogezen vormen een hoogtepunt op de GR5 die over een oude militaire weg loopt met mooie boswegen en panorama’s. Het drukke industriegebied tussen Vogezen en Jura is dan een beetje het dieptepunt, daarna ontplooit de Jura zich. De weg duikt het dal van de Doubs in, klimt dan naar de hoogvlakte en kruist in Pontarlier de Via Francigena.

Vanaf Maastricht tot Pontarlier is het ongeveer 1100 km langs de hoofdroute en 1000 km langs de variant GR5F. De Via Francigena is daarna ongeveer nog eenzelfde afstand tot Rome.

Voorbij Pontarlier gaat de GR5 de Alpen in. In Modane kan je oostwaarts naar de Mont Cénis en verder naar Turijn langs de route van abt Emo om in Pavia weer op de Via Francigena te komen of je kan doorlopen naar St Etienne de Tinée om aansluiting te vinden met de Alta Via dei Monti Liguri. Tot half juni moet je rekening houden met sneeuw op de passen boven de 2000m. Niet onoverkomelijk als je bereid bent je route naar de omstandigheden aan te passen en je er op voorbereid ben maar zonder bergervaring loop je snel kans tegen problemen aanlopen.

Vanaf Pontarlier is het dan ook niet verstandig deze route verder te volgen als je niet over de nodige ervaring met wandelen in het hooggebergte beschikt!

De GR5 is goed gemarkeerd zodat dit traject ook zonder GPS  gelopen kan worden. Op de GR5 is onderdak redelijk goed te vinden, behalve in het stuk oostwaarts van Nancy tot de Vogezen. Voor adressen raadpleeg onze pagina Slaapplaatsen onder het menu ‘Onderweg naar Rome’.


Route

Routetabel

Deeltraject Van Naar Land Afstand Totaal
Nederland & Vlaanderen
Hoek van Holland Maastricht NL-BE 368  368
Wallonië & Luxemburg
Maastricht Schengen BE-LU

 315

 683
Noord-Frankrijk
Schengen Liverdun  (nabij Nancy) FR 152  835
Vogezen
 Liverdun Ballon d’Alsace FR  358  1193
Variant GR5F
 Liverdun Ballon d’Alsace FR 179  
Jura
Ballon d’Alsace Pontarlier FR  204  1397
De Alpen
Pontarlier Menton FR  700 2097 (*)

(*) De totale afstand met de variant GR5F langs de Moezel is 179 km korter.

Kaarten

Metro kaart GR5 aanloop route

© OpenStreetMap contributors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Metrokaart geeft een schematisch overzicht met linken naar andere routes. De route staat ook op de UMap OSM kaart waar de hoofdroutes zijn weergegeven.
Ga hier naar de GR5 routekaart.


Deeltrajecten

Hoek van Holland naar Maastricht.
Vanaf Maastricht door de Belgische Ardennen en rondom Luxemburg.
Noord-Frankrijk.
Vogezen (GR5)
Variant langs de bovenloop van de Moezel (GR5F).
De Jura tot Pontarlier.
De GR5 over de Alpen naar de Middellandse zee


Beschrijving aanloop en verbindingsroutes

De metrokaart van het Pieterpad en GR5 geeft een overzicht van de plaatsen waar je verbinding kunt maken met andere wegen, op deze kaart kan je ook door linken naar de langeafstandspaden in Nederland (LAW) en in België (GR).

 

 

 

 

 

 


Pelgrimspaden in Nederland en België.

Lopende op  de Via Monastica kan je overgaan op de GR5 in Diest.

Komende uit Haarlem, Amsterdam, Utrecht of ‘s Hertogenbosch kan je via de Jacobsweg in Roermond op het Pieterpad overgaan tot Maastricht waar je kunt op de GR5 komt.

Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg onze pagina Aanlopen langs Pelgrimspaden onder het menu ‘vooraf aan Rome‘.


Langs het Pieterpad

Het Pieterpad is een snelle weg om het Nederlandse deel van de route af te leggen voor wandelaars uit noord en midden Nederland. Het landschap is mooi, langs de Maas, de effecten van de gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds te zien aan de karige jarenvijftig dorpskernen. Eindelijk duiken de eerst echte heuvels op in Zuid-Limburg. Het Pieterpad eindigt bij de Enci groeve met een steen met de spreuk: “Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand. Pieterburen 490 – Nice 2512

Gidsen, kaarten en GPS spoor

Het Pieterpad is te lopen aan de hand van een goed uitgewerkte gids, via een behoorlijk GPS spoor of aan de hand van de routemarkeringen. Als je de gids gebruikt zijn voor dit traject kaarten overbodig

Website: www.pieterpad.nl

Pieterburen – Vorden
Wandelgids 9-1 LAW Pieterpad deel 1 noord Editie:2015 / Schaal:1:25000 / ISBN 978-90-70601-95-9

Vorden – Maastricht
Wandelgids 9-2 LAW Pieterpad deel 2 zuid Editie:2016 / Schaal:1:25000 / ISBN
978-94-91142-08-6


Verbinding met Via Francigena

De GR5 kruist de Via Francigena in Pontarlier bij de Zwitserse grens.

Op de metrokaart en in de beschrijving van de deeltrajecten Variant langs de bovenloop van de Moezel (GR5F) en De GR5 over de Alpen naar de Middellandse zee vind je plaatsen, waar je kan oversteken naar de Via Francigena ten noorden of ten zuiden van Pontarlier.

 

 

 

 


Verbinding met Middenroute en Oostelijke route

Voorbij Echternach in Ralingen kun je makkelijk oversteken naar Trier. Het deel langs de GR5 is flink korter als de Eifelsteig, je bekort de Middenroute hiermee met ca 120 km.

Een mooi alternatief – wel een omweg – is om bij Goumois aan de Doubs naar de Trans Suisse route te gaan en deze route te volgen tot je bij het Vierwoudstedenmeer bij de Middenroute komt. Deze goed beschreven route gebruikt 16 dagen, een prachtige route door midden Zwitserland.


Verbinding met de drie hoofdroutes door de Franse en Italiaanse Alpen

Jan Buijs verzorgde een traject overzicht van een verbinding tussen GR5 en de Franciscusweg en een kaart met de GPS route. Deze verbinding kruist ook de drie hoofdroutes: Via Francigena, de Midden route en de Oostelijke route. Meer informatie vind je in de beschrijving van het deeltraject De GR5 over de Alpen naar de Middellandse zee.

 

 


Verdere informatie

Reisverslagen over de GR5

Op de blog Blog van Jan Buijs geeft hij zijn ervaringen weer over de GR5 die hij tot in de Alpen volgde, waar hij op de Alta Via dei Monti Luguri overstapte.

Op de blog van Titia Meuwese  vind je dag verslagen over het GR5 traject tot Pontarlier met route plannetjes, overnachtingsplaatsen en hoogteprofielen.

Esther Kluver verhaalt in haar blog over het tocht langs het Pieterpad en de GR5 die ze in verschillende etappes liep tot Pontarlier waar ze overging op de Via Francigena.

Informanten

Raadpleeg onze pagina pelgrims-voor-pelgrims voor leden, die in je eigen streek persoonlijk hun ervaring over deze route met je willen delen.

Website

De website van De GR5 te lijf bevat bijkomende en actuele informatie over deze route.

In Vlaanderen wordt de GR5 beheerd door de Grote Route Paden

Op deze site vind je ook linken naar de GR 5 gidsen van andere regio’s al dan niet in het nederlands.