Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

GR5 door de Alpen

De GR5 over de Alpen naar de Middellandse zee

GR 5
Door de Alpen
GR5 Alpen tot oversteek naar via dei Monti Luguri van Pontarlier naar St Etienne de Tinée

582 km Hoogste punt Col d’Iseran 2770m
GR5/GR52 tot de Middellandse zee naar de Via della Costa van  St Etienne de Tinée naar Menton

100 km

Het bekendste deel van de GR5 moet voorbij Pontarlier nog beginnen: de Grande Traverse des Alpes. Met een lengte van ruim 400 km en een hoogteverschil van ca 40 km is die één van de mooiste alpiene wandelroutes van Europa. Voor sportieve wandelaars een mooi alternatief. Goed bewegwijzerd, ruim voorzien van goede berghutten en redelijk druk begaan.

Je komt in de buurt van legendarische Alpenpassen op de grens van Frankrijk en Italië zoals de Passo di Cénis niet ver van Modane die naar Turijn leidt of de Montgenèvre (1854m)

Even voor Nice in Saint Dalmas kan je overgaan op de GR52 naar Menton waar je over Via della Costa langs de kust tot aan Sarzana komt waar de Via Francigena doorkomt.

Eerder afstekend kun je in St Etienne de Tinée beginnen met de Alta Via dei Monti Luguri die door de Alpen van Piëmonte ook naar Sarzana gaat.

Opgelet: Zwaarte/moeilijkheidsgraad
Na Pontarlier krijgt de GR5 een ander karakter: Stevige en lange dagtochten door technisch niet al te moeilijk terrein. Flink stijgen en dalen. In de zomermaanden kan de hitte een rol spelen; niet overal is voldoende drinkwater verkrijgbaar. Qua technische moeilijkheden krijgt deze tocht een 2-3, qua zwaarte een 4-5. (OpPad). Dit is een traject door het hooggebergte waarvoor je een goede conditie en de nodige ervaring met meerdaagse bergtochten moet hebben om dit op een verantwoorde wijze te doen. Bergschoenen (B/C), berg wandelstok en een rugzak die niet te zwaar is vormen geen overbodige luxe.

Dit stuk wordt in 2018 nog nader beschreven.

Gids, kaarten en GPS spoor

Op de site home.kpn.nl/worteljc/ vind je informatie met hoogteprofielen, GPS sporen en veel meer over het trajecten Les houches modane en Modane Nice van de GR5 .

Op de blog Blog van Jan B geeft hij zijn ervaringen weer over de GR5 die hij tot in de Alpen volgde waar hij op de Alta Via dei Monti Luguri overstapte.


Terug naar overzicht GR5