Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

GR5 Variant langs de Moezel

Variant langs de GR5F naar de Ballon d’Alsace bij de bron van de Moezel

GR 5
Langs de bovenloop van de Moezel
GR5F van Liverdun naar Charmes

69 km
GR5F van Charmes naar Ballon d’Alsace

120 km
GR507 & GR7 van Charmes naar Langres (VF)

150 km

 

De GR5 gaat ten noorden van het drukke Nancy. De GR5F, die uit Amspach komt en de westelijke Moezel oever volgt, loopt er aan de westkant voorbij. Even voorbij Toul kom je in een streek waar de bewoning schaarser wordt en daardoor meer rust ademt. De GR5F volgt de loop van de Moezel, (Keltisch voor kleine Maas), die in deze streek na een doorbraak van richting veranderde en de Rijn voor de Maas wisselde. Je komt langs de karstgrotten van Sainte Reine en even verderop door het vestingstadje Villey-le-Sec. Tussen Neuves-Maisons en Richardménil wandel je langs de oevers van de Moezel. Bijna met je voeten in het water. In het stadje Charmes kun je westwaarts naar Langres gaan waar je op de Via Francigena komt; dit is de route met het laagste aantal stijgmeters om van Nancy in Pontalier te komen. Blijf je de GR5F volgen langs de Moezel dan klim je naar zijn bron op de Col de Bussang niet ver van de de Ballon d’Alsace. Daar kom je weer op de GR5.

Gids, kaarten en GPS spoor

Franstalige gids : Les GR® de Lorraine, maart 2009, Uitgever : FFRP, ISBN : 978-2-7514-0330-9

Deze is momenteel uitverkocht en ook tweedehands moeilijk te verkrijgen. Een datum voor een nieuwe uitgave is op dit ogenblik niet bekend, zodat je op topokaarten en/of GPS moet vertrouwen.

Een GPS spoor kan je bekijken op de site www.wandelwereld.be/jvanmeir.

GR5F, GR507 & GR7. Het spoor van GR7 route is ook ingekleurd op de OSM app OsmAnd.

Les amis de Saint-Jacques-de-Compostelle – région Lorraine  geven informatie over een parallele route van Toul naar Langres (311 km). Op hun site kun je een gids bestellen met kaarten op schaal 1:25.000 en overnachtingsadressen. Een overzichtskaartje vind je hier. De gids werd in 2017 herwerkt met actualisatie van de overnachtingsadressen.

 


Naar volgend deeltraject
Terug naar overzicht GR5