Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Via Francigena: Povlakte en Apennijnen

In Pavia verdwijnen de Alpen uit het zicht, hier steek je de Povlakte over en snel daarna trek je de Apennijnen in en bereik je langs de flanken van de Alpi Apuane Lucca in Toscane.

Via Francigena
Povlakte en Apennijnen
van Pavia tot Passo della Cisa

193 km 9 dagen
Hoogste punt Passo della Cisa
1041 m
van Passo della Cisa tot Lucca

143 km 6 dagen

In Pavia krijg je gezelschap van de pelgrims, die via Het Zwarte Woud en de route over de Gotthard hun weg vervolgen langs de Via Francigena.
Wanneer je de Alpen bent gepasseerd, zal je rekening moeten houden met temperaturen, die vanaf half juni tot eind augustus hoog kunnen oplopen.

In de Povlakte slaat de moderne industriële wereld duidelijk toe, maar de wegen hebben nog namen uit de tijd van de Romeinse keizers. In Piacenza bijvoorbeeld kom je op de Via Aemilia, die je volgt tot Fidenza, waar je begint aan een volgend hoogtepunt: de passen van de Apennijnen. Op de Passo della Cisa (1024m) waar je de regio Toscane binnenkomt, kunnen geoefende bergwandelaars eventueel ook langs de GEA route doorsteken naar Badia Petraglia, waar ook de Franciscusweg langs komt. De Francigena-lopers vervolgen hun pad in de richting van Aulla, Sarzana en Carrara.

Op de pas kun je kiezen tussen verschillende routes naar het onderaan de pas gelegen Pontremoli. Ofwel je volgt de bordjes van de originele Via Francigena over paden en beken, dan wel je neemt de SS62 of oude Napoleonsweg, die tegenwoordig erg rustig is.

Over de Apennijnen loop je met zicht op de Ligurische Zee langs de flanken van het marmergebergte Alpi Apuane bij Carrara naar Lucca.


Gidsen, kaarten & GPS spoor

De Weg van de Franken II  Grote Sint Bernhardpas – Miniato Basso; Taal: Nederlands- Auteur: Ben Teunissen – Eigen beheer – het GPS spoor staat op www.gpsies.com

De Weg van de Franken III: Miniato Basso – Rome ; Taal: Nederlands- Auteur: Ben Teunissen – Eigen beheer – het GPS spoor staat op www.gpsies.com

Via Francigena Pilgrim Trail 2: The Great St Bernard Pass to Rome; Taal: Engels – Auteur: Alison Raju – Cicerone

Lightfoot Guide to the Via Francigena  Vercelli to Rome; Taal: Engels – Auteur: Paul Chinn & Babette Gallard – EURL Pilgrimage Publications

Guida alla Via Francigena,Taal- Italiaans en Engels – Auteurs Monica D’Atti, Franco Cinti;


Naar volgend deeltraject
Terug naar overzicht Via Francigena