Regiodag Vlaanderen

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  Regiodag Vlaanderen

  Datum/Tijd:
  10/10/2020
  10:00 - 14:00

  Categorieën:


  Een oude kaart, een Pelgrim uit de 18de eeuw en als Pelgrim snel op weg

  Dit zijn de ingrediënten van een cocktail voor een bijzondere dag die Pelgrimswegen naar Rome organiseert voor leden en niet-leden in samenwerking met het STEM Mercatormuseum te Sint-Niklaas.

  10 oktober 11 uur

  Mercatormuseum Zamanstraat 49D in Sint-Niklaas 9100, België

  Naar het inschrijf formulier

  Kaarten voor de middeleeuwse reiziger

  Welke plaats is beter geschikt dan het Mercatormuseum om zich te verdiepen in het ontstaan en gebruik van de kaarten waarvan pelgrims zich in vervlogen eeuwen bedienden om hun reis te plannen? Wat is de link tussen het werk van Mercator (1512 – 1594) en de huidige navigatiesystemen, gps en andere? Eddy Maes -beheerder van de cartografische collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas- loodst ons door het museum en beantwoordt al onze vragen; startpunt voor deze rondleiding zijn oude pelgrimskaarten uit de collectie. We bekijken ook andere uitzonderlijke kaarten en globes die hier worden gekoesterd.

  Een pelgrimage naar Rome en Jeruzalem uit de 18° eeuw

  Herman Cole -gewezen taalleraar Italiaans, lid van onze vereniging en rusteloos toeristisch auteur- stortte zich tijdens de ophokplicht op het ‘vrij hertalen’ van de achttiende-eeuwse dagboeken ‘Jeruzalemsche Reyse’ en   ‘Jeruzalemsche Reyse – Den wederkeerenden pelgrim‘; ze verslaan de tocht naar Jeruzalem via Rome die ongeschoeide karmeliet Marinus Geubels in 1770 ondernam vanuit Sinaai (deelgemeente van Sint-Niklaas). In een project met Anfiteatro-amici della cultura italiana bezorgde Cole om de vijf dagen aan geïnteresseerde leden van de vereniging een aflevering van zijn twintigdelig vervolgverhaal ‘Pelgrim met een knipoog’. Ook voor ons zal hij met quotes van Marinus Geubels, met feiten uit de beide boeken en met eigen beeldmateriaal de reis -althans het Italiaanse deel ervan- tot leven brengen.  

  Snel op weg als Pelgrim te voet of per fiets naar Rome

  Een pelgrimstocht te voet of per fiets naar Rome, … hoe begin ik eraan

  Uiteindelijk leiden alle wegen naar Rome, maar welke moet je nemen als wandelaar of fietser?
  Wil je de historische tocht maken of de hoogste passen nemen, wil je op campings, in hotelletjes of in pelgrimsherbergen overnachten?
  In deze inleiding gaan we in op 

  • de routes voor wandelaars en fietsers naar en in Italië
  • overnachten en logistiek onderweg
  • uitrusting
  • voorbereiding

  Na een korte introductie van de vereniging en een overzicht van de meest gevolgde routes deelt één van de leden zijn ervaring en helpt je bij de voorbereiding.

  Na de lezingen  is er nog gelegenheid tot persoonlijk contact mogelijk.

  Praktisch

  Locatie:

  Mercatormuseum Zamanstraat 49D in Sint-Niklaas 9100, België ( ingang via het parkje ). Het museum ligt in het centrum van Sint-Niklaas en is best bereikbaar met het openbaar vervoer. Het NMBS-station van Sint-Niklaas ligt op 500 m van het museum.
  Deelnameprijs :

  leden van Pelgrimswegen naar Rome € 6, niet-leden € 8 en kan ter plaatse betaald worden.

  Wanneer?

  De dag heeft plaats op zaterdag 10 oktober 2020 en begint om 11 uur.  Het programma loopt tot 15 uur. Daarna is er nog tijd voor informele contacten of om zich verder in het museum te verdiepen. Rond de middag voorzien we een picknickpauze. Bij goed weer in het parkje bij het museum, bij regenweer op een droog plekje binnen. Op 100 m van het Mercatormuseum kan je terecht in een bistro voor een broodje.

  Covid-19:

  Om te voldoen aan de eisen in verband met het beheersen van de covid-19 epidemie wordt de praktische uitwerking van deze dag aangepast aan de aanbevelingen om alles veilig te laten verlopen. We evalueren dan ook regelmatig de wijzigende aanbeveling om alles veilig te laten verlopen.

  Een gevolg is wel dat we het aantal deelnemers zullen moeten beperken en inschrijven verplicht is, dit kan met het formulier hieronder. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, stel dat inschrijven dan niet uit.

  Inschrijfformulier