In verband met de Omicron variant voeren alle landen weer beperkingen door

Het Coronavirus is nog overal in Europa aanwezig, maar intussen zijn de routes via Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië weer open volgens de Nederlandse richtlijnen. Internationaal pelgrimeren met beperkingen is weer mogelijk. De omstandigheden kunnen per dag nog wel veranderen. Voorzichtigheid blijft geboden. Er geldt nog steeds een reisadvies per land. Heb je reisplannen?  Check het reisadvies op Wijsopreis.nl. België raadt alle niet-noodzakelijke reizen nog af.

Nederland heeft zelf nog veel besmettingen, dus voor veel landen zijn nog PCR-of sneltesten vereist om de grens over te mogen steken, of om in een restaurant of overnachtingsadres binnen te komen. Of je moet een bewijs van vaccinatie (meest wordt tweede vaccinatie twee weken voor vertrek gevraagd) kunnen overleggen.

Voor Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het aan te raden het gele vaccinatieboekje mee te nemen met een aantekening van je vaccinatie. Neem het mee bij je vaccinatie. Je kunt het in Nederland bij de SDU bestellen. Belgen kunnen hun vaccinatiebewijs uitdrukken. Het Europese digitale vaccinatiebewijs zal per 1 juli klaar zijn.

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat: de situatie in een land kan snel veranderen en daarmee de kleurcode. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Reis alleen naar landen met een oranje of rode kleurcode als dat noodzakelijk is en houd je aan de lokale voorschriften.

Zie voor de details van de Belgische ontwikkelingen de website van de Federale overheid.  Op de site www.nederlandwereldwijd.nl kan men intekenen op de Reisadvies-app van Buitenlandse zaken, die regelmatig actuele informatie per aangegeven land naar je stuurt.

Lees ook