Vereniging


Terug naar nieuwsoverzicht

Studiedag Camino academie

Gepubliceerd op: 22 juli 2022

Studiedag op 21 oktober van de Camino Academie, waar onze vereniging ook in deelneemt. Op deze dag gewijd aan ‘pelgrimarge’ willen we verschillende perspectieven van pelgrimeren en marge verkennen. Van die meervoudige perspectieven komen er met name een drietal aan de orde.
Als eerste het perspectief van de marge verbonden met zingeving. Pelgrims gaan vaak op pad om een antwoord te zoeken op zingevingsvragen. Ze hebben daarbij vaak aparte, spirituele en richting- en zingevende ervaringen, juist omdat ze afstand bewaren tot het gangbare leven.
Een tweede marge perspectief rond pelgrimeren betreft het ritueel repertoire. De officiële instanties en instituties van het centrum hebben altijd moeite gehad met het ritueel van bedevaart en pelgrimage.
Een derde perspectief van marge en pelgrimage is geografisch van aard. Er is een lange traditie dat pelgrimage verbonden is met afgelegen gebieden. Voor meer informatie deze link.

Gerelateerde nieuwsartikelen


2 juli 2022

Nieuwsbrief verzonden

Nieuwsbrief 56 is verschenen en per mail aan alle leden verzonden. De artikelen zijn te lezen via de link. Kijk voor oudere Nieuwsbrieven op de pagina Nieuwsbrief.

1 juni 2022

Ontmoetingsdag in oktober

De datum voor de najaarsbijeenkomst is bekend, namelijk 15 oktober 2022. We houden de bijeenkomst in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther, de locatie waar we de bijeenkomst in november 2021 wilden houden.

15 mei 2022

AGENDA mei

Klik hier om bij Evenementen snel in de agenda te komen. Organiseer je zelf een lezing, een tentoonstelling? Meldt het aan ons en wij plaatsen je bericht.

29 april 2022

Omnes 24 is verschenen

Omnes 24 met als thema thuiskomen is onlangs naar onze leden toegezonden. In dit nummer veel over thuiskomen na je tocht, weer wennen aan het gewone leven of juist dat leven helemaal omgooien. Als je nu lid wordt krijg je dit nummer van ons halfjaarlijkse tijdschrift alsnog toegezonden, zolang de voorraad strekt.

26 april 2022

Kees Roodenburg, de ontwerper van de Franciscaanse voetreis, is geridderd

Dinsdag 26 april heeft Kees Roodenburg (90) uit handen van burgemeester Jan van Zanen in Den Haag namens de koning een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd ridder in de orde van Oranje Nassau.

In een geestige toespraak vertelde burgemeester van Zanen aan een zaal met meer dan 300 aanwezigen dat Kees tijdens een vakantie aan het Lago Trasimeno in Italië in de ban raakte van Franciscus en bedacht dat hij graag in zijn voetsporen wilde wandelen. En zo is het begonnen.