Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Coronavirus in Europa

Vanaf 10 juni is pelgrimeren weer mogelijk

Het Coronavirus is nog overal in Europa aanwezig, maar intussen zijn de routes via Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië weer open volgens de Nederlandse richtlijnen. Internationaal pelgrimeren met beperkingen is weer mogelijk. De omstandigheden kunnen per dag nog wel veranderen. Voorzichtigheid blijft geboden. Er geldt nog steeds een reisadvies per land. Heb je reisplannen?  Check het reisadvies op Wijsopreis.nl. België raadt alle niet-noodzakelijke reizen nog af.

Nederland heeft zelf nog veel besmettingen, dus voor veel landen zijn nog PCR-of sneltesten vereist om de grens over te mogen steken, of om in een restaurant of overnachtingsadres binnen te komen. Of je moet een bewijs van vaccinatie (meest wordt tweede vaccinatie twee weken voor vertrek gevraagd) kunnen overleggen.

Voor Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het aan te raden het gele vaccinatieboekje mee te nemen met een aantekening van je vaccinatie. Neem het mee bij je vaccinatie. Je kunt het in Nederland bij de SDU bestellen. Belgen kunnen hun vaccinatiebewijs uitdrukken. Het Europese digitale vaccinatiebewijs zal per 1 juli klaar zijn.

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat: de situatie in een land kan snel veranderen en daarmee de kleurcode. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Reis alleen naar landen met een oranje of rode kleurcode als dat noodzakelijk is en houd je aan de lokale voorschriften.

Zie voor de details van de Belgische ontwikkelingen de website van de Federale overheid.  Op de site www.nederlandwereldwijd.nl kan men intekenen op de Reisadvies-app van Buitenlandse zaken, die regelmatig actuele informatie per aangegeven land naar je stuurt.

De onderstaande websites worden regelmatig vernieuwd. Controleer dus de informatie regelmatig.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland voor reizen naar Italië hier.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse zaken in België voor reizen naar Italië hier.

Actuele informatie over reizen naar alle vakantielanden in Europa vind je hier van de ANWB en hier van de EU. Regels veranderen in elk land regelmatig, in sommige Italiaanse regio’s moeten formulieren worden ingevuld. Hier een overzicht van de ANWB over de reisverzekering.

Een lijst met vragen en antwoorden over reizen (gemaakt door de Nederlandse overheid) vind je hier.

Een overzicht van de maatregelen die binnen Italië gelden vind je hier. (Engels & Italiaans) Er is een versoepeling per 3 juni. Actuele informatie over de situatie in Nederland is te vinden hier bij het RIVM en besmettings-overzichten voor Europa hier bij het ECDC. Actuele informatie over de situatie in België is hier te vinden.

Achtergrondinformatie en adviezen voor bescherming op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie hier.

Deze pagina met links wordt regelmatig ververst. Dit is de versie van 2 augustus 2021.