Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Loopadviezen

 

Onverharde paden

Lopen op onverharde paden heeft het voordeel dat je voet steeds op een iets andere manier neerkomt. De belasting van de voet en het loopapparaat wordt zo gespreid. De kans op overbelasting van enig onderdeel is zo kleiner. Bij het lopen op asfalt is iedere stap gelijk aan de vorige. De kans op blessures neemt zo toe.
 

Links lopen

Links lopen op een verharde weg heeft het voordeel dat je het verkeer, dat gevaarlijk kan zijn, aan ziet komen. Een nadeel is dat de meeste wegen bol zijn. Je loopt dus voortdurend op dezelfde manier scheef. Binnen een paar dagen kan dat problemen geven. Wissel dus af, als het kan, met de rechterkant van de weg of zoek de berm op.
 

Tempo

Loop niet te snel. De kans op blessures neemt snel toe met het tempo. Hier zit wat biofysica achter. De bewegingsenergie van je lichaam + rugzak neemt toe met het kwadraat van de snelheidstoename. Loop je vijf kilometer per uur in plaats van vier dan is de bewegingsenergie 25/16, dus 1,56 keer zo groot. De belasting op voeten, knieën, gewrichten, pezen is dan al gauw anderhalf keer groter met alle gevaren van dien.
 

Kilometers per dag

De kans op blessures neemt toe met het aantal kilometers dat je per dag loopt. Jongeren kunnen meer aan dan ouderen. Je overvraagt je lichaam als je om de zoveel dagen een rustdag moet inlassen. Het aantal kilometers dat je non-stop kunt lopen zonder een vergrote blessurekans, is afhankelijk van het lichaam en de training. Veilig is zo`n 20 – 25 kilometer per dag. Incidentele lange dagetappes leveren dan weinig extra risico op.
 

Klimmen en dalen

Klimmen en dalen levert een extra belasting op, vooral voor de knie. Het dalen is voor de knieën nog het zwaarst. Daal af met ietwat gebogen knieën. Een elastische bandage (sportbandage) voor de knieën kan problemen helpen voorkomen. In diverse maten te verkrijgen in (buiten)sportwinkels en de apotheek.
 

Neem voldoende rust

Tussen vertrek en aankomst liggen veelal twaalf uren. Bij een gemiddelde loopsnelheid van drie kilometer per uur (vier á vijf kilometer per uur over een verharde weg, twee á drie kilometer per uur over moeilijk terrein) is de looptijd zeven á acht uur. Je hebt dus vier á vijf uur rusttijd per dag; genoeg tijd voor thee/koffie, kerken en cultuurmonumenten onderweg. Ook is voldoende rust nodig om je conditie op peil te houden.
 

Stokken

Het lopen met telescoopstokken ontlast de knieën. In de bergen kan het ook heel handig zijn voor het evenwicht, vooral bij het afdalen. Een stok kan ook als slag- en stootwapen worden gebruikt; als gordijnroede voor de was; als stok voor een tent en voor nog veel meer zaken.
 

Wandeltechniek

Een juiste techniek zorgt ervoor dat je niet snel geblesseerd raakt. Houd de stappen klein. Grote stappen kunnen schadelijk zijn en zijn niet efficiënt. Kleinere stappen voelen doorgaans ook natuurlijker aan. De kracht komt van het achterste been. Het voorste been doet daar nog een schepje bovenop door de knie omhoog en naar voren te brengen. Als je de knie van je voorste  been wat optrekt, kun je beter snelheid maken en makkelijker lopen. Er ontstaat dan een buiging in je heup. Dat maakt het afwikkelen van de voet gemakkelijker.
In het boek Gezond wandelen vind je technieken voor houding, voeten, benen en armen