Loopadviezen
Onverharde paden
Lopen op onverharde paden heeft het voordeel dat je voet steeds op een iets andere manier neerkomt. De belasting van de voet en het loopapparaat wordt zo gespreid. De kans op overbelasting van enig onderdeel is zo kleiner. Bij het lopen op asfalt is iedere stap gelijk aan de vorige. De kans op blessures neemt zo toe.
Links lopen

Tempo
Loop niet te snel. De kans op blessures neemt snel toe met het tempo. Hier zit wat biofysica achter. De bewegingsenergie van je lichaam + rugzak neemt toe met het kwadraat van de snelheidstoename. Loop je vijf kilometer per uur in plaats van vier dan is de bewegingsenergie 25/16, dus 1,56 keer zo groot. De belasting op voeten, knieën, gewrichten, pezen is dan al gauw anderhalf keer groter met alle gevaren van dien.
Kilometers per dag
De kans op blessures neemt toe met het aantal kilometers dat je per dag loopt. Jongeren kunnen meer aan dan ouderen. Je overvraagt je lichaam als je om de zoveel dagen een rustdag moet inlassen. Het aantal kilometers dat je non-stop kunt lopen zonder een vergrote blessurekans, is afhankelijk van het lichaam en de training. Veilig is zo`n 20 – 25 kilometer per dag. Incidentele lange dagetappes leveren dan weinig extra risico op.
Klimmen en dalen
Klimmen en dalen levert een extra belasting op, vooral voor de knie. Het dalen is voor de knieën nog het zwaarst. Daal af met ietwat gebogen knieën. Een elastische bandage (sportbandage) voor de knieën kan problemen helpen voorkomen. In diverse maten te verkrijgen in (buiten)sportwinkels en de apotheek.
Neem voldoende rust

Stokken
Het lopen met telescoopstokken ontlast de knieën. In de bergen kan het ook heel handig zijn voor het evenwicht, vooral bij het afdalen. Een stok kan ook als slag- en stootwapen worden gebruikt; als gordijnroede voor de was; als stok voor een tent en voor nog veel meer zaken.
Wandeltechniek
Een juiste techniek zorgt ervoor dat je niet snel geblesseerd raakt. Houd de stappen klein. Grote stappen kunnen schadelijk zijn en zijn niet efficiënt. Kleinere stappen voelen doorgaans ook natuurlijker aan. De kracht komt van het achterste been. Het voorste been doet daar nog een schepje bovenop door de knie omhoog en naar voren te brengen. Als je de knie van je voorste been wat optrekt, kun je beter snelheid maken en makkelijker lopen. Er ontstaat dan een buiging in je heup. Dat maakt het afwikkelen van de voet gemakkelijker.
In het boek Gezond wandelen vind je technieken voor houding, voeten, benen en armen