Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 48 Slecht weer bestaat niet

Slecht weer bestaat niet, toch is het beter je te informeren.

door Luc Gregoir

Welke weg je ook neemt, in welk seizoen je ook gaat, van één zaak kun je zeker zijn, het klimaat is ook van de partij en wat het van plan is staat niet in de gids vermeld. Het is niet enkel de sneeuw die je mogelijk moet trotseren wanneer je de Alpen oversteekt, soms ook een hevig onweersbui, ozonconcentratie, bospaden die in rivieren veranderen en heuvelflanken die glijbanen worden of bossen die in de fik staan.

Regel één is: informeer je een dag van te voren wat voor weer je kunt verwachten.  Je kan het gewoon vragen aan de man of vrouw die je pad kruist of lezen op het A4’tje in het toeristenbureau. In de pré internet tijd had ik een deal met mijn broer: iedere middag om vijf uur stuurde hij mij een gepersonaliseerd weerbericht per sms, waarop ik antwoordde met mijn positie en plannen voor de volgende dag. Daarmee kon hij aan de slag met zijn volgende verwachting en tevens kwam de achterban te weten waar ik uithing. In deze gedigitaliseerde tijden kan je dit automatiseren met bijvoorbeeld een Garmin InReach toestel met satellietcommunicatie, die je dezelfde functionaliteit kan leveren. Het kost je driehonderd euro voor het toestel en twintig euro per maand voor communicatie. Ik moet zeggen: mijn broer was stukken goedkoper. Al heeft deze oplossing wel zin als je echt door afgelegen gebieden wilt trekken waar GSM-ontvangst eerder uitzondering dan regel is en wanneer je ook SOS berichten wilt kunnen sturen.

Ruime keus aan weerapps

Met de jaren ben ik schoorvoetend tot de  internetwereld toegetreden. Booking.com was soms toch handiger dan ten rade gaan bij de uitstervende plaatselijke geestelijkheid om onderdak voor de nacht te vinden. Mijn FB-, WhatsApp- en Twitter-vrienden laat ik rustig op mijn terugkomst wachten. Maar voor een weersverwachting, continu bijgewerkt voor de locatie, waar ik vertoef, maak ik plaats op mijn toestel. Aan keuzemogelijkheden voor een app geen gebrek. Ik heb mijn favorieten, wetende dat geen van de verwachtingen 100% zekerheid geeft. Zo is onweer een heel plaatselijk fenomeen en kan jij er midden in zitten, terwijl het vijf kilometer verder droog blijft. Voor het dagelijks weerbericht gebruik ik het populaire AccuWeather, die goede referenties heeft op het gebied van accuraatheid en snel laat wisselen tussen de actuele toestand, overzicht per uur, volgende dagen en radar beeld. Wel bemerk ik dat de correctheid toch niet in alle omstandigheden optimaal is. Voor het betere werk gebruik ik Windy  maps met mooie basiskaarten, die je kan wisselen en waar je kan op inzoomen met talloze parameters die je kan oproepen. Het tonen van de windstromen is zo’n functie die ik als fietser best kan waarderen.  Als wandelaar zijn sneeuwhoogte en nieuwe sneeuwval factoren die mijn plannen kunnen doen aanpassen. Met deze applicatie heb je ook milieu parameters die je kunnen doen besluiten toch maar vroeg op pad te gaan of tijdens de middaguren beschutting te zoeken voor de straling van de zon. Een andere applicatie die op mijn lijstje staat is Ventusky. Deze toepassing toont de parameters op een bepaalde hoogte. Als je in  korte tijd veel stijg- of daalmeters hebt, kan je hiermee het effect van de  hoogte nagaan. Ook handig bij het plannen van je route is dat je de klok kan terugdraaien. Zo kan je nagaan wat de toestand was op een bepaalde plaats één, twee, of meer jaren geleden.

Kijk ook eens op onze site in het groene vlak links op de pagina’s onderweg met verwijzingen naar andere sites. Zo kan je onder meer de toestand van de bergpassen bekijken of de locatie en hevigheid van recente aardbevingen.

Andere veelgebruikte weerapplicaties zijn Dark Sky en Weather underground. Voor je vertrekt wel eerst uitproberen, welk schoentje jou het beste past!