Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Onweer

bliksemWat doen of laten?

‘Het weer was dreigend. Toch had ik deze dag gepland om door de Alpen te fietsen. Het overkwam mij in Oostenrijk tijdens de pelgrimstocht naar Rome, in de ‘aanloop’ naar de Arlbergpas op 25 juli 2009. Wat te doen in zo’n situatie?’

We laten hieronder Henk Nijland aan het woord. Henk fietste naar Rome, maar had natuurlijk ook een wandelaar kunnen zijn. Zijn advies: ‘blijf in ieder geval niet bij je fiets,  Of in de buurt van een metalen voorwerp, zoals een hek.  Bliksem slaat vaak in metalen voorwerpen. Ga ook niet onder een boom staan. Bomen trekken bliksem aan. Vooral de Zwarte Els staat daar om bekend’. Voor wandelaars: neem afstand tot je rugzak en je stokken. Als je in de bergen bent, neem dan als het nog kan een veilige afdaling een stuk naar beneden, ook als dat niet de geplande route is. Je kunt nu toch niet verder voorlopig.


Valt bliksem te ontwijken?

De spanning van de inslag vloeit via de grond weg en zal via de benen in en uit het lichaam gaan. Maak je klein om directe inslag te voorkomen, houdt de benen dicht bij elkaar. Het nog snel naar een huis of onderkomen fietsen heeft een groot risico.

Henk Nijland schrijft:

‘Wat doe je, als in een onweer terecht komt? Persoonlijk ben ik van mening dat de eerste blikseminslag niet te voorkomen is. Als na de eerste inslag het onweer aanhoudt, kun je wel een aantal maatregelen nemen om het risico te verkleinen. Als pelgrimerende fietser deel ik het probleem op in: onweer tijdens het fietsen en ‘s nachts in mijn tentje. Directe inslag op mensen komt niet erg vaak voor. Indirecte gevolgen van een bliksem inslag komen vaker voor. De bliksem zoekt een hoog punt en de spanning vloeit via de aarde weg. Hoe dichter bij de inslag, hoe hoger de spanning. Via de grond komt de spanning dan via de benen binnen. Wat kun je daaraan doen? In het kort gezegd: je zelf klein maken en je benen bij elkaar houden.’


OnweerEen persoonlijke ervaring

‘In de aanloop van de Arlbergpas in Oostenrijk was er ‘s morgens tegen 11 uur een heftige onweer. Net voor Stuben bevindt zich een lawinetunnel die verboden is voor fietsers. Naast de lawinetunnel loopt nog de oude weg, maar er is op geen enkele wijze een mogelijkheid om te schuilen. Toen het onweer zo dichtbij kwam, dat ik het niet langer verantwoord vond, heb ik de fiets een meter of tien bij mij vandaan laten staan. Ik ben op mijn aluminium driepoot krukje gaan zitten. De poncho had ik al aan en helm heb ik opgehouden. Ik heb mij klein gemaakt en de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar gehouden. Ongeveer 30 minuten heb ik zo op mijn krukje gezeten. Rond om mij heen knalde het oorverdovend in alle hevigheid. Juist in de bergen schaalt het nog heftiger. Ook regende het ‘pijpenstelen’. En toch heb ik het een bijzondere ervaring gevonden. Bang was ik niet. Ik had meer de berusting van: dit is het meest veilige wat ik kan doen. Na een half uur klaarde het op, ik kon aan de beklimming van de Arlberg beginnen. Een volgende heftige ervaring’.

Aldus Henk Nijland.

poppetjeCarla Stiekema schrijft in een Praktijkstudie Blikseminslag voor de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden: ‘De bliksem valt niet te ontwijken. Blikseminslag is pure pech: op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Het kan iedereen gebeuren’.

 
Meer informatie vind je bij: Blikseminslag bij mensen