Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Veiligheid

112Internationaal alarmnummer 112

Het internationale alarmnummer is voor alle landen van de Europese Gemeenschap 1-1-2. Wanneer je alleen bent kan het riskant zijn over paden in de bergen te lopen waar maar zelden iemand komt en waar je mobiel geen netwerk kan vinden. Het kan dan lang duren voordat iemand je vindt als je gevallen bent en een been hebt gebroken.
Wanneer je met een Nederlandse telefoon in Italië 112 belt, krijg je de Nederlandse 112 aan de lijn. Wanneer je met een Italiaanse simkaart belt, krijg je de Italiaanse 112 aan de lijn. Gesprekken worden met een bandje opgenomen. Vertalers hebben ze achter de hand.
 
 

blaffende+hondHonden

Veel pelgrims hebben last van honden. Verreweg de meeste blaffers blaffen achter grote hekken maar het komt wel voor dat een hek open staat zonder dat de eigenaar in de buurt is. Het is belangrijk om niet de indruk te wekken dat je bang bent.
Bedenk dat niet alle (loslopende) honden vals zijn; de meeste zijn bang voor je. Het geeft een veilig gevoel wanneer je een (wandel)stok bij je hebt.
Sommigen zeggen dat het vaak voldoende is om de hond weg te jagen door net te doen alsof je een steen(tje) opraapt en naar de hond gooit. In noodgevallen kan je daadwerkelijk een steen gooien.
Anderen zeggen dat je dit soort dingen juist niet moet doen. Daar worden de honden alleen maar agressief van.
Er zijn apparaatjes in de handel die een toon produceren die honden onaangenaam vinden. Daar zijn goede ervaringen mee opgedaan.
Word je toch gebeten, ga dan naar een arts voor een tetanusinjectie.
 

patouHet bovenstaande geldt niet voor de grote witte Italiaanse berghonden (Maremma`s) die hun kudde beschermen. Komen die op je af, blijf dan kalm, laat ze even snuffelen en loop rustig met een grote boog om de kudde heen. Loop niet door de kudde heen.


wegvaneenpelgrim

Overvallen

Het risico is klein.

Zie er niet rijk en besteelbaar uit. Wees duidelijk herkenbaar als pelgrim. Veel mensen zijn zo (bij)gelovig dat ze ervan uitgaan dat het geen geluk brengt een pelgrim te beroven.

Draag zo min mogelijk contant geld. Draag je paspoort, bankpas, geld in een halstasje (niet zichtbaar) of in een gordel om je middel. Verdeel geld over verschillende plaatsen.


ICEIn Case of Emergency

Neem in je adresboek van je smartphone een ICE (In Case of Emergency) nummer op. Ben je alleen en overkomt je iets, dan weten de hulpdiensten die je vinden tenminste met wie ze in contact moeten treden. Je kunt dit nummer ook met watervaste stift op de binnenzijde van de bovenklep van je rugzak of fietstas zetten!