NB52 Pelgrim, pak de trein!

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  NB52 Pelgrim, pak de trein!

  door Titia Meuwese

   Met de trein terug vanaf Rome of andere eindpunten

  De trein door Europa wordt beter en gaat de komende jaren waarschijnlijk nog beter worden. Spoorwegmaatschappijen die nieuwe verbindingen activeren hebben het tij mee. Voor reizigers naar Oostenrijk is er een nieuwe nachttrein Amsterdam – Wenen, de nachttrein Amsterdam – Zürich gaat weer rijden, er is een nachttrein Milaan – Parijs , er komt weer een nachttrein Parijs – Nice. Er is een nachttrein van München naar Rome en nachttreinen binnen Italië, bijvoorbeeld van Florence naar Reggio Calabria. Maar ook de dag-treinen worden betere opties: je kunt in één dag van Rome naar Arnhem, in krap vijftien uur. Wel vaak overstappen!

   

  Wandelen in combinatie met openbaar vervoer in Nederland

  Met openbaar vervoer reizen is een zaak van er aan gewend zijn. Het werd in verband met de Corona­pandemie een jaar ontmoedigd, maar het kan nu weer goed. Ik loop regelmatig een stukje Pieterpad. Veel wandelaars waar ik mee praat doen ingewikkeld met twee auto’s of met auto’s en fietsen om eerst naar het ene punt te rijden, daar een vervoermiddel te parkeren, dan naar het andere punt te rijden. Ik denk dan steeds: ik zeg maar niets. Ook niet tegen mensen die weer terugliepen naar hun beginpunt omdat in die auto nog de sleutels lagen van de auto die bij het eindpunt stond. Ook niet tegen mensen die drie dagen gingen lopen en eerst een paar uur kwijt waren om van Millingen naar Laren te komen, met het openbaar vervoer, in plaats van direct van huis naar Laren te gaan.

   

  Weekend-vrij abonnement in Nederland met NS

  Dit stuk schrijf ik in de trein. Aangezien ik geen auto heb reisde ik, in verband met persoonlijke omstandigheden eenmaal per week van Groningen naar Almere en terug, meestal op zaterdag. In de eerste klas, om wat ruimte te hebben tijdens de Corona-pandemie. Dat kostte, helaas, per maand zo’n 200 euro. Sinds een paar maanden kost diezelfde reis elke zaterdag me per maand nog maar 30 euro. En dan kan ik op zondag er ook nog op uit, nu alles weer wat vrijer is, want voor 30 euro heb je vrij reizen in het weekend eerste klas en 40% korting door de week in de daluren. Onder de 65 is dat 10 euro meer per maand. Ik wil geen reclame maken, maar het weekendvrij abonnement in Nederland is voor senioren goedkoop.