Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Terugkeren met het vliegtuig

Vanaf Rome Fiumicino en Rome Ciampino zijn  er vluchten naar Amsterdam, Brussel, Rotterdam, Eindhoven en Charleroi, Münster-Osnabrück of Weeze. De prijs van een enkele reis ligt grofweg tussen de 30 en 100 euro voor aanbieders als Easy Jet, Ryanair, Veuling en Transavia, inclusief fietsvervoer wordt dat ca. 50 tot 150 euro. Hou er rekening mee dat bij het vergelijken van prijzen op het internet het bedrag voor je bagage gewoonlijk niet inbegrepen is en kan verschillen bij de verschillende aanbieders. Vlieg je met maatschappijen als KLM of Lufthansa, dan ben je al gauw een veelvoud kwijt. Hoe langer je van te voren boekt en hoe flexibeler je bent in de vertrekdatum, hoe goedkoper je ticket wordt. Om veiligheidsredenen is het absoluut verboden blikjes campinggas mee te nemen in een vliegtuig. Mocht je koken op brandspiritus of benzine: ook dat zijn verboden gevaarlijke stoffen.

Bestel je een ticket via een zoekmachine controleer dan vooraf de ervaringen van anderen met de aanbieder die je geselecteerd hebt, die zijn niet altijd even positief. Ons advies is om altijd te boeken bij een betrouwbare aanbieder met goede klantenservice zoals bijvoorbeeld Vliegtickets.nl of Connections.be

Andere mogelijke luchthavens om van te vertrekken zijn Pisa, Florence en Perugia nabij Assisi. Deze laatste luchthaven wordt niet aangevlogen tijdens de winter maanden.

Fiets mee in vliegtuig

Wil je jouw fiets meenemen in het vliegtuig, kijk dan nadat je een geschikte vlucht hebt gevonden op de website van de betreffende maatschappij om te weten te komen onder welke voorwaarden je een fiets kunt meenemen. Meestal moet je voor de vlucht de banden leeg laten lopen, het stuur een kwartslag draaien, de trappers demonteren, je versnellingen beschermen en de fiets verpakken in een doos of hoes. Een dergelijke hoes is onder meer te koop bij de Fietsvakantiewinkel (fietsvakantiewinkel.nl) of je kunt je fiets verpakken in een fietsdoos die je bij een lokale fietshandelaar haalt.

Op de site van de vakantiefietser tref je een uitvoerige handleiding aan over hoe je een fiets moet verpakken voor vervoer per vliegtuig.

Hou er rekening mee dat niet iedere luchthaven een even fietsvriendelijke infrastructuur heeft. Zo beschik je in de luchthaven van Charleroi niet over een trolley om je fiets uit de bagagehal naar buiten te brengen. Je fiets en bagage door de douane te loodsen vergt dan ook enige handigheid!

Hou er ook rekening mee dat je stokken vaak moet inchecken of af moet geven bij de ‘bijzondere bagage’. Daar moet je soms ook je rugzak afgeven. Er mag in ieder geval niets uitsteken als je het als handbagage wilt meenemen. Een zakmes moet je altijd inchecken, anders ben je dat kwijt als je door de douane gaat.