Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Terugkeren per trein

Met de trein ben je langer onderweg dan met het vliegtuig, maar het is véél klimaatvriendelijker en geeft mogelijkheden voor leuke ontmoetingen. Lang niet alle internationale treinen nemen fietsen mee. Daarom zijn de verbindingen voor wandelaars sneller dan voor fietsers.

Na jaren van teruggang van het Europese nachttreinen netwerk komt deze formule terug in de kijker en staan er nieuwe initiatieven op stapel in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Met het liberaliseren van het vervoer per trein is het plannen van je reis er niet eenvoudiger op geworden. De site van de treinreiswinkel kan je helpen en geeft je de mogelijkheid je ticket te boeking. Telefonisch kan je contact opnemen met de treinreiswinkel via het nummer

071-5137008 (filiaal Leiden) en

020-5244560 (filiaal Amsterdam).

Het personeel van deze gespecialiseerde winkel is zeer vriendelijk en kundig.

Op de site northwest-express vind je de mogelijkheden om met een nachttrein door Europa te reizen. Je kunt echter niet met alle opties je fiets mee nemen. 

Over Duitsland

Op dit ogenblik is de meest voor de hand liggende verbinding naar Nederland via Innsbruck – Dusseldorf en naar België via Innsbruck – Luik – Brussel met de ÖBB Nightjet. Je zult met het regionale of nationale net moeten reizen om in Innsbruck te komen en als je verder wilt dan Dusseldorf of Brussel zul je ook je eigen weg verder moeten vinden via het lokale netwerk. De nightjet treinen rijden in een aantal gevallen maar enkele dagen per week. Tijdens het proefjaar 2020 rijdt de trein Innsbruck Brussel niet in de maanden juli en augustus. Hier vind je een overzichtskaart van de nightjet routes. Een tweede mogelijkheid is de nachttrein naar München die in de vooravond vanuit Rome vertrekt. Met de dagtrein kan je dan verder naar de Lage Landen. Op de nachttrein Rome – München zijn geen fietsen toegelaten.

Over Frankrijk

Tussen Milaan en Parijs zijn  twee dag- en twee Thello nachttreinen. Ook kan je met een Thello trein van Venetië naar Parijs. Met de Izy trein kan je goedkoop verder naar Brussel en vandaar met lokale treinen naar Nederland. Heb je geen fiets mee dan is de Thalys of Eurostar een alternatief om je reis vanuit Parijs te vervolgen.

De tickets voor je treinreis kun je het beste vooraf regelen, bv. via de Treinreiswinkel. Hoe langer van te voren je boekt, hoe goedkoper je ticket kan zijn.

Voor fietsers

Binnen Italië kan je een fiets in regionale treinen mee nemen. Hiervoor moet je een ticket aanschaffen, dat 4€ kost en 24 uur geldig blijft. Je bent zelf verantwoordelijk om je fiets in en uit de trein te laden. Op de site www.trenitalia.com of de app trenitalia kan je tickets kopen en nagaan of de trein fietsen toelaat door op het info icoontje te klikken dat achter het treinnummer staat. Er is een regionale verbinding van Rome naar Milaan over Pisa. Voor de verbinding tussen Innsbruck en Bolsano over de Brenner pas kunnen alleen fietsen op de dagtreinen meegenomen worden. Informatie over het vervoer van fietsen met regionale, internationale treinen en nationale treinen lees je op de site van Trenitalia onder het menu services.

Een fietskaart dal voor het Nederlandse net kost 7€
Een fietsticket voor het Belgische net kost 4€
De voorwaarden voor het meenemen van je fiets op het Duitse regionale net lees je hier.

In Frankrijk neem je gratis je fiets mee op de regionale treinen.

Op de Izy trein in Frankrijk kan je met een  fiets met bagage reizen. Het meenemen van de fiets op Thello is mogelijk, maar officieel alleen met zeer beperkte afmetingen en in een zak verpakt. Als je dit respecteert lijkt het er op dat het personeel niet moeilijk doet. De richtmaat voor een fiets met bagage is 80 x 110 x 40 cm.

Op de site van de vakantiefietser tref je een uitvoerige handleiding over hoe je een fiets moet inpakken en verpakken.