Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

België

De pelgrimswegen naar Rome door Vlaanderen en Wallonië zijn voor een deel dezelfde als naar Santiago de Compostela. Bij het zoeken naar een plaats om te overnachten kun je gebruik maken van de gidsen en adressen van het Vlaams Compostela Genootschap.

routes-vlaanderen_compostella

Routes Vlaams Compostela Genootschap

Paalkamperen in België

Paalkamperen of bivakkeren is luxeloos, discreet overnachten op een aangeduide plaats (gemarkeerd met een paal of pomp) in een natuurlijke omgeving. Op een bivakzone draag je zelf verantwoordelijkheid. Zoals jij de plek achterlaat na een nachtje verblijf, zo wordt ze ook aangeboden aan de bivakkeerder, die na jou komt.

Op de site bivakzone.be vind je meer informatie over de bivak-locaties in België.

Bekijk ook de alternatieven, vermeld op de pagina slaapplaatsen voor mogelijkheden niet verbonden aan een specifiek land.


Vlaanderen

Pelgrimsherbergen in Vlaanderen

Antwerpen

Het Sint-Julianus gasthuis, Sint-Jansvliet 25 te Antwerpen

Gesticht in 1303 door Ida Van der List en kanunnik Jan Tuclant. Het Gasthuis herbergde gedurende een beperkt aantal nachten de arme vreemdelingen op doorreis te Antwerpen. Op initiatief van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela werd enkele jaren geleden opnieuw een ruimte ingericht voor pelgrims op doortocht.

Praktische informatie vind je hier.

Viersel (GR5) Leven in de brouwerij

Sinds mei 1970 hebben velen van over het hele land (en daarbuiten) de weg gevonden naar het leven in de Oude Brouwerij van Viersel. Sinds enkele jaren stelt zij zich expliciet open voor de pelgrim, die de waarden soberheid, stilte en samenhorigheid onderschrijven. De brouwerij is gelegen aan de Herentalsebaan 199, 2240 Vierseldijk te Viersel (tel. 03-484.33.41). In principe staat de deur open, maar je kunt je komst aankondigen op ikkom@lieverleven.be

Voor praktische informatie raadpleeg de site www.LieverLeven.be .

Jeugdherbergen in Vlaanderen

Vlaanderen heeft 25 jeugdherbergen, waar je ongeacht je leeftijd in terecht kunt. Klik hier voor een overzicht. Ook de jeugdherberg te Sankt-Vith in het Duitstalig landsdeel wordt beheerd door de Vlaamse federatie.

 Vrienden op de Fiets

De vereniging Vrienden op de Fiets die toegankelijk is voor fietsers én wandelaars heeft ook een aantal adressen in Vlaanderen.


Wallonië

Gilberts List

Gilbert Bastiaensen van de Vlaamse vereniging Wegwijzer houdt passioneel de goedkoopste overnachtingsplaatsen in Wallonië bij. Momenteel zijn er dat 350. Zijn criteria zijn:
– maximum 17 euro zonder en 22,50 euro met ontbijt
– overnachting voor één nacht moet mogelijk zijn
individuele reizigers/trekkers moeten toegelaten worden

De gids wordt jaarlijks bijgewerkt en kan door leden van Wegwijzer gratis gedownload worden.

Niet-leden kunnen een papieren versie bestellen door 3,50 Euro (België) of 5 Euro (andere landen) over te schrijven op rekening BE17 0001 5455 2221 van Gilbert Bastiaensen met vermelding van ‘Gilberts List’ + uw naam en adres.

Slaapplaatsen op de weg naar Compostela

Op de site van het Waalse Compostela Genootschap vind je logeer adressen voor de verschillende routes in Wallonië.

Jeugdherbergen in Wallonië

Wallonië heeft jeugdherbergen in Brussel, Luik, Namen, Dinant, Malmedy, Bouillion, Champlon, Bergen (Mons) en Doornik. Klik hier voor meer informatie.

Informatie betreffende de jeugdherbergen in het Groothertogdom Luxemburg vind je hier.

Slaapplaatsen langs de GR5

Informatie hierover vind je op de siteDe GR5 te lijf

Pelgrimsherberg te Luik

L’auberge du pèlerin Saint François
Zie link: https://www.saintejulienne.org/fr/auberge/