Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Tentoonstelling over pelgrims en pelgrimswegen in Museum Pater Karel

Van 25 juli tot 29 november wijdt het museum van het Bedevaartsoord Heilige Pater Karel te Munstergeleen een tentoonstelling aan pelgrims en pelgrimswegen. De tentoonstelling is ingericht door beeldend kunstenaar Vanessa Mezzolla en schrijver/filmer Leo Baeten. Zij laten de bezoekers het “onderweg zijn” op de pelgrimswegen naar Jeruzalem, Rome en Santiago mee beleven. De inrichters, beide oud-pelgrim, hebben er voor gekozen een ervaringsgerichte expositie samen te stellen en het onderwerp niet alleen vanuit een religieuze of historische context te benaderen. Wat de pelgrim beleeft en de sporen die de pelgrimstocht achterlaat laten zij aan de hand van objecten, attributen, foto’s en filmbeelden zien. Zo toont Vanessa Mezzolla persoonlijke foto’s en installaties. Geïnspireerd door een ervaring tijdens haar voettocht naar Santiago maakte zij speciaal voor deze expositie een associatieve installatie van Jacobsschelpen. Uit de “pelgrimscollectie” van Leo Baeten komt o.a. een eerste uitgave van “Voetreis naar Rome” van Bertus Aafjes dat door de auteur gesigneerd is. Tijdens de tentoonstelling worden ook doorlopend vlogs vertoond die Vanessa Mezzolla onderweg maakte. Deze vlogs geven een inkijk in het dagelijkse leven en de emotionele ervaringen tijdens haar lange voettocht.

Het Bedevaartsoord Heilige Pater Karel is in het idyllische Munstergeleen gehuisvest in een aan de Geleenbeek gelegen vakwerkhoeve langs de weg naar Santiago de Compostela. Het bedevaartsoord trekt elk jaar meer dan tienduizend pelgrims en bezoekers. De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is gratis toegankelijk en goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Bedevaartsoord en museum zijn aangepast voor bezoekers met een rolstoel of rollator. Er is een lift om de hoogteverschillen in het gebouw te overbruggen en een mindervalide toilet is aanwezig.  

Voor kleine groepen (max. 10 personen) kan tegen een vergoeding een rondleiding verzorgd worden. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken met pater Martin de Korte, tel. 06-53754554 of E-mail patermartin@paterkarel.nl.

In het najaar worden in de kapel van het bedevaartsoord nog een aantal andere activiteiten georganiseerd die betrekking hebben op het pelgrimeren. Op 26 september en 31 oktober zijn o.a. professionele pelgrimsfilms te zien. Op 28 november volgt nog een derde filmavond met de (inter)nationaal bekroonde amateurfilms “In de palm van haar hand” van Leo Baeten en “Op zoek naar de bronnen” van Wim van Velzel. De filmavonden vangen aan om 19.30 uur.

Leo Baeten schreef speciaal voor deze expositie het boek “De drie klassieke pelgrimstochten. Op weg naar Jeruzalem, Rome en Santiago”. Het boek is voor 15€ in de winkel van het bedevaartsoord te koop en geeft een inkijk in de geschiedenis van de grote historische pelgrimstochten én de ervaringen van de hedendaagse pelgrims.

Museumcommissie Bedevaartsoord Heilige Pater Karel