Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 48 Parlare l’italiano (23)

Statue con una storia

door Leo Baeten

Rome kent enige beeldhouwwerken waarvan de betekenis verder gaat dan het kunstzinnige. Het zijn statue con una storia, beelden met een verhaal. Zo staat in de Sint-Pieter een beeld van Petrus. Pelgrims die in Rome arriveren strelen liefdevol zijn rechtervoet. De handeling symboliseert de gevoelens van dankbaarheid als na lange tijd onderweg te zijn geweest eindelijk Rome is bereikt. De gewoonte bestaat al eeuwenlang en in de loop van de tijd is Petrus een afgesleten voet voor lief moeten gaan nemen!

La bocca della verità (De mond van de waarheid) is een op een grote marmeren schijf afgebeeld gezicht. De afbeelding stamt uit de Romeinse oudheid en was vermoedelijk een onderdeel van een fontein of putdeksel. Het gezicht stelt waarschijnlijk een riviergod voor. Sinds de 17e eeuw staat la bocca della verità opgesteld in het voorportaal van de kerk Santa Maria in Cosmedin en staat bekend als een leugendetector. Een middeleeuwse legende vertelt dat van ieder die zijn hand in de mond steekt en een leugen spreekt zijn hand afgebeten zal worden.

De bocca is beroemd geworden door de film “Roman Holiday” uit 1953. Acteur Gregory Peck steekt zijn hand in de mond en doet alsof hij zijn hand echt verliest. Zijn tegenspeelster Audrey Hepburn schrikt hier hevig van. Grappig is dat deze scène niet in het script stond. Tijdens de opnamen improviseerde Peck tot grote schrik van Hepburn die hier niet op had gerekend. Onder normale omstandigheden zou het een blooper geweest zijn, maar het shot was zo charmant dat het de eindmontage toch overleefde.

De bocca della verità is uitgegroeid tot een grote toeristische attractie in Rome. Op drukke dagen staan soms honderden mensen in de rij om hun hand in de mond te steken en de legende op waarheid te testen.

Drie wegen

De bij toeristen meest bekende beeldengroep is wel de Trevifontein die van 1732 tot 1762 werd gebouwd. In die tijd was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam. Het thema van het imposante bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden naar de oceaan wordt getrokken. Vroeger kwamen drie wegen uit op het plein van de fontein. Hieraan is de naam Trevi ontleend: tre vie (drie wegen).

Voor de schoonheid van de door Bernini ontworpen beeldengroep heeft de toerist weinig oog. De traditie wil dat wanneer men met de rug naar de fontein staat en een muntje in het water gooit een terugkomst naar Rome gegarandeerd is. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in de Eeuwige Stad en drie muntjes zou leiden tot een huwelijk.

Evenals la bocca della veritá is ook de Trevifontein het decor geweest in de film Roman Holiday. De bekendste scène bij de fontein komt evenwel uit de film La dolce vita van Frederico Fellini, waarin actrice Anita Ekberg na een avondje stappen in de vroege ochtend in de fontein danst. Zij heeft zeker geen oog voor de schoonheid van het kunstwerk!