Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Pelgrimeren en filosofie

Introductie

filosofie Goethe

Kent u dat als pelgrimerende wandelaar of fietser ook: na het al die tijd onderweg zijn nader je je einddoel, en denkt dan ‘dit onderweg zijn is zo heerlijk, jammer dat het nu al bijna afgelopen is!’

Ik wel, en daarom kijk ik na zo’n tocht weer graag uit naar nieuwe bestemmingen, om dit grote genoegen opnieuw mee te maken.

[lees meer]


Alles komt (altijd) goed

Dit is een boek van en voor pelgrims.

Voor pelgrims die te voet of met de fiets op weg zijn gegaan of nog op weg zullen gaan naar bekende, zoals Rome of Santiago, en minder bekende pelgrimsdoelen.

En ook voor de pelgrims die we allemaal zijn, onderweg op onze weg door ons leven heen.

De auteurs Ruud Bruggeman en Ben Teunissen mijmeren en filosoferen over ervaringen tijdens hun tochten waarbij ze weken, soms maandenlang op pad zijn. Hun wandelingen bieden ruimte en tijd om te filosoferen over levensvragen, waar ze in de drukte van het dagelijks leven minder aan toekomen. Ze verwonderen zich over wat er telkens op hun pad komt, en wat de waarde van die verwondering voor hen inhoudt.

Dit boek gaat over het volgen van dromen en wat dat met mensen doet. De wonderlijke ervaring gedurende hun pelgrimstochten dat bijna altijd alles goed komt. Hoe het onderweg niet blijkt te gaan om het te bereiken einddoel, maar dat het juist gaat om wat we op die weg zelf meemaken.

Of hoe we voorbijgangers zijn in het elke dag weer als pelgrim verder gaan.

Ruud Bruggeman en Ben Teunissen, Alles komt (altijd) goed, bestellen Anoda 2019, € 14,95

Wandelen Wandelen-Gros

Tot rust komen, één worden met de natuur, voldoening: de zegeningen van het wandelen spreken steeds meer mensen aan. Voor lopen is geen scholing, techniek, materiaal of geld nodig. Alleen een lijf, ruimte en tijd. Wandelen wordt door de hoogleraar filosofie aan de universiteit van Parijs, Frédéric Gros, nadrukkelijk beschreven als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. […] Daarmee geeft Frédéric Gros aan dat hij nog geen recente tocht naar Rome heeft ondernomen. Maar het blijft een mooi geschreven en verrassend boek dat aanzet tot wandelen. En ook een boek dat mooi is in al zijn eenvoud.

Frédéric Gros, Wandelen. Een filosofische gids. De Bezige Bij 2013 €16.90

[lees meer]


Ik ga maar en benMedjugorje

In de zomer van 2013 liep ik vanaf mijn huis de pelgrimstocht naar Medjugorje in Bosnië-Herzegovina, een van de grootste bedevaartplaatsen van Europa, sinds Maria daar in 1981 naar verluidt aan zes kinderen is verschenen. Hoe echt waar dat is doet er voor mij niet veel toe. […]  Het onderwerp en de tocht waren er voor mij niet minder inspirerend om. […] Ik ging dus weer erg blanco op weg. Ik had er geen idee van wat me allemaal zou gaan overkomen onderweg, en hoe ik Medjugorje zou ervaren, en ik wilde me graag laten verrassen.  Als het niet zou blijken te gaan zou het ook goed zijn. Zoals de dichter J.C. van Schagen zei: ik ga maar en ben.

[lees meer]


Geluk als bijproductMontaigne

Stilte, alleen-zijn, eenzaamheid, we maken dat op onze lange pelgrimstochten geregeld mee. Uren- of dagenlang voortsjouwen of –huppelen, al naar gelang onze stemming, zonder een mens te spreken. Wat doet dat met ons? De filosoof Michel de Montaigne geeft in zijn Essays een mooie uitspraak over dat alleen-zijn: ‘We moeten een achterkamer voor onszelf houden, om daarin ongestoord onze eenzaamheid en afzondering te cultiveren. In deze ruimte moeten we dagelijks het gesprek met onszelf aangaan. Daarin moeten we praten en lachen alsof we geen vrouw, kinderen en bezittingen hebben, zodat als we ze op een gegeven moment kwijtraken, het niet nieuw voor ons is het zonder hen te moeten stellen.’

[lees meer]


Uit je verhaal stappenFriedrich

Onderweg op mijn pelgrimstochten ontroert het me telkens weer, hoe bijzonder vriendelijk en goed en gul mensen voor me zijn. Zo is het me bijvoorbeeld meermalen overkomen, dat ik bij mensen thuis mag slapen, terwijl ze zelf ’s avonds weg moeten en hun huis aan mij toevertrouwen. Zou ik dat zelf ook doen, als een wildvreemde bij me aanbelt met verzoek om een slaapplaats? En de voorbeelden zijn ontelbaar, iedere pelgrim herkent het. De vraag houdt me bezig, hoe het komt dat mensen mij onderweg wel zo behandelen.

[lees meer]