Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Meer filosofie

Waarheidswandeling

Stine Jensen vraagt zich in de laatste Filosofie Magazine af waarom zo veel mensen een pelgrimstocht maken om tot inzichten over zichzelf te komen. Kennelijk werkt het.
Stine stelt zich vele vragen: ‘Is dat omdat je je voorneemt je leven te overdenken?
Of omdat je je tempo vertraagt? Omdat je er tijd voor maakt? Doet de natuur iets met je en wordt je zintuiglijkheid wakker? Of inspireren de gesprekken met de stoet andere zoekers om je heen?’
De filosoof en programmamaker trok voor de opnames van een nieuw seizoen van het programma Dus ik ben langs een pelgrimsroute en sprak met enkele wandelaars. Ze schrijft over haar ontmoeting met pelgrim Sonja, die vrijmoedig vertelt over haar fouten die ze in haar leven had gemaakt. Sonja sprak zonder enige terughoudendheid. ‘Dit is de waarheid over mijn leven’ noteerde Jensen uit haar mond.
De Franse filosoof Michel Foucault formuleerde in De moed tot waarheid fraai wat moedig is: moedig is de vrijmoedige waarheidsspreker. Stine Jensen legt in haar column in Filosofie Magazine uit dat de moed der waarheid betekent dat je een individu bent. Het betekent ook dat je een grens oversteekt. ‘Wie de waarheid durft te spreken neemt een risico: om afgewezen te worden, om te kwetsen of om geweld uit te lokken. De waarheidsspreker zegt de dingen, ook de pijnlijke, zonder voorbehoud en zonder retorische opsmuk, en verbergt het niet. De waarheidsspreker zegt dat wat is’, aldus Jensen.
Interessant is te ontdekken dat Stine Jensen nu ook zelf tot het inzicht is gekomen, dat ze de moed der waarheid over je leven onder ogen wil zien. ‘Ik ben halverwege mijn leven, dit is het moment’, constateert ze. En ze neemt zich voor zich in de stoet te gaan voegen en een stuk van een pelgrimsweg te gaan lopen. Hopelijk vindt ze een pelgrimspad die haar de gezochte waarheid brengen zal.

Meer weten?
Filosofie Magazine nr. 5/2017
www.filosofiemagazine.nl


Hieronder vind je links naar een aantal columns, die eerder gepubliceerd zijn in de NieuwsBrieven van Pelgrimswegen naar Rome.

Daslook langs de Maas, Jos Claassen

Daslook langs de Maas, Jos Claassen

Ik ga maar en ben

Geluk als bijproduct

Uit je verhaal stappen