Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Ik ga maar en ben

Medjugorje

In de zomer van 2013 liep ik vanaf mijn huis de pelgrimstocht naar Medjugorje in Bosnië-Herzegovina, een van de grootste bedevaartplaatsen van Europa, sinds Maria daar in 1981 naar verluidt aan zes kinderen is verschenen. Hoe echt waar dat is doet er voor mij niet veel toe. Voor mij staan Medjugorje en Maria symbool voor moederlijke liefdevolle barmhartigheid en mededogen, zo noodzakelijk om onze wereld en ons leven goed en leefbaar te houden. Of ik dat daar zou aantreffen wist ik ook niet, maar het onderwerp en de tocht waren er voor mij niet minder inspirerend om.
Ik ging dus weer erg blanco op weg. Ik had er geen idee van wat me allemaal zou gaan overkomen onderweg, en hoe ik Medjugorje zou ervaren, en ik wilde me graag laten verrassen. Ik wist ook niet, of ik deze tocht zou kunnen volbrengen, en het was prettig om ook dat helemaal open te laten. Als het niet zou blijken te gaan zou het ook goed zijn. Zoals de dichter J.C. van Schagen zei: ik ga maar en ben.

Een pelgrimstocht als deze ervaar ik ook als een metafoor voor de weg die ik door mijn leven heen afleg. Ook in mijn leven overkomt me van alles, en daar moet ik telkens mijn houding in bepalen, en op een tocht als deze is dat niet anders. Alleen geeft zo’n tocht me meer tijd en ruimte om met wat meer aandacht te kijken naar wat me overkomt en hoe ik daarop reageer; meer dan in het vaak drukke dagelijkse leven. En dat is voor mij een van de grote aantrekkelijkheden van dit soort lopen.
Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut te Tilburg *) begint zijn boek ‘Adel van de geest, een vergeten ideaal’ met de zin: ‘De belangrijkste gebeurtenissen in je leven organiseer je niet, ze overkomen je’. Dat is ook mijn ervaring: overschat niet je mogelijkheden om de richting van je eigen leven te bepalen. Ik ga maar en ben. Onze vrijheid ligt eerder in de manier waarop we daarmee omgaan, hoe we daarop reageren. Ik heb het niet in de hand wat me overkomt, maar wat me overkomt is erg bepalend voor hoe deze pelgrimstocht verloopt, en nog meer de manier hoe ik ermee omga. En dat geldt op dezelfde manier voor wat me in mijn leven overkomt. Op een vorige pelgrimstocht zei een vriendelijke oude Oostenrijkse gastheer/buschauffeur, na een leven vol van tegenslagen, tegen me: ‘Dat is waardig leven: je niet laten bepalen door de omstandigheden’. Een filosofische uitspraak; de stoïcijnse keizer-filosoof Marcus Aurelius uit het oude Rome zou het op dezelfde manier gezegd kunnen hebben.
In het besef van het hebben van keuzevrijheid daarin kan ik kijken hoe ik reageren wil op wat me overkomt, op deze tocht, en ook in mijn dagelijkse leven. Dat is leven in vrijheid.

[Eerder gepubliceerd in NieuwsBrief 23, april 2014, Ruud Bruggeman]
*) Het Nexus Instituut bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en uitdagend vorm te geven aan het cultuurfilosofische debat. Als culturele denktank beoogt Nexus een stijl van kwaliteit, eruditie en tolerantie, om op die wijze een contrapunt te zijn voor kleinheid van geest, verzuiling en nationalisme, de troosteloosheid van het niets weten en het fanatisme van het enig weten. Nexus wil zich op deze wijze scharen in de Europese humanistische traditie.