Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Waarom filosoferen?

Introductiefilosofie Goethe

Door Ruud Bruggeman

 

Kent u dat als pelgrimerende wandelaar of fietser ook: na het al die tijd onderweg zijn nader je je einddoel, en denkt dan ‘dit onderweg zijn is zo heerlijk, jammer dat het nu al bijna afgelopen is!’?

Ik wel, en daarom kijk ik na zo’n tocht weer graag uit naar nieuwe bestemmingen, om dit grote genoegen opnieuw mee te maken. Op zo’n nieuwe tocht was ik eens onderweg tussen Regensburg en Passau. Ik zocht in een dorpje naar verse broodjes – ook zo’n groot genoegen in Duitsland – en zag daar in de bakkerswinkel een groot ingelijst citaat van Goethe aan de muur hangen: ‘Augenblick, verweile doch, du bist so schön!’ Een citaat uit de Faust. Kort samengevat: Faust gelooft, nooit gelukkig te kunnen worden, en de duivel belooft hem, al zijn (materiële) wensen te vervullen en gelukkig te maken, in ruil voor zijn ziel. Faust wordt daar niet gelukkig mee, en hij leert, dat waarachtig geluk alleen te vinden is in het zichzelf vergeten in het goed zijn voor anderen. Zichzelf vergeten, leven in het hier en nu, brengt hem tot die uitspraak, ‘leven in dit ogenblik, in het nu, is zó mooi, dit mag blijven duren’.

En wat is ons pelgrimerend onderweg zijn anders dan één voortdurend leven in het hier en nu? Het hele dagelijkse gedoe van wat we telkens nog moeten doen en regelen (toekomst), of wat we anders en beter hadden kunnen doen (verleden) is even weggevallen. Dan is er alleen het simpele leven dat zich nú afspeelt: alleen maar lopen of fietsen, eten, drinken, slapen, en bezig zijn met wat zich nu telkens aandient onderweg. Er gebeurt altijd wel wat. Vaak mooi en leuk en verrassend. Soms moeilijk of vervelend, maar zelfs dan zeggen we vaak na afloop: wat is het weer bijzonder geweest!

Pelgrimeren is een gelukservaring.

En de broodjes van deze filosofische bakker maakten ook erg gelukkig!

[Eerder in andere vorm gepubliceerd in NieuwsBrief 25, december 2014, Ruud Bruggeman]