Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 48 Te Voet

Te voet van Shane O’Mara

Boekbespreking door Titia Meuwese

Als pelgrims weten we al wel dat bewegen ons goed doet. Bij de reeks boeken die de achtergronden van de zin van bewegen beschrijft is een nieuw boek toegevoegd van Shane O ‘Mara, een Ierse neurofysioloog. Hij heeft een boek over wandelen geschreven dat de medische achtergrond van het nut van wandelen op een aantal vlakken beschrijft. Wij zijn tweebenige wandelende wezens, we zijn er goed toe uitgerust in ons brein en in onze lichaamsbouw en als we niet lopen heeft dat schadelijke effecten op onze gesteldheid. En op onze twee benen kunnen we efficiënt lange afstanden afleggen, we verbruiken rechtop lopend 50% minder energie dan chimpansees met hun knokkelloop over dezelfde afstand.

In afwisselend simpel leesbare en vrij technische hoofdstukken beschrijft hij hoe we kunnen lopen en onze weg vinden en wat lopen met ons doet. Hij beschrijft een aantal onderzoeksresultaten over hoe onze hersens het lopen controleren; deze heb ik meer uitgebreid gebruikt in het artikel Zichtlijnen. Belangrijker voor ons dagelijkse leven is de beschrijving van het positieve effect van wandelen. Wandelen gaat depressies tegen en kan ze enigszins verminderen, het is goed voor hart en bloedvaten en natuurlijk voor onze spieren. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker blijven lopen is; je wordt niet oud tot je stopt met wandelen en je hoeft niet te stoppen met wandelen als je oud wordt.

Al lopende kom je in een flow, waarin je geheugen anders werkt en je gedachten meetbaar creatiever worden. Het boek schijnt grotendeels tijdens wandelingen in een dictafoon te zijn gesproken, dat zou ik de schrijver niet snel nadoen. Maar de toestand van actieve rust die over een wandelaar in de natuur komt kennen alle pelgrims.

Een half uur lopen per dag is voor iedereen aan te raden, ook in steden. Die moeten dan natuurlijk wel beloopbaar zijn; in Nederland n België is dat relatief goed geregeld, al missen we vaak grote parken in onze steden. Grappig is de beschrijving van lopen in een drukke stad, waarbij je goed let op de oogbewegingen van tegenliggers en de positie van hoofd en schouders van mensen die dezelfde kant op bewegen. Groepen waar je op afloopt beoordeel je in een oogwenk: of ze doen iets interessants waar je misschien ook wel naar wilt kijken, of ze zijn bedreigend en je kunt beter een andere kant opgaan.

O’Mara stelt voor een wandelapp te activeren op je telefoon, om bij te houden of je wel elke dag voldoende loopt. Ik weet het niet, als Nederlander vind ik fietsen toch ook wel handig en beide op één dag niet haalbaar. Maar een flinke wandeling in het weekend is dan wel weer goed en de volgende lange pelgrimstocht staat al gepland.

Paperback € 22,99, als eBoek € 9,99

De Bezige Bij

ISBN 9789403149608