Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 51 MIJN FRANCISCAANSE VOETREIS

DOOR AB VAN DEN BURG

door Arnoud Boerwinkel

Zeventiger Ab van den Burg is een zeer ervaren langeafstandsloper. Vanuit de bossen van Driebergen doorkruiste hij in de afgelopen vijfentwintig jaar te voet het Nederlandse en Europese landschap, deels met echtgenote Anita, deels met vrienden, maar grotendeels in zijn uppie. De laatste prestatie op zijn Palmares is de voettocht die hij in het najaar van 2019 met vriend Aart maakte van Florence naar Assisi en alleen vandaar verder naar Rome. Deze wandeling is vooral dankzij Kees Roodenburg beter bekend als de Franciscaanse voettocht. Nooit eerder schreef Van den Burg een boek over zijn rijke wandelervaringen. Met zijn enthousiasme voor deze tocht (“de meest fantastische tot nu toe”) rechtvaardigt hij zijn besluit om dat nu wel te doen. En, het moet gezegd: zijn eerste boek ziet er prachtig uit. Op de omslag van het op dik, glanzend papier gedrukte reisverslag prijkt een sfeervolle foto van de benevelde bergen van de Apennijnen. Binnenin vermeldt hij aan het begin van elk hoofdstuk de afgelegde afstanden per wandeldag, bedwongen hoogteverschillen en het aantal wandeluren. Bovendien worden diezelfde cijfers ook nog eens weergegeven in kleine afdrukjes van zijn GPS-apparaat. Daarnaast bevat het boek kleine detailkaartjes van de afgelegde route en honderden mini-fotootjes.

Het verhaal zelf is een feitelijke, nuchtere, zeer gedetailleerde beschrijving van de route, de ontmoetingen, de genuttigde cafe lungo’s en pizza’s,  en vooral veel terugkerende waarnemingen van de schoonheid van de tocht. Daarnaast weet de schrijver – vaak met citaten uit Wikipedia – het verhaal aan te vullen met de nodige informatie over de cultuurhistorische hoogtepunten langs zijn weg. Daarmee kunnen mensen die zijn voorbeeld willen volgen hun voordeel doen.

Of zij ook geïnteresseerd zijn in het gegeven dat een treinreis van Driebergen naar Amsterdam-Sloterdijk driekwartier duurt; dat de zoon van de B&B-gastvrouw op Hawaï woont; en dat een Oostenrijkse gesprekspartner enthousiast supporter is van voetbalclub Mönchengladbach: mij kon dat allemaal niet zo boeien.

Een reisverslag mag van mij wel ietsje meer literaire pretenties hebben. Als lezer ben ik vooral op zoek naar iets meer spanning en dramatiek. Ik wil niet alleen weten dat  de schrijver een landschap, gebouw of persoon mooi, indrukwekkend of aardig vindt; liever lees ik wat zijn zintuigen waarnemen, de kleuren, de geuren, de sfeer, de emotie die dat alles oproept, evt. de herinneringen en associaties. En in plaats van te lezen dat de schrijver een interessant gesprek had met een vriendelijke dame of heer, ben ik liever getuige van de dialoog die ze voeren, de context van het gesprek, en wat dat gesprek bij de schrijver oproept. Dat geeft reliëf aan het verhaal. En, vraag ik mij al lezend af, waarover gaan de gesprekken die Van den Burg heeft met zijn reisvriend? Welke emoties en gedachten spelen er door zijn hoofd? Wat waren de moeilijke momenten van zijn tocht?

Gelukkig weten de slothoofdstukken mij gunstiger te stemmen: Van den Burg geeft in een paar pagina’s een helder en beknopt overzicht van de geschiedenis van het Italiaanse schiereiland, vanaf de vroegste bewoning tot nu. In mijn ogen waardevolle informatie. Dat geldt ook voor de geschiedenis van zijn eigen wandelhobby. Had hij die persoonlijke verhalen verwerkt in de voorgaande hoofdstukken, dan had het boek voor mij veel aan diepgang en spanning gewonnen.

Al met al is Van den Burg er wel in geslaagd mijn nieuwsgierigheid naar deze tocht te prikkelen en

ik hoop dan ook snel in zijn voetsporen te kunnen treden.

ISBN  978-94-643-1607-0
Prijs €21,50 - Uitgeverij Boek.scout