Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB50 De wereldwandelaars

door Wim Willems

Boekbespreking door Titia Meuwese

De Wereldwandelaars vertelt de historie van drie jonge wandelaars, die als eenvoudige arbeiderszonen, geïnspireerd door alle vernieuwende bewegingen uit het begin van de twintigste eeuw, in 1911 besloten om de wereld te gaan wandelen. Nadat ik twee recensies over deze tocht had gelezen besloot ik het boek met de blik van een lange-afstandswandelaar te lezen.

De wereld zijn ze niet rondgelopen, maar ze zijn wel in Jeruzalem gekomen. Slapend bij boeren, op sandalen (door de sneeuw in de Alpen zelfs helemaal op blote voeten) en met een zwartfluwelen pak aan liepen ze met een primitieve rugzak, een tijd hun eigen potje kokend. Ze waren nauwelijks getraind, hadden geen vaste route om te volgen. Uiteindelijk waren ze vanaf Wenen met zijn vieren, omdat de verloofde van één van hun naar Wenen kwam en ook meeliep.

 

Soms weken ze ver van hun plan af, bijvoorbeeld door van Istanboel naar Alexandrië te varen om zo vervolgens toch weer te voet naar Jeruzalem te komen. In hun levensonderhoud voorzagen ze door het verkopen van briefkaarten, die ze in elk land aanpasten en lokaal lieten drukken. In sommige steden verkochten ze er honderden. De Eerste Wereldoorlog maakte dat ze vanaf Israël niet verder oostwaarts konden komen. Het boek beschrijft in wat losse delen hoe het de vier wandelaars in de rest van hun leven verging.

Kortom: voor elke wandelaar die denkt dat de Via Francigena naar Rome lopen een hele prestatie is, laat dit boek zien dat dat nog helemaal niets is. Voor deze wandelaars was het in elk geval een tocht die hun levens veranderde. Socialisme, vegetarisme, de geheelonthouders-beweging, de Esperantogemeenschap, Zionisme gaven hun de moed om niet als hun arbeidersfamilies een baantje te zoeken maar erop uit te gaan.

De zoektocht van Wim Willems naar hun geschiedenis heeft een fraai verhaal opgeleverd.

Uitgeverij Querido, ISBN 9789021423654.; Prijs € 23,99 / als E-boek € 13,99