Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB54 Pelgrimeren tussen lockdowns

Het Zuiderzeepad en de pandemie door Arie Haasnoot (2021)

Boekbespreking door Laurens Baas

Je hoeft van “Pelgrimeren tussen lockdowns” van de ervaren pelgrim/wandelaar/schrijver Arie Haasnoot niet eens alle 133 pagina’s uit te lezen om tot wandelen aangezet te worden. De lichtvoetigheid van zijn schrijfstijl, die ook het lezen van zijn eerder verschenen boeken*) tot een waar genoegen maakt, doet je er zelfs een beetje naar verlangen om eens met hem mee te lopen. Diezelfde lichtvoetigheid, hier en daar nog opgetild door leuke anekdotes en geestige associaties met het dagelijks leven, maakte dat ik het in één adem uitlas.
Haasnoot beschrijft in dit kleine boekje alle 23 etappes van het 490 km lange Zuiderzeepad dat hij in 2020, dus gedurende de hectiek rond het “eronder krijgen van Corona” met zijn partner Johanna Jacobs heeft gelopen. Het zijn 490 kilometers waarin dijken de enige ‘hoogtemeters’ vormen. Dat lijkt voor een tocht rondom een groot wateroppervlak in ons eigen landje niet bepaald spectaculair. Toch weet Haasnoot er de lezer boeiend ‘verslag’ van te doen.

Opmerkelijk is dat hij in deze voor een doorgewinterde pelgrim toch korte tocht, genoeg ingrediënten van een heuse pelgrimstocht op zijn weg heeft gevonden. Van problemen met het vinden van een geschikte overnachtingsplek tot het moeten buigen voor een hardnekkige blessure van zijn tochtgenote. En – hoe ‘eerlijk’ dacht ik – zelfs de ‘vlucht’ voor de al dagen aanhoudende extreme warmte van een schaduwarm parcours in de bus van Elburg naar Kampen, zal voor menig ervaren pelgrim een herkenbaar fenomeen zijn. Want dat doe je niet zomaar. De blessure van Johanna dwingt hen in die omstandigheden om de tocht te onderbreken. Na behandeling en herstel van het blessureleed, ook daar nemen ze de tijd voor, hervatten ze hun tocht. Inmiddels lijkt een nieuwe besmettingsgolf toch weer meer risico’s met zich mee te brengen. Die weten ze met een creatieve oplossing voor de resterende overnachtingen adequaat te beheersen. Ook daarin herken je de ervaren pelgrim: nooit voor één gat te vangen.
Haasnoot schrijft niet alleen lichtvoetig. Hij wisselt bovendien haast speelse beschrijvingen van bijzondere plekjes of ontmoetingen af met bijna filosofische reflecties over wat ons door de pandemie is overkomen. En hij laat daarin ook wel een stukje van zichzelf zien.

Zeer lezenswaardig en uitnodigend om op pad te gaan.

*) Eerder verschenen van de hand van Arie Haasnoot
– De hemel onder onze voeten. Canterbury – Rome (2019)
– De koninklijke weg. Pelgrimeren op het Olavspad Oslo – Trondheim (2020)
Boeken koop je bij je lokale boekhandel. Die kan ook deze boeken leveren.