Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 50 Ik blijf hier

Roman Resto qui, van Marco Balzano

Nederlandse vertaling Ik blijf hier 

boekbespreking door Luc Gregoir

De oostelijke wandelweg naar Rome gaat de Alpen over langs de Romeinseweg via Claudia Augusta. Nabij de Alpenpas op de grens tussen Tirol en Zuid-Tirol in Italië kom je aan de Reschensee met de iconische St. Katharina kerktoren die uit het meer oprijst.

Dit is niet altijd zo geweest. In 1919 kwam in Vinschgau in Zuid Tirol bij Italië, en werd er druk op de bevolking uitgeoefend om het Duits in te ruilen voor het Italiaans, een vreemde taal voor de bergbewoners uit die streek. Het Duits kan enkel overleven in ondergrondse catacombescholen. Het kunstmatig stuwmeer waar eens drie kleine  natuurlijke meren lagen met de dorpen Resia, Alt-Graun werd in die tijd bedacht. Het meer volgens de aanvankelijke plannen zouden de dorpen nog sparen. In Italië komen de fascisten in 1922 onder leiding van Mussolini aan de macht en zet de italianisering zich door. Vreemde arbeiders uit het zuiden duiken op bij de voorbereidingswerk voor het stuwmeer. In het noorden lokken de vage beloften van het opkomend Nazisme in Duitsland. Hetgeen een dilemma en tweespalt veroorzaakt bij de bevolking. Blijven of vertrekken, Italië of Duitsland? Het Italiaans fascisme sluit een bondgenootschap met het Duitse nazisme aan de vooravond van WOII, en jonge mannen worden opgeroepen in de oorlog te vechten. Dit alles maakt de situatie nog complexer. De plannen voor het meer zullen ondergesneeuwd geraken in het oorlogsgeweld maar worden na de oorlog in een veel ingrijpender vorm terug opgenomen door de Italiaanse regering. Hierbij wodt het meer 20 meter dieper en zullen de dorpen verdwijnen.

In deze context speelt de roman Resto qui van Marco Balzano. Een andere tijd, andere omstandigheden als de huidige, maar parallellen zijn te trekken met de wereld waarin we vandaag leven: verlies, vervreemding, het gevoel van vaste grond die veranderd in drijfzand en toekomst dromen die moeten opgeborgen worden.

Ook literair een aanrader en zeker niet te missen als je deze kant uitgaat.

Auteur: Marco Balzano,Uitgever: de Arbeiderspers   ISBN 9789029528504