Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Pelgrimeren en spiritualiteit

IntroductieIMG_0692

Een voetreis naar Rome is een tocht die de nodige voorbereiding vergt. Het kiezen van een route, het uitstippelen van deelroutes, het zoeken naar slaapplaatsen, het overwegen en heroverwegen van wat je wel of niet mee zal nemen en een degelijke lichamelijke en geestelijke voorbereiding horen hierbij.

Lichamelijke voorbereiding
Het is belangrijk om voorafgaand aan de reis naar Rome veel te lopen of te fietsen. Daarbij kan de wandelaar het gewicht van de rugzak opvoeren tot het vermoedelijke ‘startgewicht’. Te snel opvoeren van het gewicht in combinatie met te grote trainingsafstanden kan leiden tot overbelasting en blessures. Maar ook de fietser zal zijn gewicht tot studieproject moeten maken. Bedenk dat het grootste deel van je tocht door heuvelachtig- of bergachtig gebied gaat. Probeer dus ook op klimmen en dalen te trainen.
De wandelaar zorgt dat zijn of haar schoenen op tijd worden gekocht en ingelopen op trainingstochten. De fietser zal zich trainen met zijn gekozen voertuig en ervaringen zullen leren welke aanpassingen er nog moeten plaatsvinden.

Geestelijke voorbereidingIMG_1175
Ook een geestelijke voorbereiding is van belang.
Je bent drie tot vier maanden van huis en je zult ongetwijfeld je partner, je kinderen, je kleinkinderen of je hond gaan missen.
Veel zaken die gepland zijn, zullen een andere wending nemen en je zult met toevalligheden en tegenslagen te maken krijgen.
Iedereen bereidt zich op zijn eigen wijze op zijn pelgrimstocht voor.
De een door er veel over te praten, de ander door boeken, websites of weblogs van pelgrims die je voor gingen, te lezen. Daarbij maakt het niet uit of het pelgrims naar Rome of Santiago de Compostela zijn.
Er zijn een aantal prachtige boeken geschreven, boordevol beschrijvingen van wat men zoal meemaakt en hoe dat wordt beleefd.


Inspiratiebronnen

Een boek om aan te bevelen is bijvoorbeeld: Pelgrim zonder God van Herman Vuijsje met een interessante inleiding over hedendaagse pelgrimstochten.

Een mooie suggestie komt van Herman Verweij. Hij vroeg aan kennissen en vrienden een stukje voor hem te schrijven. Deze stukjes plakte hij in een boekje Een reis is nooit gelopen met kalender en tijdens zijn pelgrimstocht las hij iedere dag een aan hem gerichte tekst en liep er figuurlijk iedere dag een kennis mee die hem een mooie gedachte had geschonken of een interessant gedicht. Meestal schreef hij dezelfde dag nog een uitvoerig antwoord.

Ook gedichten kunnen een belangrijke rol vervullen. Ze verwoorden veelal op bijzondere wijze onze diepste gevoelens.