Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Meer spirituele reisboeken

Hier tref je een keuze van boeken die je spiritueel kunnen inspireren!


Spiritueel pelgrimeren

Spiritueel pelgrimerenWegwijzer voor de moderne pelgrim, Inge van de Zanden

Pelgrimeren houdt meer in dan het volgen van een goed bewegwijzerde route. Het onderweg zijn betekent voor veel pelgrims een keerpunt in hun leven. De fysieke uitdaging vormt een zoektocht naar het eigen ‘ik’ en naar het ‘samen leven’ in de wereld. Intense natuurbelevingen en spirituele gevoelens worden afgewisseld door bezielde gesprekken met andere pelgrims over de zin van het bestaan en het ervaren van God in de schepping. Pelgrimeren is voor velen een boeiende reis maar vooral een persoonlijk transformatieproces.

Al eeuwen lopen er pelgrims naar Santiago de Compostella en Rome, en ook in deze tijd trekken velen richting het Spaanse of het Italiaanse bedevaartsoord. Niet iedereen kent de historie, de tradities, de terminologie en de diepere zin van het pelgrimeren. Dit boek Spiritueel pelgrimeren vormt een onmisbare inleiding en een inspirerende reisgids voor iedereen die meer wil weten over de spirituele achtergrond van deze pelgrimsroute.

Inge van der Zanden – oud docente handelsvakken – voltooide de studie Levensbeschouwing, Kunst en Cultuur aan de Hogeschool Diemen en Religie en Levensbeschouwing aan de VU te Amsterdam. In 1986 heeft zij in gedeelten de camino naar Santiago de Compostella gelopen. Ook heeft zij na 2000 enkele keren pelgrims gehospitaleerd in Roncesvalles.

Eburon, 2011, 268 pagina’s
ISBN 978-90-5972-498-3
Te bestellen bij uitgeverij Eburon


Domweg gelukkigHappy, Lonely Planet

Happy – Lonely Planet

Is het een reisboek of een geluksgids? Happy is een productie van de makers van Lonely Planet, dus verwacht je reistips te krijgen. Die zijn er ook wel, maar dan aan de hand van wijsheden, rituelen en gewoonten rond het thema geluk. Zo wordt bij het advies ‘stel je geluk boven financieel succes’ Bhutan als reisbestemming getipt. Daar bedacht koning Wangchuck immers de term ‘bruto nationaal geluk’: geestelijk welzijn van zijn onderdanen vond hij belangrijker dan het banksaldo. Verder worden veel gelukstips gekoppeld aan festivals. ‘Laat de natuur in je hart’ kun je bijvoorbeeld prima in de praktijk brengen op 21 juni, als in het Engelse Glastonbury de zomerse zonnewende wordt gevierd. En soms zijn de tips grensverleggend. Het advies ‘vrees minder, wees meer’ gaat vergezeld van het advies om te gaan landduiken (soort bungeejumpen van een toren met een klimplant aan je voet) op Vanuatu.

Happy – Lonely Planet; € 12,95


Hoppen langs heiligenDe andere Elzas, van Troostwijk

De andere Elzas, Chris Doude van Troostwijk

Multispiritueel toeren, Keltisch klimmen en oecumenisch wandelen: over de Elzas zijn al heel wat reisgidsen verschenen, maar De andere Elzas mikt op de ‘bewuste bezoeker’. Auteur Chris Doude van Troostwijk, theoloog en filosoof, ging op zoek naar de ziel van de Elzas op historisch, cultureel en spiritueel gebied. Ook qua schrijfstijl overstijgt de auteur de doorsnee reisgids. Naast stadswandelingen bevat de gids ‘culi-culturele routes’ en spirituele verkenningen als ‘hoppen langs heiligen’, maar het is niet allemaal even ingewikkeld. Zo wordt de geschiedenis van de streek zeer bondig samengevat: ‘De Elzas? Dat is net als het toilet. Altijd maar weer bezet.’

De andere Elzas – Chris Doude van Troostwijk; € 24,90


Bezinnen in kloosters en abdijenAbdijen, xx

Abdijen, kloosters en bezinningscentra, Harald van Gils

Harald van Gils bezocht in een jaar tijd honderd kloosters en abdijen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk en maakte er een boekwerk van in de bekende serie 100x. Handig is het inleidende hoofdstuk over gedragsregels en verschillende soorten kloosters, abdijen en stiltecentra. Vervolgens wordt over twee pagina’s per locatie beschreven wat er zoal wordt gedaan en voor welk type mens de accommodatie geschikt is. Bij elk oord staat een kadertje met praktische informatie voor bezoekers, overigens zonder prijzen. Daarvoor moet je naar de bijbehorende site kloostergids.com. En zo kom je te weten dat Abdij Koningshoeven een bloggende abt én een ‘preek van de week’ heeft.

100x abdijen, kloosters en bezinningscentra – Harald van Gils; € 16,00