Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB54 “Dag van de Pelgrim” in klooster Wittem

Door Leo Baeten

Op zaterdag 30 oktober 2021 vond in het Limburgse plaatsje Wittem de “Dag van de Pelgrim” plaats. Het programma bestond uit een wandeling van zeven kilometer en, na de lunch, een symposium. Daarnaast was er een beurs waar  diverse pelgrimsorganisaties zich presenteerden.

Uitstel maar geen afstel van jubileum SPV

In het Limburgse is de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPV) bekend als organisator van eendaagse wandelingen naar regionale pelgrimsoorden. Daarnaast verzorgt de SPV ook de uitgave van wandelboekjes. Het klooster Wittem is al vanaf de beginjaren het kloppende hart van de stichting. De SPV wilde haar zilveren jubileum op 20 maart 2020 vieren door een “Dag van de Pelgrim” te organiseren. Maar het mocht niet zo zijn! Corona kondigde zich aan en het plan werd noodgedwongen in de ijskast gezet. De pandemie bleek hardnekkiger dan aanvankelijk verondersteld en tot twee keer toe werd de planning achterhaald door hoge besmettingscijfers. Na drie mislukte pogingen kon de “Dag van de Pelgrim” op 30 oktober 2021 wel doorgaan. Op dat moment was de pandemie nog geen voltooid verleden tijd, maar een bijeenkomst was verantwoord mits de nodige veiligheids­regels in acht genomen werden.

Wandelen en praten

In de voormiddag was op de “Dag van de Pelgrim” een wandeltocht gepland. Er was gerekend op 20 tot 30 deelnemers, maar er meldden zich ruim 60! Om toch social distancing mogelijk te maken werden de wandelaars verdeeld over drie groepen. Vanuit Wittem kun je immers alle kanten uit! Terwijl de wandelaars nog onderweg waren stalden diverse pelgrimsorganisaties hun materiaal uit in Scala, de nieuwe moderne ontmoetingsruimte in klooster Wittem. Naast uiteraard de SPV presenteerden zich het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de Broederschap van Jacobus de Meerdere uit Roermond en het Huis voor de Pelgrim, eveneens uit Roermond. De Vereniging Pelgrimswegen naar Rome was helaas niet vertegenwoordigd. Het bestuur was van mening dat het niet past – en ook moeilijk uit te leggen is aan de leden – om op de eigen Najaarsbijeenkomst strikt de hand te houden aan de corona regels en daarnaast deel te nemen aan evenementen waarop die regels “soepeler” worden geïnterpreteerd.

Na de lunch gingen de wandelaars, aangevuld met nog 20 andere belangstellenden, naar de indrukwekkende bibliotheek van klooster Wittem voor een minisymposium. Het symposium begon met een verhaal over de geschiedenis van de SPV door pater Henk Erinkveld, medeoprichter en nu ad interim voorzitter. Daarna werd het podium vrijgemaakt voor Hella van der Wijst, bekend van o.a. Tv-programma’s over wandelen en pelgrimeren. Op levendige en geestige wijze formuleerde zij een antwoord op de vraag: wanneer wordt wandelen pelgrimeren en wanneer wordt pelgrimeren wandelen? Vervolgens nodigde Hella enkele aanwezigen uit om daarover hun zegje doen. Ook in het daarop volgende forumgesprek werd hieraan aandacht besteed, maar daarin kwamen ook andere onderwerpen ter sprake. Tussen de diverse onderdelen van het programma zorgde de Limburgse troubadour Jos Meessen voor entertainment. De “Dag van de Pelgrim” werd afgesloten met een nazit waarbij trio “Mon Ame” voor een gezellige sfeer zorgde.

“Maand voor de pelgrim” een brug te ver

De SPV organiseerde de “Dag van de Pelgrim” om haar zilveren jubileum op te luisteren. Daarnaast werden meerdere organisaties op het gebied van pelgrimeren benaderd om in de periode rond de “dag” ook activiteiten te ontplooien. Op deze wijze zou in een kort tijdsbestek pelgrimeren in de breedste zin van het woord onder de aandacht gebracht kunnen worden. Deze “Maand van de Pelgrim” bleek een brug te ver en de SPV zal daarvoor niet opnieuw het initiatief nemen. Maar wat de  “Dag van de Pelgrim” betreft blijft het niet bij een eenmalige gebeurtenis! Volgend jaar komt er wéér een.