home Pelgrims forum Wandelroutes Via Francigena Beste gids voor de route via st Bernardspas

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #12634
   ForumForum Moderator
   Moderator

   Van Frans DJ krijgen we volgende vraag toegezonden:

   In september wil ik op pad gaan naar Rome. Mijn vertrekpunt is Bar sur Aube in Frankrijk. Dat is 212 km voorbij Reims. Eerder heb ik de route St Jacques gelopen tot en met Roncevalle via Luik Namen Reims Chalons sur Chamagne. Dus een flink deel van de Via Francigena heb ik al achter de rug. Mijn plan is om de route via Langres, St Bernardspas, te lopen.

   Ter voorbereiding zou ik graag uw advies hebben over de aan te schaffen wandelgids. Zelf wandel ik het liefst op schaal 1: 25000 zoals de de meeste GR gidsjes met overnachtingsmogelijkheden en beschrijvingen van de bezienswaardigheden.

   Frans dJ

  • #12636
   ForumForum Moderator
   Moderator

   Reactie Guus W.

   Beste Frans,

   Van onze ledenadministratie kreeg ik je onderstaande vraag door.
   Ik help je graag op weg!

   Zoals je schrijft ben je een enthousiaste kaartenloper, op liefst kaarten van 1:25.000.
   Ik adviseer dan om de Light Foot Guide to the Via Francigena aan te schaffen. Je kunt de uit drie
   boeken samengestelde serie (van Canterbury-Besancon, Besancon-Vercelli en Vercelli-Rome) op dit moment verkrijgen/bestellen bij Pied a Terre in Amsterdam voor ca € 30,= per stuk.
   Deze gidsen hebben gedetailleerde kaarten (zie bijlage) en overnachtingsadressen. Helaas geen cultuurbeschrijvingen. Daarvan bestaat wél een ander boek van hen, maar dat is dan weer het aanschaffen van een vierde boek.
   De boeken zijn vrij stevig in gewicht (380 gram/stuk). Je kunt ze opsturen naar een punt onderweg waar je ze dan oppikt. Doe dat niet Post Restante, want dan zie je ze nooit meer terug. De posterijen hebben een EU-voorschrift dat ze na 3 weken niet te zijn opgehaald naar een verzamelpunt in dat land moeten worden gestuurd. Stuur ze naar een overnachtingsadres dat je zeker zult aandoen zoals een jeugdherberg, B&B, of hotel. Stel die in kennis.
   Als je de boeken aanschaft krijg je ook info over het downloaden van een gps-track.

   Andere mogelijkheden zijn:
   b. De gids van Terre di Mezzo, een Italiaanse uitgever, die zijn gids over de VF (pas op: vanaf de Grand Sint Bernard!!!) nu ook in het Engels heeft uitgegeven. Zelfs met de mogelijkheid het boek aan te schaffen in hun App. Je hebt dan geen gewicht in je rugzak en kunt per dag je cultuur, overnachtingen en route op je device lezen en volgen. Het bevalt mijzelf erg goed. Het is een zeer goede gids.

   c. de gidsjes van Ben Teunissen: De Weg van de Franken. Dan heb je wel cultuur en overnachtingen, maar geen kaarten waarop je je weg kunt vinden. Wél kun je de track van de VF downloaden. De gidsjes zélf zijn ook als e-book te verkrijgen. Deze oplossing is dus ook: geen gewicht in je rugzak.

   Voor een gedetailleerd totaaloverzicht van de mogelijkheden, kijk op de website van de vereniging op de volgende pagina: https://pelgrimswegen.nl/vooraf-aan-rome/wandelen/wandelroutes-naar-rome/viafrancigena/
   Voorbeeld pagina van de LF gids vind je hier: https://pelgrimswegen.nl/wordpress/wp-content/uploads/Vooraf_aan_Rome/Wandelen/Routes/ViaFrancigena/Light-Foot-Guide.pdf

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.