home Pelgrims forum Slaapplaatsen Algemeen Wordt een zware rugzak lichter

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Albert Rammeloo Albert R 7 maanden, 3 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #11025
  Forum Moderator
  Forum Moderator
  Moderator

  Twee van onze leden (echtpaar van 66 jaar) willen naar Rome wandelen en dachten onderweg (deels) te kamperen. Als eerste voorbereiding hebben zij drie etappes van het Pieterpad gelopen met elk een volle rugzak (10 en 14kg). Het extra gewicht viel hen erg tegen. Ze hebben de volgende vragen:

  1) Gaat het na een paar dagen-weken training veel makkelijker?
  2) Wanneer ze niet kamperen: hoe lukt het om iedere avond weer onderdak te vinden?
  3) Op welke kosten moeten ze rekenen als ze niet kunnen kamperen?
  Dank voor het delen van jullie ervaringen.

 • #11029
  Forum Moderator
  Forum Moderator
  Moderator

  Reacties via Facebook:
  Johan vdB:
  Wij liepen in 2014 en waren € 90 per dag kwijt voor logies en eten etc. Maar…het scheelt wel de helft van de bagage !!

  Jasmine Debels
  1. Neen. Het gewicht van de rugzak is belangrijk, wat niet wil zeggen dat het gewicht tijdens de tocht OK zal zijn. Belangrijk is hier ook rust en hoe je lichaam voelt.
  2.door iedere avond aan een parochie, info bureau, gemeente, of mensen te vragen. Gebruik te maken van de nuts voorzieningen op de weg. De meeste parochiale staan nergens vermeld.
  3.afhankelijk van offerta tot wat je zelf wenst maw. Min. 10 euro tot wat jezelf wenst te spenderen. Kom je op plaatsen waar de prijs te hoog is voor je budget, kan je nog altijd vragen of er een mogelijkheid is de prijs aan te passen. Meestal lukt dit.
  Ik ben nu reeds bijna 6 maand op stap en gaat goed op deze manier.
  Antwoord: Jasmine Debels Mijn gemiddeld dagbudget 25 à 30 euro

  Jelle van Klaveren
  1. Mijn ervaring leert dat je moet blijven experimenteren met het afstellen van je rugzak. het is altijd even wennen. Gewoon blijven proberen tot je het hebt gevonden. Een goede rugzak en goede schoenen helpen daar uiteraard bij. Zijn 2 dingen waar je in ieder geval niet op moet bezuinigen vind ik.
  2. Ligt aan de route die je loopt. Je zou je route er op kunnen afstemmen, maar meeste mensen zijn altijd wel bereidt om iemand te helpen.
  3. Ligt ook aan de route. Ik ben zelf kamperend naar Rome gelopen door Duitsland en Zwitserland. Nooit problemen gehad met een plek vinden. Prijzen voor overnachtingen kunnen onwijs uit een lopen. Als je vanuit Canterbury loopt (Via Francigina) komt je volgens mij de meeste pelgrimshostels enzo tegen. Dat is dan denk ik het voordeligste.

  Jo van Boxem
  Ik ben drie jaar geleden van Antwerpen naar Assisi gelopen met een rugzak die toch altijd minstens zo’n 16 kg woog. Mijn ervaring is dat het echt wel went na twee à drie weken. Maar dan moet je rugzak inderdaad wel perfect afgesteld zijn.

  Esther Kluver Ook mijn ervaring is dat de rugzak went, maar drie dagen is daarvoor te kort. Zelf met regelmatig lopen met een rugzak van 15 kilo en meer, moet ik de eerste dagen altijd weer wennen. Tot aan Italië hen ik veel gekampeerd, afgewisseld met hotels, hostels of wat er onderweg was. In Italië sliep ik alleen nog in pelgrimsherbergen. De kosten wisselen enorm per land en streek. Ik reken gemiddeld 50 euro per dag.

  Jan ten Berge
  Dit jaar gelopen via Rijn, Romantische Straße, Reschenpas, Verona, Florence en Assisi. 69 en 66 jaar. Ongeveer 10 kg pp. Hotels, B&B en Agriturismo voor overnachting. Er zijn voldoende adressen op deze route. Te vinden via Booking, Google en een lijst van iemand die al gelopen had. Succes.

  Olga Ploegmakers
  Wat is de reden om te kamperen? Leuk, avontuurlijk, tentje is zo knus. Dan heb ik geen antwoorden op je vragen. Wanneer het om zekerheid tot een slaapplek is, dan laat die kilo’s lekker thuis! Die bedden vind je wel. Ik had mezelf een taxi naar goed hotel beloofd als back-up-plan. Niet nodig gehad.
  Antwoord: Chiel Van Leusden Olga Ploegmakers Ha, Olga, leuk om je naam ineens tegen te komen. Wij zijn inmiddels dit jaar ook in Rome aangekomen. Groet van Chiel en Els.
  We zijn je naam nog een keer tegengekomen in het gastenboek van het klooster in Sienna.

  Betty Beekman
  Mijn vriend is nu op weg en is in de buurt van Augsburg. Hier zijn ervaring.:
  1 gewicht zo laag mogelijk.
  2 als je een beetje nadenkt en de touristen stadjes volgt vindt je altijd plek. Van die routeboekjes zijn heel handig.
  3 dagbudget op de bonnefooi (dat is duurder maar wel avontuurlijker) 75 euro.

  Annie Steunenberg Heel veel loop plezier al dit is een heel eind lopen geniet er van

  Annemiek Swinkels
  Wij hebben afgelopen zomer van Florence naar Rome gelopen. Mijn rugzak woog 10 kilo en na een week lopen was ik gewend aan het gewicht. Wandelstokken hebben mij enorm geholpen om de belasting te verminderen. Wij hadden een lichtewicht tent bij ons maar helaas op onze route weinig campings. Toch ben ik blij dat we deze hadden meegenomen omdat tijdens rustpauze van een paar dagen de tent goed van pas kwam. Vrij kamperen in Italië is mogelijk maar je rugzak wordt dan zwaarder vanwege het eten dat je mee moet nemen. Wij konden altijd wel ergens in een hotel, pension of b&b overnachten zonder te reserveren. Op onze route kostte het overnachten 40 tot 60 euro voor 2 personen.
  Veel plezier tijdens jullie mooie reis.

  Ynze de Jong en heeeel goede schoenen meenemen

  Monique de Haas
  Als je wilt kan je contact opnemen met ons wij zijn op dit moment nog aan het lopen
  En hebben 18 en 15 kilo mee tent en alles wat we modig hebben om ons te redden veel adresssen waarbij je wel je slaapmat nodig hebt maar geen tent altijd op hoeft te zetten

  Over ongeveer 10 dagen komen we in Rome aan en hebben dan 2750 km gelopen en het was heel speciaal omdat we niey afhankelijk waren van de dure hotels en BenB

 • #11058
  Forum Moderator
  Forum Moderator
  Moderator

  Guus W. schreef:

  Jullie gewichten van de rugzakken zijn gemiddeld. Goed te doen dus. Het is even wennen de eerste keer, maar na training zul je merken dat het je makkelijk afgaat. Laat de rugzak wel een keer in een goede sportwinkel deskundig op je rug pasbaar maken. Je zult merken hoe fijn dat is.
  Overnachten is nooit een probleem met de mobiel in je hand en de overnachtingslijsten in routeboeken, op websites van routes en gewoon op airbenb.nl, booking.com etc. Prijzen variëren van ‘wat je er voor over hebt'(donativo), 19 euro bij Vrienden op de Fiets in Ned. en België, 25 euro pp voor pelgrims in Italië, of vrije prijzen in de commerciele sector van 50 tot 80 euro per kamer/nacht.
  Guus

 • #12044
  Albert Rammeloo
  Albert R
  Bijdrager

  Een rugzak wordt relatief lichter, maar feitelijk zwaarder. Dat was althans mijn ervaring. Als je (een deel van) het Pieterpad hebt gelopen weet je ook wat je niet nodig hebt gehad. Niet meer meenemen dus. Overal in Europa zijn er winkels waar je het hoognodige kan krijgen. En anders gewoon aanbellen. Niet als de Hollander die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, maar eerlijk vragen naar wat je nodig hebt. Je zal verbaasd zijn!
  Of je kunt kamperen is een persoonlijke kwestie. Nodig is het niet en soms is het gewoon erg moeilijk omdat er geen geschikte plaatsen te vinden zijn. Een bed heb ik uiteindelijk iedere avond gevonden. In Frankrijk is er altijd een burgemeester die zijn of haar stinkende best doet om je te helpen. In Zwitserland was het nooit een probleem, er is altijd wel een jeugdherberg of onderkomen bij een parochiehuis. En in Italië zijn er voldoende slaapgelegenheden die je in de routegidsen/lijsten kan vinden.
  Bel altijd even een dag tevoren. En vraag degenen bij wie je in huis slaapt of ze misschien voor de volgende dag iets weten (en of ze dan ook voor jou willen bellen…. dat scheelt een hoop gestuntel aan de telefoon.)
  Mijn wandeling kostte gemiddeld zo’n 25 euro per dag. Er zijn mensen die als er ‘donativo’ staat zonder blikken of blozen niets of 5 euro in het blikje steken. “Kijk eens hoe goedkoop ik in Rome kwam!” Dan is het niet vreemd als mensen (veel) geld gaan vragen voor een slaapplaats.
  Heel veel wandelplezier.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.