Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 49 Pelgrimeren in eigen land?

door Ben Teunissen

Een heuse pelgrimstocht in het buitenland zit er dit jaar voor de meeste mensen niet meer in. Weliswaar zijn inmiddels in de Europese landen verruimingen van de maatregelen van kracht, toch blijft het een ongewis avontuur om je fietsend of wandelend te gaan melden voor een overnachting langs de pelgrimsroutes.

Natuurlijk bereiken ons berichten van leden die ondanks alles toch hun pelgrimstocht gaan ondernemen. Hopelijk hebben ze goed nagedacht over de risico’s die ze daarbij kunnen oplopen. Hebben ze de kleine lettertjes van hun verzekeringen goed bestudeerd. En hebben ze bedacht dat je ook nog verantwoord moet kunnen terugreizen. Een pelgrimstocht is tenslotte in deze tijd geen noodzakelijke opdracht. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden…

Wandelen of fietsen blijft een belangrijke activiteit. Je kunt dan je thuis of werksituatie ontvluchten Je kunt bewegen koppelen aan pelgrimeren in je hoofd. Wanneer je op zoek gaat naar mogelijkheden hiervoor, vind je talloze voorbeelden. Staatsbosbeheer heeft een divers en groot overzicht gepubliceerd van vele Boswachterspaden door heel Nederland.

Ook Wandelnet heeft – geïnspireerd door de corona-maatregelen – een divers overzicht van kleine wandelingen samengesteld onder de titel #rondjelopen. En bijvoorbeeld de Fietsersbond heeft een interessant overzicht gepubliceerd van de mooiste fietsroutes in Nederland en België. 

Ook onze vereniging Pelgrimswegen naar Rome heeft het initiatief genomen PelgrimsommetjeNL/BE in Nederland en Vlaanderen te presenteren. Elke week publiceren we de nieuwste voorstellen van onze leden. We roepen jullie op om wandelingen of fietstochten, die je in de eigen omgeving hebben gemaakt, bekend te maken. Meer informatie over hoe je zo’n soort (pelgrims)tocht kunt aanleveren, vind je op PelgrimsommetjeNL/BE.

In het motto van onze vereniging wordt verwezen naar het opzoeken van nieuwe ongebaande levenspaden. In het leven en in routes, proberen de leden van Pelgrimswegen naar Rome andere wegen dan de bekende te zoeken én te vinden.

We rekenen op jullie creatieve bijdragen. Met veel coronavrije lucht in de longen, die je verse adem geeft, blijven we altijd onderweg!

De Romein van Ermelo, foto Peter Molog