Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 49 Haervejen

Ultreia noordwaarts

Over de “Ossenweg” en “Heerweg” door Noord-Duitsland en Denemarken

door Geri van Ittersum

Net als wij zullen er wel meer pelgrims zijn die al naar Santiago en Rome zijn gelopen en die een nieuwe uitdaging zoeken. Wij waren al naar het westen gegaan naar de heilige berg van Sint Patrick in Ierland. Hierover schreven we een stukje in de nieuwsbrief 38 (augustus 2017). Een jaar later richtten we onze blik naar het noorden. Dan komt natuurlijk Trondheim in beeld met het Olavspad. Dat pad begint in Oslo. Daar kun je natuurlijk naar toe vliegen of rijden, maar wij hebben de misschien wel lastige gewoonte om van huis uit te beginnen of eigenlijk vanaf een punt waar we al heen gelopen zijn. In dit geval was dat Nieuweschans. Hoe loop je dan vandaar naar Oslo? Pelgimspaden door Duitsland en Denemarken waren ons niet bekend, maar na wat speurwerk op internet bleken er toch wel lange langeafstandspaden te zijn. 

De Haervejen

Door Jutland loopt de Hearvejen. Die begint bij Padborg, aan de grens met Duitsland en loopt naar Viborg (vanuit ons perspectief, want de Denen lopen van noord  naar zuid). In Viborg splitst de route zich in een tak naar Hirtshals en een naar Frederikshaven. Daar kun je oversteken naar Gotenburg of direct naar Oslo varen. Dat is natuurlijk niet lopen, maar zulke diehards zijn we nu ook weer niet, want via Kopenhagen lopen is bijzonder onaantrekkelijk. Er zijn in die richting geen doorgaande wandelpaden. Over de details van de Haervejen later, maar eerst het probleem oplossen: hoe kom je in Padborn?

Overzichtskaart van de Haervejen. Het traject Padborn-Frederikshaven is ca 475 km. Dit kaartje staat op www.op-vrije-voeten.nl. Daar is ook informatie te vinden over deze en andere routes in noord Europa.

Soldaten en ossen

Haervejen kun je vertalen als Heerweg en dat is een weg waarover legers zich verplaatsten. Maar niet alleen legers, ook handelslui gingen over deze route en vooral vee. De route wordt door de Duitsers dan ook wel Ochsenweg genoemd en gaat onder deze naam in Duitsland verder naar Wedel, aan de Elbe ten noorden van Hamburg. Daar werden de ossen namelijk verkocht. Dat was in vroeger tijden, nu is de Ochsenweg een wandelroute in Noord-Duitsland, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. 

 

De Ochsenweg in Sleeswijk-Holstein. Wij zijn via Itzehoe gelopen. Dit traject is in totaal ongeveer 175 km.

 

Met Kompass langs de E9

Blijft over het gedeelte Nieuwenschans – Wedel. Onze hoop was gevestigd op de E9, het Europese langeafstandspad  van Portugal naar Estland. Dit pad doet zowel Nieuweschans als Hamburg aan. Het pad bestaat echter alleen in theorie, want het is niet als zodanig bewegwijzerd maar volgt bestaande wandelroutes, voor zover die er zijn. En dat is niet altijd het geval. Op de website van de E9 zijn een aantal routes aangegeven, maar die gaan niet altijd de goede kant op. Wij hebben daar soms gebruik van gemaakt, maar meestal volgden we onze eigen route met behulp van Google Maps, maar vooral van het Duitse Kompass. Op de interactieve site www.kompass.de kun je een beginpunt en een eindpunt (en eventuele tussenpunten) invoeren en dan krijg je een wandelroute  gepresenteerd (fietsroute kan ook). Dat werkt goed. Het noorden van Duitsland blijkt tegen de verwachting in een verrassend mooi wandelgebied. En ook niet verkeerd: vrijwel elk plaatsje heeft een Konditorei, waar we ‘s ochtend de Kaffee mit Kuchen niet konden weerstaan.   

In de omgeving van Westerstede. Deze streek staat bekend om zijn rododendrons. Elk jaar in mei is hier een rododendronfestival.

Marktplein in Glückstad, de enige plaats ten noorden van Hamburg met een veerdienst over de Elbe. Ruim 200 km onderweg nu; recht op een rustdag en te genieten van de specialiteit van het stadje: matjes, een heerlijke haringschotel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilgerweg nr 1

Zo bereikten we via Westerstede, Varel en Bremerhaven het plaatsje Gluckstadt aan de Elbe. Daar probeerden we de Ochsenweg op te pakken, maar tot onze verrassing kwamen we de bekende Jakobsschelp tegen op paaltjes langs de weg. Op zich niet verwonderlijk, want waarlangs soldaten en handelslui zich verplaatsen, vindt de pelgrim ook zijn weg. Op www.deutsche-jacobswege.de vind je alle jacobsroutes in Duitsland. Nr 1 is de via Jutlandica die grotendeels de Ochsenweg volgt. We zijn overigens geen enkele pelgrim tegengekomen.

De route was dus eigenlijk geen groot probleem, maar onderdak vinden was dat wel en mede bepalend voor de route. Je kunt niet zo maar op pad gaan en zien waar je uitkomt. Je moet alles van te voren reserveren, maar gelukkig  hoeft dat meestal maar een paar dagen tevoren. Air B&B is ruim vertegenwoordigd in Noord Duitsland en we hebben daar alleen maar positieve ervaringen mee.

Vikingen en kerkjes

Dan de Haervejen nogmaals. In het Engels ook wel vertaald als Ancient Road.  En oud is de weg, sommige delen dateren van 4000 voor Christus. Er is een wandelroute en een fietsroute. Beide zijn uitstekend bewegwijzerd en op de website www.hervej.dk vind je een gedetailleerde routekaart, waarop ook bezienswaardigheden, eetgelegenheden en onderdakadressen zijn aangegeven. Daartoe behoren ook herbergen. Er is een indeling in etappes waarbij je telkens bij een herberg uitkomt (kosten 100 DK = ca. 13,50 euro p.p.p.n.). Sommige etappes zijn wel wat lang en er zijn weinig voorzieningen onderweg; dus een kopje koffie schiet er meestal bij in. Nog een minpuntje: de herbergen zijn alleen in het hoogseizoen van 1 juni tot en met 31 augustus geopend.

Verder niets dan lof over het pad. Het is niet druk op de route, af en toe kwamen we een of een twee wandelaars tegen, soms ook helemaal niemand. Maar dat was wel in het naseizoen. Het landschap is glooiend met afwisselend akkers, heide en bos; en historische plaatsen zoals Jelling, de bakermat van de Vikingen. En de mooie witte kerkjes als ijkpunt in het landschap; bijna altijd met open deuren: een rustpunt. En niet te vergeten vriendelijke Denen. 

Kerkje ten zuiden van Thorning.

Eén van de vele heidevelden waar de route doorheen loopt.

 

 

 

 

 

 

 

Niet Noorwegen, maar Zweden

Wij zijn in mei 2018 van Nieuweschans naar Vojens in Zuid Jutland gelopen en in augustus / september van 2019 van Vojens naar Aalborg. De bedoeling was om door te lopen naar Frederikshaven maar vanwege familieomstandigheden zijn we eerder naar huis gegaan. We hopen de route dit jaar weer op te kunnen pakken als Corona dit toelaat. Onze doelstelling hebben we inmiddels wel bijgesteld. Trondheim gaat het niet worden. We zijn een paar jaar ouder geworden en de Noorse bergen zijn nu wat te zwaar voor ons. We hebben een ander doel gevonden, ook een bedevaartsoord: Vadstena in Zweden. We zijn nu bezig een wandel­route te vinden van Gotenburg naar de plaats waar de heilige Brigitta een klooster stichtte. Wanneer dit lukt, zullen we daar weer verslag van doen.

Kampeerplaats met shelters om te overnachten midden in de natuur. Hiervan zijn er verscheidene langs de route. De meeste met waterpomp en vuurplaats.