Routes naar Jeruzalem

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Griekenland

Berg Athos klooster Terie LeijsVan Patras naar Athene

Wanneer je uitstapt in Patras, is het een dag of tien lopen naar Athene. De route gaat langs de golf van Corinthe, met de Parnassus steeds aan de linkerhand. Buiten het zomerseizoen zijn de wegen rustig genoeg om te lopen of fietsen en is het niet moeilijk om overnachting te vinden.

Overvaren naar een van de eilanden

Athene is natuurlijk een interessante stad, maar wel erg groot en druk. Er liggen dagelijkse veerboten klaar naar de Griekse eilanden, bijvoorbeeld naar Kreta. Op sommige kaarten staat een Europese wandelweg aangegeven dwars over Kreta, van Chania in het westen naar Agios Nicolaos in het Oosten. Helaas is op de grond niet veel te merken van dat pad, maar dat neemt niet weg dat Kreta een ruig en geweldig mooi eiland is, wanneer je tenminste avontuurlijk bent ingesteld.

Keuze uit vele (veilige) mogelijkheden

De mooiste stukken langs de zuidkust zijn niet op fietsen berekend. Vanaf Agios Nicolaos gaat een boot naar Rhodos, een erg mooi eiland en vandaar kun je ook wel overvaren naar de Turkse kust. Dan zijn er keuzes te maken: via Cyprus (op zich de moeite waard, maar je moet er vooralsnog niet op rekenen dat je van Noord-Cyprus naar Zuid-Cyprus kunt komen), of toch proberen langs de Turkse kust te gaan, of direct varen of vliegen naar Haifa of Tel Aviv.


Kaart

Map-Via-Egnatia


Verslagen en websites

Berg Athos Terie LeijsKlaas en Helen van der Poel: zie het boek onder Jeruzalem.

Annemie en René Asselbergs: zie het boek onder Jeruzalem.

Terie Leijs: een interessant reisverslag.

Hans Verkleij en Margreet Meijer trokken verder vanuit Brindisi, en deden verslag op hun blog.