Routes naar Jeruzalem

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Jeruzalem

JeruzalemAl tweeduizend jaar trekken christelijke pelgrims naar Jeruzalem.

Het Heilige Land: Bethlehem – plaats van de ster, Nazareth – plaats van de Annunciatie en bovenal Jeruzalem – plaats van Goede Vrijdag en van Pasen. Zowel in het jodendom als in het christendom is het altijd een bijzondere plaats geweest, symbool bovendien van het hemelse Jeruzalem, maar ook eindbestemming van ieder die zich op aarde pelgrim weet.

We noemen een paar beroemde: Constantijn – een keizer, Egeria – een vrouw alleen, Hiëronymus – een kerkvader, Godfried van Bouillon – een kruisvaarder, Richard Leeuwenhart – een koning van Engeland, Gerlachus – onze eigen heilige uit Houthem en Karol Wojtyla – een paus. Hun verhalen zijn allemaal spannende verhalen. Het is immers een heel eind van hier naar Jeruzalem. Tussen de vier- en zesduizend kilometer, afhankelijk van hoe je gaat.

En hoe ga je van hier naar Jeruzalem?

Met behulp van een kaart kun je twee routes ontdekken: over land, via Boedapest, Constantinopel en Antiochië – de route van Godfried van Bouillon en de zijnen of de route van Richard Leeuwenhart via Rome en Griekenland en dan over zee. De landroute lijkt geografisch het meest voor de hand te liggen, een vrijwel rechte lijn van hier naar het zuidoosten en dan bij Iskendrun rechtsaf. Maar er kunnen redenen zijn te twijfelen aan een tocht door de Balkan, door Turkije en door Syrië en Jordanië. Alleen door Jordanië kun je tegenwoordig het Heilige Land binnen en het is een heel stuk (zo`n 2.000 km) door Syrië en Turkije. Van wandel- of fietspaden moet je je daar niets voorstellen.

Kings Henry II, Richard i, John I, and Henry III : B.L. Royal 14 C. VII, f. 9r

Nieuwe dimensies en onuitwisbare indrukken

Er zijn in het recente verleden diverse boeken geschreven door mensen die deze route hebben genomen. De meesten daarvan vertellen over problemen en beproevingen, uiteenlopend van een vlooienplaag tot gevangenneming, maar enkelen zijn enthousiast en verhalen van ontmoetingen, hulp en gastvrijheid. Zonder uitzondering vertellen ze over bijzondere ervaringen, Gods nabijheid, nieuwe dimensies en onuitwisbare indrukken.

In praktische termen gaat het steeds over een reis van zo`n zes maanden of meer, soms in etappes, over bergen, rivieren en woestijnen. En over ontmoetingen met mensen. De andere route gaat via Rome en is dus een voor de hand liggende keuze voor de Romeganger, die gewoon door kan gaan waar hij was gebleven. Natuurlijk noemen we het de route van Richard Leeuwenhart, de Engelse koning die in het jaar 1189 zo ongeveer deze weg nam voor zijn kruistocht naar het Heilige Land. De weg gaat na Rome door Zuid-Italië, dan over zee naar Griekenland en vervolgens door Griekenland en via de Griekse eilanden naar Rhodos of Cyprus en vandaar weer over zee naar Haifa of Tel Aviv. Er zijn zeker voordelen te noemen wanneer deze route wordt gekozen. Doordat er stukken per schip (of eventueel per vliegtuig) gaan, is het bovendien minder ver lopen en leent de route zich om in etappes te breken en zo de reis over een paar seizoenen uit te spreiden.


Verhaal van een voettocht via Rome naar Jeruzalem

Van der Poel - Verhaal van een voettocht
Klaas en Helen van der Poel
liepen in de jaren 2002 – 2006 naar Jeruzalem. Ze volgden eerst de Via Francigena naar Rome. Vandaar zochten ze hun weg door Zuid-Italië, Griekenland, via Rhodos en het Heilige Land naar Jeruzalem.
Dit verhaal beschrijft hun pelgrimstocht en geeft inzicht in hun beweegredenen, impressies en ervaringen onderweg.
Het is verkrijgbaar bij:
Klaas van der Poel
Oldenbarneveldweg 7
2242 BA Wassenaar
e-mail: klaas@imme.nl
Prijs: € 16,95
ISBN 978-90-9021334-7


Te voet van Rome naar Jeruzalem

AsselbergAnnemie en René Asselbergs wandelden in drie etappes van Rome naar Jeruzalem.
Deze voettocht bracht hen achtereenvolgens door Italië en Griekenland, over Rhodos en Cyprus en tenslotte door Israël.
Gaandeweg werd de tocht voor hen een reis door de tijd en de christelijke geschiedenis.
In woord en beeld hebben zij hun ervaringen en ontmoetingen in dit reisverslag opgetekend.
Verkrijgbaar bij:
R. Asselbergs
Augustalaan 63
4615 HN Bergen op Zoom
e-mail: remassel@worldonline.nl
Prijs: € 10,00
ISBN 978-90-902348-0

Met de fiets naar Jeruzalem

Henk van BentumReisverslag van Henk van Bentum, die in 2010 van Bussum naar Jeruzalem fietste.