Routes naar Jeruzalem

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Via Egnatia

Edessa

Na de oversteek vanuit Bari of Brindisi

De Via Egnatia was een Romeinse weg die rond het jaar 146 v.Chr. is aangelegd. Ze was genoemd naar de proconsul van Macedonia, Gaius Ignatius, die de opdracht tot het aanleggen ervan gegeven had. De weg liep door de provincies Illyrië, Macedonia en Thracia. Dat komt overeen met de huidige landen Albanië, Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. De weg verbond de Romeinse kolonies aan de oostkust van de Adriatische Zee met die aan de andere kant van de Balkan, tot in Byzantium.

De Via Egnatia werd door de eeuwen heen vele malen hersteld en uitgebreid. De weg bleef dan ook eeuwenlang een belangrijke handelsweg en was van groot strategisch belang voor het Byzantijnse Rijk. Bijna alle handel met West-Europa die over land werd bedreven, ging langs deze weg die vertrok in Dyrrhachium en die stad verbond met Thessaloniki, Adrianopel en uiteindelijk Constantinopel – het huidige Istanbul – aan de Bosporus.


Kaart

Map-Via-Egnatia-modern-names-660x351


Via Egnatia

Gids

In april 2014 is een Engelstalige gids verschenen over het eerste gedeelte van de route, van Durres in Albanië tot Thessaloníki in Griekenland, de Via Egnatia on foot.

De auteurs Marietta van Attekum en Holger de Brui hebben een goed verzorgde uitgave samengesteld. De Engelstalige gids bevat heldere kaarten en (soms iets te) uitgebreide beschrijvingen.

Marietta van Attekum en Holger de Brui,
Via Ignatia on foot
ISBN 978-90-821973-0-3, 256 blz.
eerste uitgave 2014, € 22,00

 


Via Egnatia LiviusWebsites

Veel informatie is er te vinden op de website over de Via Egnatia.
De auteur Angelica Gutsche schreef een boek over deze interessante route. Een Duitstalige website geeft hierover meer informatie.
De auteurs hebben hun eigen website.
Tot slot een Italiaanse website over de Via Egnatia.

 


Reisbeschrijvingen

Hein Elemans fietste in 2013 de Via Egnatia en schreef  hierover zijn verslag.

De ervaren pelgrim Terie Leijs doet in een 77 pagina’s dik document verslag van zijn ervaringen.

Ook tref je in twee delen het verslag uit 2015 van wandelaar Hans van der Kooi, ‘DoorlopenDeel 1 en Deel 2


Via Egnatia onderwegRecensie

De eerste ervaringen met deze nieuwe gids Via Egnatia on foot zijn beschreven door Hans van der Kooi. Hij vindt onder andere dat de routebeschrijving zelf duidelijk niet is gemaakt door deskundigen op dit gebied. ‘Onderweg kwamen we twee wandelaars tegen die meenden dat de wandeling weliswaar van west naar oost is beschreven, maar dat het er op lijkt dat de schrijver zelf van oost naar west aan het lopen is. Rood-wit markeringen, als ze er al zijn, staan aan de ‘oost’ kant waardoor je ze vanuit het westen pas ziet als je er voorbij bent. Als je goed bent gelopen tenminste.’

Lees hier de hele recensie door Hans van der Kooi.