Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

La Via Francigena del Sud

door Zuid-Italië

Vanaf de Middeleeuwen hebben duizenden pelgrims hun weg naar Rome gevonden. Voor velen was Rome evenwel niet het einddoel, maar slechts een halte op weg naar het Heilige Land, La Terra Santa en de Heilige Stad: Gerusalemme. Zo trok men naar het zuiden, naar de kuststeden van Puglia: Bari en Brindisi waar men zich inscheepte om met de boot naar Albanië, Griekenland of Cyprus te gaan.
En zo ontstond de Via Francigena del Sud, of de Via Gerolosomitane of de Via Romea wanneer men in tegengestelde richting liep. Er werd gebruik gemaakt van nog oudere wegen: de Via Appia Antica en de Via Traianea, twee varianten van de weg van Rome naar Brindisi.

Via Appia AnticaVia Appia Antica

De Via Appia Antica werd oorspronkelijk aangelegd in 312 v.C. en was het idee van Appius Claudius Caecus, een belangrijke Romeinse magistraat die bekend stond als iemand die grote openbare werken liet uitvoeren.

De weg werd aangelegd om snel een leger te kunnen verplaatsen. De hoofdroute gaat over Capua en Benevento. Nu is het een schitterende uitvalsweg voor pelgrims die Rome verlaten.


Kaart          

Via Francigena del Sud - Kaart


Gids

Via Francigena del Sud - GidsVanuit Rome naar de kust van Apulië maak je een tocht in 30 etappes. De Apennijnen lijken te verdwijnen in de zee.
De gids bevat een gedetailleerde beschrijving van de route te voet, maar ook varianten voor de fiets; eenvoudige hoogtekaarten en noodzakelijke informatie over slaapplaatsen in de stadjes. Beschrijving route voor wandelaars & fietsers.

 

Taal:  Italiaans
Auteur:  D’Atti Monica & Cinti Franco
Pagina’s:  208
Jaar: 2011
Uitgever: Terre di Mezzo
ISBN 978-88-6189-166-1

Van dit boek is een Nederlandse vertaling beschikbaar voor leden van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Neem hiervoor contact op met de ledenadminstratie@pelgrimswegen.nl.


Typering

De route is verdeeld in dertig etappes. Veel van deze etappes zijn relatief zwaar door de lengte per dag – soms wel 40 kilometer – en het vele klimmen en dalen. Gelukkig kan een aantal als zwaar bestempelde dagen gesplitst worden.
Er is een ‘uitstapje’ van vier etappes naar Monte Sant’Angelo, een van de oudste bedevaartplekken van Europa.

Men loopt, veelal over asfalt, langs eeuwenoude stadjes. Het land is mooi en bezaaid met oudheden, kerken en heiligdommen. Dan gaat het de Apennijnen over, een fikse klim en daarna door het vlakke en met windmolens bezaaide Puglia. En niet te vergeten de eindeloze olijfboomgaarden. De mensen zijn hulpvaardig, het eten is goed, maar je vindt er niet de wandelwegen van Toscane. Bari verrast met een paar schitterende monumenten.


Websites

  • Veel informatie is te vinden op de volgende Italiaanstalige website
    Ook over de route van de Longobarden vind je daar relevante informatie.
  • Website van de auteurs Monica d’Atti en Franco Cinti; je vindt de laatste routeveranderingen en adreswijzigingen op de volgende website.

Reisbeschrijvingen

Rita Denkers en Piet Heidema die de vertaling verzorgden van de gids van Monica d’Atti en Franco Cinti, hebben ook een uitvoerig verslag van hun tocht gemaakt.

Heil Elemans vertrok vanuit Rome en fietste in de zomer van 2013 de Via Francigena del Sud naar Bari. Je leest het in zijn verslag. Daarin vind je overigens ook zijn ervaringen over de Via Egnatia naar Istanbul.

Ook verwijzen we voor de sfeer van de tocht naar het verslag van Terie Leijs over zijn ervaringen van de tocht van Bari naar San Maria di Leuca.