Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

La Via Francigena del Sud

Typering
Gidsen
Kaart
Websites
Reisbeschrijvingen

 

Pelgrimspad door Zuid-Italië

Vanaf de Middeleeuwen hebben duizenden pelgrims hun weg naar Rome gevonden. Voor velen was Rome evenwel niet het einddoel, maar slechts een halte op weg naar het pelgrimeren naar het Heilige Land, La Terra Santa en de Heilige Stad: Gerusalemme. Zo trok men naar het zuiden, naar de kuststeden van Puglia: Bari en Brindisi waar men zich inscheepte om met de boot naar Albanië, Griekenland of Cyprus te gaan.
En zo ontstond de Via Francigena del Sud, of de Via Gerolosomitane of de Via Romea wanneer men in tegengestelde richting liep. Er werd gebruik gemaakt van nog oudere wegen: de Via Appia Antica en de Via Traianea, twee varianten van de weg van Rome naar Brindisi.

Twee mogelijkheden

Via Appia Antica

De Via Appia Antica werd oorspronkelijk aangelegd in 312 v.C. en was het idee van Appius Claudius Caecus, een belangrijke Romeinse magistraat die bekend stond als iemand die grote openbare werken liet uitvoeren.

De weg werd aangelegd om snel een leger te kunnen verplaatsen. Nu is het een schitterende, nog met de oorspronkelijke Romeinse stenen geplaveide uitvalsweg voor pelgrims die Rome verlaten. Vanaf de Appia Antica kan men (bij het dorp Fratocchie, 18 km na het Circus Maximus in Rome) twee routes naar het knooppunt op de VF del Sud – Benevento – kiezen.

De oude weg langs de Via Appia onderlangs het Lago Albano over Castel Gandolfo (het buitenverblijf van de Paus), Terracina en Formia aan de Golf van Gaeta en verder via Vapua en Caserta naar Benevento. Deze route kent 14 etappes en is 327 km lang.

De andere route naar Benevento is van ‘jongere’ datum (100 vChr) en gaat langs de oude Via Latina en Via Casilina bovenlangs het Lago Albano, via Marino, Anagni, (Monte)Cassino, Aquino en Alife naar Benevento. Deze route telt 10 etappes en heeft een lengte van 285 km.

 


Typering

rood: de oude weg langs Caserta; blauw de recentere weg langs Cassino

De route ‘onderlangs’ van 327 km langs het tracé van de oude Via Appia telt tot Benevento 14 etappes en kan als middelzwaar tot licht worden aangemerkt. De drie langste etappes zijn 32 km en de rest telt rond de 20-26 km per dag. Op een gegeven moment daalt de route vanuit de heuvels naar de Middellandse Zee en laat vervolgens naar Benevento weer wat heuvelachtig terrein zien. We komen door oude stadjes en kunnen genieten van cultuur en het landleven. Bij Caserta is een uitstapje met de trein naar Napels een aardig idee. In 45 minuten is men in het centrum.

De meest belopen of gefietste route ‘bovenover’ langs de Via Latina en Via Casilina over Anagni, Cassino en Alife naar Benevento is tot Benevento verdeeld in tien etappes. Veel van deze etappes zijn relatief zwaar door de lengte per dag – soms wel 40 kilometer – en het vele klimmen en dalen. Gelukkig kan een aantal als zwaar bestempelde dagen gesplitst worden. Dat betekent dat er dan zeker 3 dagen bijkomen, waardoor het totaal van de etappes op 13 uitkomt. Men loopt, veelal over asfalt, langs eeuwenoude stadjes zoals Anagni, Alife en Aquino. Bij Cassino en Montecassino komt WOII enorm op je af. Er is daar hevig gevochten. Het land is mooi en bezaaid met oudheden, kerken en heiligdommen.

Na de indrukwekkende provinciehoofdstad Benevento gaat het de Apennijnen over, een paar dagen fiks klimmen en dalen. In Troia heb je de mogelijkheid langs de La Via per Mi-Ka-El een zijsprong naar Monte Sant’Angelo te maken.  Volg je de hoofdroute verder dan gaat het door het vlakke en met windmolens bezaaide Puglia naar het puntje van de hak van de Italiaanse laars waar Ionische en Adriatische zee bij elkaar komen.


Gidsen

Italiaanse Gids van de route bovenlangs

Vanuit Rome naar de zuidkust van Apulië langs de route ‘bovenlangs’ maak je een tocht van in totaal 800 km vanuit Rome. In 30 etappes, die erg gevarieerd zijn in hun verschijning. In het begin heuvel- en bergachtig, later in Puglia steeds vlakker en uiteindelijk lijken de Apennijnen te verdwijnen in de zee.

De Italiaanse gids bevat een gedetailleerde beschrijving van de route te voet met goede routekaartjes per etappe waarop prime te lopen is. Ook staan er varianten in voor de fiets; eenvoudige hoogtekaarten en noodzakelijke informatie over slaapplaatsen in de stadjes. Beschrijving route voor wandelaars & fietsers.

Via Francigena del Sud - GidsTaal:  Italiaans

Auteur:  D’Atti Monica & Cinti Franco

Pagina’s:  208
Jaar: 2011
Uitgever: Terre di Mezzo
ISBN 978-88-6189-166-1

Alhoewel Terre di Mezzo voor veel van hun routeboeken inmiddels ook een (betaalde) app heeft, is die nog niet beschikbaar voor de VFdelSud. Derhalve heeft men ook nog geen track (gpx of kml) beschikbaar.

Van dit boek is een Nederlandse vertaling beschikbaar voor leden van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Neem hiervoor contact op met de ledenadministratie@pelgrimswegen.nl.


Nederlandse gids van de route bovenlangs

Over de bovenstaande route is in het Nederlands een routeboekje De Weg van de Franken IV geschreven door Ben Teunissen. Deze beschrijving  loopt tot Bari. Wie verder wil pelgrimeren tot in de hak van de laars heeft dus beide boeken nodig óf gebruikt de website die hieronder staat beschreven. De kaartjes in deze gids zijn slechts aanduidingen en niet geschikt om in detail op te lopen of te fietsen. Daarvoor is het raadzaam om de tracks te downloaden die Ben Teunissen bij zijn gids gratis aanbiedt. Lees hier meer.

 


Gids van de route onderlangs

De Italiaanse gids La via Francigena nel Sud. Un percorso di 700 km da Roma a Brindisi is momenteel uitverkocht maar er is wél een prachtige interactieve website www.viefrancigenedelsud.it inclusief mogelijkheden om de etappes in gpx te downloaden.
Zijn er op de route bovenlangs goede overnachtingsmogelijkheden aangegeven, op de zuidelijke route zijn er slechts een paar te vinden op de interactieve map. Op deze route zal het dus neerkomen op zelfredzaamheid om onderkomens te vinden.

Uitgever: Touring
Jaar uitgave: 2013
IBAN: 9788836562879


Kaart

Pelgrim routes in zuid Italië

Als je doorklikt op de kaart krijg je bij  inzoomen de verschillende routevarianten  van de via Francigena del Sud te zien.

 

 

 

 

 


Websites

    • Veel informatie is te vinden op de volgende Engels- en Italiaanstalige website
     Ook over de route van de Longobarden vind je daar relevante informatie.
    • Website van de auteurs Monica d’Atti en Franco Cinti; je vindt de laatste routeveranderingen en adreswijzigingen op de volgende website.
    • Op de website dewegvandefranken.nl vind je de informatie van de route van Ben Teunissen.
    • Na een oversteek vanuit Bari of Brindisi kan je verder op de via Egnatia richting Jerusalem. Op onze pagina via Egnatia vind je hierover meer informatie.
    • Op de site www.caminantper.cat vind je een GPS spoor langs de route bovenlangs en de variant via Monte Sant’Angelo neemt.
    • Een Italiaans gidsje over de La Via per Mi-Ka-El naar Monte Sant’Angelo kan je met deze link downloaden.

Reisbeschrijvingen

Guus Wesselink en Riet van Laake hebben een boek geschreven over hun voettocht van ’s-Hertogenbosch via Rome naar Benevento (Pietrelcina) en een reisverslag met foto’s gepubliceerd over het vervolg van Benevento naar Santa Maria di Leuca op hun website www.viervrijevoeten.nl

Rita Denkers en Piet Heidema die de vertaling verzorgden van de gids van Monica d’Atti en Franco Cinti, hebben een uitvoerig verslag van hun tocht gemaakt.

Heil Elemans vertrok vanuit Rome en fietste in de zomer van 2013 de Via Francigena del Sud naar Bari. Je leest het in zijn verslag. Daarin vind je overigens ook zijn ervaringen over de Via Egnatia naar Istanbul.

Ook verwijzen we voor de sfeer van de tocht naar het verslag van Terie Leijs over zijn ervaringen van de tocht van Bari naar San Maria di Leuca.